Презентація на тему "Алюміній та його сплави"

Про матеріал
Презентація містить загальну інформацію про алюміній та його сплави. Викоистання алюмінію у ювелірній справі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наталія кліщова Київський професійний коледж артдизайну. Алюміній та його сплави

Номер слайду 2

Алюмінійпобачив світ в 1855 році — його представили на Паризькій універсальній виставці. Цікаво, що злиток алюмінію стояв разом із золотом і діамантами.

Номер слайду 3

Алюміній. Кристалічні ґрати - ГЦК. Температура плавлення - 660 ° С. Метал сріблясто-білого кольору. Важливою особливістю низька щільність - 2,7 г / см3. Має високу тепло- і електропровідністю, корозійну стійкість і пластичністю. Окислюється на повітрі. Корозійна стійкість алюмінію тим вище, чим менше міститься в ньому домішок. Дуже пластичний, добре обробляється тиском в холодному стані.

Номер слайду 4

Від кількості домішок розрізняють алюміній особливої ​​чистоти - міститься не більше 0,001% домішок, алюміній високої чистоти - до 0,05% домішок,алюміній технічної чистоти - до 1% домішок. У промисловості застосовують алюміній високої і технічної чистоти. Технічний алюміній (марки АД0 і АД1) поставляється у вигляді листів, профілів, прутків, дроту та інших напівфабрикатів.

Номер слайду 5

Застосування для виготовлення елементів конструкцій і деталей, що не несуть навантаження, коли основними вимогами є мала вага і опір корозії (палубні надбудови морських і річкових суден, рами, перегородки і т.д.).для виготовлення фольги різного призначення (обгортка цукерок).є основою великої кількості конструкційних машинобудівних сплавів.

Номер слайду 6

Алюмінієві сплави. Основними легуючими компонентами алюмінієвих сплавів є: Cu, Mg, Si, Μn і Ζn. Утворюють з алюмінієм тверді розчини з обмеженою розчинністю. Сплави, за винятком з міддю, мають високу корозійну стійкість, відрізняються хорошою тепло- і електропровідністю.

Номер слайду 7

За технологією виготовлення виробівдеформівні, ливарні, спечені (спеціальні).

Номер слайду 8

Деформівні алюмінієві сплави здатні добре пластично деформуватися. легувальними елементамиє мідь, магній, манган, цинк, кремній, а також титан, хром, берилій, нікель, цирконій, залізо тощо. не схильні до окрихчення за низьких температур.

Номер слайду 9

Ливарні сплави алюмінію підвищена рідкоплинність, що забезпечує виготовлення тонкостінних та складних за конфігурацією виливків.високі ливарні властивості – високу рідкоплинність, опір утворенню гарячих тріщин, малу схильність до розсіяної пористості та ін. піддають загартуванню і старінню.

Номер слайду 10

Спечені (спеціальні) алюмінієві сплави виготовляють за спеціальними технологічними процесами порошкової та гранильної металургії.мають високу жароміцність навіть близько 300…500°С, малий температурний коефіцієнт лінійного розширення, високу корозійну стійкість.

Номер слайду 11

Літерно-цифрова система маркування – за хімічним складом, наприклад, із вмістом мангану - АМц, магнію - АМг; – за назвою сплаву, наприклад, дуралюміній – Д1, Д6; – за технологічним методом одержання заготовок, наприклад, алюміній кувальний – АК, ливарний – АЛ, спечений порошок (САП) або сплав (САС); – за властивостями – високоміцний – В95, В96; – за видом термічної і механічної обробки, наприклад, м’який відпалений – М, термооброблений – Т (Т1, Т2, …, Т8 – вид термообробки), гартований (5…7%) – Н, напівгартований – П.

Номер слайду 12

Цифрова система маркування передбачає позначення сплаву чотирма цифрами. Перша цифра 1 у всіх марках позначає алюміній, друга має головне 10 змістове значення й умовно показує хімічний склад основи сплаву. Останні дві цифри – це порядковий номер сплаву. Наприклад, у сплаві 1510: 1 – алюміній, 5 – основна система Al-Mg; 10 – номер сплаву.

Номер слайду 13

Алюміній і ювелірна справайого використовували ювеліри, прикрашаючи алюмінієві вироби дорогоцінними каменями.у 1860-ті кожна поважаюча себе англійська модниця повинна була мати хоча б одну прикрасу з алюмінію.

Номер слайду 14

Алюміній і ювелірні прикрасидля ювелірних прикрас алюміній мав величезну кількість позитивних якостей: з ним було легко працювати, адже через м'якість цього металу на його поверхні можна було виводити, а легкість металу дозволяла не турбуватися про масивність прикрас. Його колір був м'якше кольору срібла, тому дорогоцінні камені виглядали набагато яскравіше саме на тлі алюмінію. Створювалися різні сплави, наприклад, з міді та алюмінію, що нагадував бронзу або позолоту. Єдине, що спантеличувало ювелірів того часу — це з'єднання частин прикраси. В основному, створювалися механічні застібки: ланцюжки, скріпки, гвинтові з'єднання. Цікаво те, що часто для сполучних елементів ювелірного виробу використовували золото як другорядний метал.

Номер слайду 15

Минуле та Сучасність На сьогоднішній день перші вироби з алюмінію — це велика рідкість, адже більшість з них не змогли пережити падіння цін і були замінені вже класичними «стоячими» металами. Використання алюмінію в виробничих маштабах відносять до 1886 року, коли хімік Ч. М. Хол знайшов більш простий спосіб отримання цього металу, що, відповідно, зробило його більш доступним за ціною.

Номер слайду 16

Сьогодні алюміній — метал універсальний, але створення алюмінієвих ювелірних прикрас — досить сміливе рішення. На такий експеримент зважився мюнхенський ювелірний бренд «Hemmerle». У 2016 році була випущена колекція [AL] - назва алюмінію в періодичній таблиці хімічних елементів Д. Менделєєва. У цій колекції алюміній поєднується з дорогоцінними металами і камінням, таким чином глава ювелірного дому Крістіан Хеммерл віддає «данину поваги колишній славі» алюмінію.

pptx
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку