Презентація на батьківські збори "Поради батькам дітей молодшого шкільного віку щодо сімейного виховання школярів"

Про матеріал
Для практичного психолога. Презентація на батьківські збори в початковій школі. Практичні поради батькам дітей молодшого шкільного віку щодо сімейного виховання школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОРАДИ БАТЬКАМ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ ЩОДО СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ

Номер слайду 2

Пам'ятайте про те, що навчання — це один із найважчих видів праці, а розумові здібності й можливості дітей не однакові. Не слід вимагати від учня неможливого. Варто визначити, до чого він здатний та як розвинути його розумові здібності. Будьте милосердні до своїх дітей. Найпростіший метод «виховання», що не потребує ні часу, ні розуму, — побити дитину і цим її образити, озлобити або й зламати. Усуньте крик, насилля і наказовий тон. Вони спричиняють опір у дітей, психічні травми, пригнічують бажання й інтерес до навчання, змушують шукати порятунку у брехні.

Номер слайду 3

Запам'ятайте! Відповідно до науково обґрунтованих норм, над виконанням усіх домашніх завдань учні 1-го класу повинні працювати не більш ніж 1 год, 2-го класу — 1,5 год, 3—5-х класів — до 2 год, 6—7-х класів — до 2,5 год, 8-го класу — до 3 год, а учні 9—11-х класів — до 4 год. Навчіть дітей користуватися годинником і не дозволяйте їм сидіти над виконанням домашніх завдань понад установлений час, адже це позначиться на їхньому здоров'ї і розумовому розвитку.

Номер слайду 4

Не змушуйте учня писати спочатку в чернетці й кількаразово переписувати виконане домашнє завдання, оскільки це призводить до перевтоми і відвертає дітей від навчання. Не хвилюйтеся, якщо ваша дитина отримає за виконану роботу не таку оцінку, якої б ви хотіли. По-перше, оцінка відіграє виховну роль, по-друге, це не остання робота і не остання оцінка.

Номер слайду 5

Перевіряйте виконані дітьми домашні завдання, особливо на першому етапі навчання. Оцінюйте їх словами: «я задоволений», «я не задоволений». Додайте слово «дуже» і будьте певні, що завтра ваша дитина дуже старатиметься, щоб ви були задоволені нею. Організовуючи різноманітні ігри й види відпочинку дітей, приділяйте увагу їхньому фізичному розвитку, особливо дрібних рухових м'язів (пальців, кистей рук). Від цього залежить почерк дитини, якість малювання, креслення, гри на музичних інструментах тощо.

Номер слайду 6

Обов'язково помічайте і заохочуйте навіть найменші успіхи в навчанні та поведінці дітей. Батько й мати — це найкращі вихователі, які, за словами А. С. Макаренка, повинні впливати на поведінку своїх дітей навіть тоді, коли їх немає вдома. Пам'ятайте про те, що дитина — цс дзеркало життя своїх батьків. Як у краплині води відбивається сонце, так і в дітях відображається вся організація життя сім'ї, працьовитість, духовне багатство і моральна чистота матері й батька.

Номер слайду 7

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ ЩОДО ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ДО НАВЧАННЯЯкщо хочете сформувати в дитини бажання вчитися, треба дотримуватися загальних правил: Використовуйте ті потреби, які точно в дитини є, однак намагайтеся частіше керуватися найвищими з них. Не вимагайте досконалості у всьому. Не сприймайте низьку оцінку як трагедію. Визнавайте право дитини на помилку. Навчіть ставитися до невдач і помилок як до чогось хоч і неминучого, але корисного.

Номер слайду 8

Навчіть бачити причини своїх невдач не лише в зовнішніх обставинах, а й у собі, розуміти ці причини і виправляти помилки. Підтримуйте у школяра впевненість у собі, відчуття, що він може подолати будь-які труднощі і водночас завжди може розраховувати на вашу підтримку. Не порівнюйте дитину з іншими, порівнюйте її минулі і теперішні результати. Завжди пристосовуйтеся до потреб та інтересів дитини. Частіше хваліть і підбадьорюйте, навіть якщо щось не виходить. Допомагайте дитині розраховувати свої сили: не змушуйте надто довго вчитися, але і не допускайте легковажного ставлення до навчання.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку