Презентація на тему "Алюміній та його сплави"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Алюміній та його сплави". Містить наступні розділи: алюміній і його характеристика; алюміній первинний; ливарні алюмінієві сплави; алюмінієві сплави, що деформуються. На останньому слайді матеріал зведений в навчально-ілюстративну схему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алюміній та його сплави

Номер слайду 2

Алюміній і його характеристика. D = 2,7×103 кг/м3 (щільність) t⁰пл = 660⁰С (температура плавлення)Ϭв = 50 Мпа (поріг міцності) δ = 45% (пластичність - відносне видовженя) ψ = 95% (пластичність – відносне звуження)НВ = 150 Мпа (твердість за Брінеллем)Алюміній – легкий і пластичний метал сріблясто – білого кольору з високою тепло – і електропровідністю, який на повітрі швидко покривається тонкою оксидною плівкою Аl2 О3, що надійно захищає його від корозії в атмосферних умовах, воді, органічних кислотах. Він добре оброблюється тиском, газовим і контактним зварюванням, але погано обробляється різанням. Ливарні і механічні характеристики алюмінію невисокі. Алюміній має кубічну гранецентрированную структуру

Номер слайду 3

Алюміній первинний А999 А995, А99, А97, А95 А85, А8, А7, А6, А5, А0 ОЧ ВЧ ТЧ Алюміній, отриманий відновленням глинозему, це алюміній первинний (на відміну від алюмінію вторинного, одержуваного з ломів, відходів і шлаків). Внаслідок своєї високої хімічної активності в природі присутній тільки у вигляді сполук, тому він був відкритий порівняно пізно. Глинозем (Al2 O3) отримують з видобутих руд (бокситів, нефелінів, алунитов) шляхом досить складних фізико-хімічних прийомів переробки. Первинний алюміній випускають таких марок: особливої чистоти, високої чистоти, технічної чистоти . Алюміній первинний А5 в чушціНаприклад: А97 – 99,97%Al, решта – домішки Цифри в позначеннях марок означають масову частку вмісту алюмінію, а основу (99%) не вказують. Використовується для виробництва алюмінієвого прокату, фольги, пресованих виробів, кабельної продукції, деталей, виготовлених методом лиття.

Номер слайду 4

Ливарні алюмінієві сплави. ГОСТ передбачає п’ять груп ливарних сплавів:1) Al + Si: АЛ2, АЛ4, АЛ92) Al + Si + Cu: АЛ3, АЛ5, АЛ6, АЛ323) Аl + Cu: АЛ7, АЛ194) Al + Mg: АЛ13, АЛ225) Al + інші елементи. А - алюмінієвий Л - ливарний Цифри - порядковий номер сплавуЇх широко застосовують для виготовлення корпусних деталей двигунів, насосів і приладів, електроарматури, тонкостінних виливків складної форми. Подвійні ливарні сплави алюмінію с кремніем ще називають силумінами (10-13 % Si) і маркують СИЛ-00, СИЛ-0, СИЛ-1, СИЛ-2. З них виготавлівають мало- і середньонавантажені деталі, електроарматуру, деталі ДВЗ, побутові вироби. Силумін. Ливарні алюмінієві сплави майже всі піддаються термічній обробці. Відпал - для зняття ливарних і термічних напруг і підвищення пластичності. Гартування і старіння - для отримання максимальних міцнісних властивостей.

Номер слайду 5

Алюмінієві сплави, що деформуються. Сплави без зміцнення термообробкою. Сплави, що деформуються без зміцнення термообробкою мають невисоку міцність, але високу пластичність і протикорозійну стійкість. АМц(1-1,6 % Мц) АМг. З(3,2-3,8 % Мг)АМг5(4,8-5,8 % Мг)Сплави застосовують для виготовлення малонавантажених деталей, в тому числі які працюють в агресивних середовищах. З цих сплавів виготовляють деталі методом штампування та зварюванням. Сплав алюмінію АМг5

Номер слайду 6

Алюмінієві сплави, що деформуються. Сплави, зміцнювані термообробкою. Дюралюміній - найпоширеніший у техніці сплав алюмінію. Д1, Д16, Д18, Д19 (4% Cu, 1% Mg, 1% Mn, решта Al) Цифри – порядковий номер марки сплаву. Термічна обробка – гартування і старіння. Дюралюміній листової Д16 Вплив температури і тривалості процессу старіння на поріг міцності дюралюмінію. При більш високих температурах процес старіння прискорюється.

Номер слайду 7

Алюмінієві сплави, що деформуються. Високоміцні В93, В95, В96 (Zn; Мn; Mg)Це найміцніші з алюмінієвих сплавів, але пластичність знижена. Жароміцні АК4, АК4-1, АК6, АК8 (Ni; Fe)Ці сплави мають високу пластичність при температурах кування і штампування 450 ... 475⁰С. Сплави, зміцнювані термообробкою. Термічна обробка – гартування і старіння АнтифрикційніАН - 2,5 АСМ А03 – 1 Застосовують для виготовлення втулок, підшипників, шарнірів тощо.

Номер слайду 8

pptx
Додано
2 червня 2020
Переглядів
3310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку