Презентація на тему: "Адміністративне право"

Про матеріал
Презентація на тему: "Адміністративне право". План лекції: 1. Загальна характеристика адміністративного права. 2. Суб’єкти адміністративного права. Державна служба. 3. Адміністративний проступок: поняття, ознаки, види. 4. Підстави адміністративної відповідальності. 5. Адміністративні стягнення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКА ТА ПРАВАПрезентація з курсу: «Правознавство»На тему: «Адміністративне право України»Викладач: Ніна КОЛІСНИК

Номер слайду 2

Мета:навчальна – сформувати знання з адміністративного права; вивчити поняття суб'єкти адміністративних правовідносин; навчитися аналізувати адміністративне правопорушення: поняття, зміст.розвиваюча - дати загальну характеристику поняття і значення адміністративної відповідальності; опрацювати адміністративну відповідальність неповнолітніх.виховна - виховувати почуття професійної гідності, прагнення до самовдосконалення та саморозвитку, виховувати активну життєву позицію.

Номер слайду 3

План лекції:1. Загальна характеристика адміністративного права.2. Суб’єкти адміністративного права. Державна служба.3. Адміністративний проступок: поняття, ознаки, види. 4. Підстави адміністративної відповідальності. 5. Адміністративні стягнення.

Номер слайду 4

Адміністративне право. Адміністративне право — сукупність норм права, які регулюють відносини в галузі державного управління. Адміністративне право - це галузь права, яка об’єднує юридичні норми, що виникають в ході діяльності між державними органами, а також між ними і громадськими організаціями, з громадянами. Особливістю цієї галузі права є те,що одним з учасників цих правовідносин виступає держава. Вона наділена правом примусу. Друга сторона зобов’язана їй підпорядковуватись. Державу представляє відповідний орган державного управління.

Номер слайду 5

В адміністративному праві виділяють загальну, особливу і спеціальну частини.

Номер слайду 6

У загальній частині закріплюються поняття адміністративного правопорушення, окремі елементи об'єктивних і суб'єктивних ознак складу адміністративного проступку, поняття і види адміністративних стягнень і загальні правила їх накладання. В особливій частині закріплюються види адміністративних проступків у різних галузях.

Номер слайду 7

Методи адміністративного права — це засоби, способи й прийоми, з допомогою яких здійснюється правовий вплив на предмет адміністративного права, це — зобо¬в'язання, заборони і адміністративно-правовий примус. Джерелами адміністративного права називають правові звичаї, нормативні договори та нормативно-правові акти, правові акти державного управління, що вміщують адміністративно-правові норми. Основним видом джерел адміністративного права є нормативно-правові акти. Одним джерел адміністративного права є Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУп. АП), який було прийнято 7 грудня 1984 року (почав діяти з 1 червня 1985 року).

Номер слайду 8

Джерела адміністративного права - акти правотворчості органів державної влади, що складаються з адміністративно-правових норм або навіть з одного правила поведінки і регулюють виконавчо-розпорядчу діяльність.1. Конституція України; 2. Закони України, та законодавчі акти (програми, концепції, кодекси); 3. Укази, розпорядження Президента України; 4. Постанови Верховної Ради України (що містять адміністративне - правові норми організаційного характеру); 5. Нормативні акти органів державної виконавчої влади (Постанови, розпорядження Кабінету Міністрів України, накази, інструкції міністерств та відомств та ін.); 6. Нормативні акти (розпорядження, накази) керівників державних підприємств, установ, організацій.

Номер слайду 9

Види відносин, які регулюються нормами адміністративного права1. Відносини між державними органами, що підпорядковані один одному.2. Відносини між державними органами, які не мають безпосереднього підпорядкування один одному.3. Відносини між державними органами та установами, організаціями, які їм підпорядковані.4. Відносини між державними органами та іншими установами, підприємствами, громадськими організаціями, громадянами.

Номер слайду 10

Адміністративна відповідальність. Адміністративна відповідальність - це специфічне реагування держави на адміністративне правопорушення, що полягає в застосуванні уповноваженим органом або посадовою особою передбаченого законом стягнення до суб'єкта правопорушення. Підстави Адміністративної відповідальністі :{10 A1 B5 D5-9 B99-4 C35-A422-299274 C87663}Фактична Процесуальна Наявність у діянні особи складу адміністративного правопорушення Рішення уповноваженого органу про притягнення конкретної особи до адміністративної відповідальності

Номер слайду 11

2 Суб’єктами адміністративних правовідносин називають державні органи, фізичних і юридичних осіб, які наділяються адміністративно-правовими нормами певним обсягом повноважень у сфері державного управління. Суб'єктами адміністративних правовідносин можуть бути:1)Президент України;2)державні органи виконавчої влади;3)державні службовці;4)громадяни України, іноземці й особи без громадянства; 5)система місцевого самоврядування;6)об'єднання громадян . Об'єктом адміністративних правовідносин є сама управлінська діяльність у сфері державного управління.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зміст адміністративного суб'єктивного права включає такі можливості:1)діяти відповідно до своїх повноважень; 2)вимагати певних дій від зобов'язаної сторони; 3)впливати на об'єкт управління; 4)використовувати форми й методи контролю, заохочення та примусу. Державне управління в Україні — це діяльність державних органів виконавчої влади, яка полягає в практичному виконанні законів у процесі повсякденного управління господарським, соціально-культурним і адміністративно-політичним будівництвом.

Номер слайду 14

Основні принципи державної служби

Номер слайду 15

3 Адміністративне правопорушення — це протиправна, провинна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян на встановлений порядок управління, і за яку законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Адміністративне правопорушення характеризують такі ознаки:-протиправність дії або бездіяльності;-провинність;-карність;-суспільна небезпечність. Склад адміністративного правопорушення становлять:- суб'єкт (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які досягли 16 років, осудні особи; посадові особи);- об'єкт (суспільні відносини, які складаються у сфері адміністративно-організаційної діяльності і порядку управління; людина, її здоров'я, честь і гідність; власність; права і свободи громадян).- суб'єктивна сторона (вина у формі умислу або необережності);- об'єктивна сторона (причинно-наслідковий зв'язок між дією і шкідливими наслідками).

Номер слайду 16

4 Виділяють основні й похідні ознаки адміністративної відповідальності. До основних ознак відносять те, що адміністративна відповідальність:1)є засобом охорони встановленого правопорядку; 2)нормативно визначена й полягає у застосуванні санкцій адміністративно-правових норм;3)супроводжується осудом з боку держави правопорушника і правопорушення;4)пов'язана із застосуванням примусу та негативних для правопорушника наслідків;5)реалізується у визначених законодавством процесуальних формах. До похідних ознак відносять те, що:1)підставою адміністративної відповідальності є не тільки проступки, передбачені нормами адміністративного права, а й порушення, передбачені нормами інших галузей права (наприклад, житлового, трудового, земельного);2)адміністративна відповідальність полягає у застосуванні до винних адміністративних стягнень;3)право притягати до адміністративної відповідальності належить державним органам та їх посадовим особам;4)існує особливий порядок притягнення до адміністративної відповідальності .

Номер слайду 17

Адміністративна відповідальність настає з досягненням 16-річного віку (ст. 12 КУп. АП). За вчинення адміністративних проступків до неповнолітніх віком від 16 до 18 років можуть бути застосовані такі заходи впливу:1)зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;2)застереження;3)догана або сувора догана;4)передача неповнолітнього під нагляд батькам чи особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за згодою колективу, а також окремим громадянам на їх прохання.

Номер слайду 18

Адміністративне стягнення — це захід відповідальності, що застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративний проступок, а також попередження вчинення нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами. Види адміністративних стягнень закріплені в Кодексі України про адміністративні правопорушення. До них належать:1)попередження — письмове або в іншій формі офіційне за-стереження уповноваженою посадовою особою;2)штраф — майнове стягнення, або вилучення у порушника певної грошової суми на користь держави;3)оплатне вилучення предмета, який був засобом вчинення чи безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; 4)конфіскація предмета, що був знаряддям вчинення чи без-посереднім об'єктом адміністративного правопорушення ;

Номер слайду 19

5)позбавлення спеціального права, наданого даному громадянину, на строк до трьох років за грубе чи систематичне порушення порядку користування цим правом (стосується тільки права керувати транспортними засобами та права полювання);6)виправні роботи призначаються на строк до двох місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, з утриманням до 20% її заробітку у власність держави. Виправні роботи призначаються районним (міським) народним судом (народним суддею);7)адміністративний арешт встановлюється і застосовується тільки у виключних випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до 15 діб. Адміністративний арешт призначається районним (міським) судом (суддею).

Номер слайду 20

Види адміністративних стягнень

Номер слайду 21

Законом передбачені також заходи адміністративного примусу, а саме:•попереджувальні (перевірка документів, заборона випуску на лінію несправного автотранспорту);•заходи адміністративного припинення (затримання правопорушника, огляд і вилучення речей);•примусове лікування;•безпосередній фізичний вплив (застосування спеціальних засобів, зброї);•заходи адміністративного стягнення. Закон визначає органи, які уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення. До них належать:•адміністративні комісії при виконавчих комітетах місцевих Рад народних депутатів;•районні суди;•органи внутрішніх справ, державні інспекції тощо.

Номер слайду 22

Адміністративне правопорушення. Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається бездіяльність або протиправна, винна (умисна або необережна) дія, яка посягає на державний або громадський порядок, суспільну власність, права і свободи людини і громадянина, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Склад адміністративного правопорушення - це передбачена нормами адміністративного права сукупність об'єктивних і суб'єктивних ознак, за наявності яких те чи інше діяння можна кваліфікувати як адміністративне правопорушення.

Номер слайду 23

Адміністративне правопорушення (проступок)Адміністративним правопорушенням (проступком) визнають протиправну, винну (умисну або необережну) дію чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління та за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. У законі одночасно наведено два терміни: «адміністративне правопорушення» й «адміністративний проступок», але останній не є особливим різновидом адміністративних правопорушень Адміністративне правопорушення (проступок) характеризується низкою ознак: діяння, поведінка, вчинок людини, дія чи бездіяльність, а також акт зовнішнього вияву ставлення особи до реальної діяльності інших людей, суспільства, держави..

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Вивчити лекцію (написати конспект). Опрацювати питання та скласти тлумачний словник. Підготувати презентацію (за бажанням). Скласти ребуси по даній темі (за бажанням).

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
3074
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку