Презентація на тему: "БІОЛОГІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО –ЗАПОРУКА ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ"

Про матеріал
ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ЦЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО, ЯКЕ ОБ’ЄДНУЄ ВСІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ СИСТЕМИ, ЯКІ ПІДТРИМУЮТЬ ЕКОЛОГІЧНО-, СОЦІАЛЬНО-, ТА ЕКОНОМІЧНО ДОЦІЛЬНЕ ВИРОБНИЦТВО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ. КЛЮЧОВИМ МОМЕНТОМ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА Є ЗБЕРЕЖЕННЯ І ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОЛОГІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ЗАПОРУКА ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ЗДОРОВ’Я НАЦІЇРозробила викладач ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» ДЯЧЕНКО ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ЦЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО, ЯКЕ ОБ’ЄДНУЄ ВСІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ СИСТЕМИ, ЯКІ ПІДТРИМУЮТЬ ЕКОЛОГІЧНО-, СОЦІАЛЬНО-, ТА ЕКОНОМІЧНО ДОЦІЛЬНЕ ВИРОБНИЦТВО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ. КЛЮЧОВИМ МОМЕНТОМ ОРГАНІЧНОГОЗЕМЛЕРОБСТВА Є ЗБЕРЕЖЕННЯ І ПІДВИЩЕННЯРОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ. СУТЬ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА

Номер слайду 3

ОПТИМІЗАЦІЯ СПІВВІДНОШЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР У МЕЖАХ КОЖНОГО ГОСПОДАРСТВА;ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ МІСЦЕВИХ ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ (ГНОЮ, ТОРФУ, КОМПОСТІВ, САПРОПЕЛЮ, ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ ПЕРЕРОБКИ С-Г., ПРОДУКЦІЇ);ШИРОКЕ ВИКОРИСТАННЯ ПОСІВІВ БАГАТОРІЧНИХ ТРАВ І ЗБІЛЬШЕННЯ ПЛОЩ СИДЕРАЛЬНИХ ПОСІВІВ;ХІМІЧНА МЕЛІОРАЦІЯ, ЩО БАЗУЄТЬСЯ НА ВИКОРИСТАННІ МІСЦЕВИХ ПОКЛАДІВ ВАПНЯКІВ, КРЕЙДИ, МЕРГЕЛІВ;ВИКОРИСТАННЯ МІСЦЕВИХ СИРОВИННИХ РЕСУРСІВ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ (ФОСФОРИТИ, ЦЕОЛІТИ, ГЛАУКОНІТИ, ФОСФАТШЛАК, ДЕФЕКАТ);ДАЛЬШЕ ПРИПИНЕННЯ НЕОБГРУНТОВАНОГО РОЗШИРЕННЯ ПОСІВНИХ ПЛОЩ ПІД СОНЯШНИК, ЩО ЗУМОВЛЮЄ ПОГІРШЕННЯ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ГРУНТУ, ЗА РОЗШИРЕННЯ ПЛОЩ ПІД СОЮ, РІПАК, ГІРЧИЦЮ, ЛЬОН ОЛІЙНИЙ;ЗАПРОВАДЖЕННЯ МІНІМАЛЬНОГО ОБРОБІТКУ ГРУНТУ, ВПРОВАДЖЕННЯ ШИРОКОЗАХВАТНИХ АГРЕГАТІВ, ЗАСТОСУВАННЯ ПРЯМИХ ПОСІВІВ;ЗАСТОСУВАННЯ КОНТУРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ, ЩО ЗАПОБІГАЄ РУЙНУВАННЮ ГРУНТІВ;ВСЕБІЧНА РЕСТАВРАЦІЯ І ПІДТРИМКА ПОЛЕЗАХИСНИХ СМУГ ЯК НАЙВАЖЛИВІШОГО АГРОЛАНДШАФТУ І ЗАКРІПЛЕННЯ МЕЖІ ПОЛІВ. ДО ЗАХОДІВ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ І ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ НАЛЕЖАТЬ:

Номер слайду 4

1. ПОВЕРХНЕВИЙ ОБРОБІТОК ҐРУНТУ НА ГЛИБИНУ 4 - 12 СМ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ПОПЕРЕДНИКА ТА КУЛЬТУРИ. Традиційна оранка з перевертанням пласту, коли глибші шари ґрунту опиняються на поверхні і навпаки, є нераціональною із декількох міркувань:а) руйнуються ґрунтові капіляри, судини, по яких вода легко піднімається із нижніх шарів у верхні, а також надходить повітря до коренів рослин; б) перевертання пласту призводить до запливання ґрунту, погіршення надходження води та повітря до кореневої системи, до сповільнення біохімічних процесів, зниження продуктивності рослин; в) гине більшість корисних живих ґрунтових організмів: у глибоких шарах ґрунту переважають бактерії, грибки, найпростіші, водорості, які розвиваються без доступу атмосферного повітря (анаероби), а у верхніх шарах переважають види (аероби), які без доступу повітря не можуть існувати. ОСНОВНІ ЗАСАДИ І МЕТОДИ ВЕДЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА:

Номер слайду 5

ПОВЕРХНЕВИЙ ОБРОБІТОК ҐРУНТУ НА ГЛИБИНУ 4 - 12 см В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ПОПЕРЕДНИКА ТА КУЛЬТУРИ

Номер слайду 6

ПОВЕРХНЕВИЙ ОБРОБІТОК ҐРУНТУ

Номер слайду 7

2. ВИКОРИСТАННЯ ЕФЕКТИВНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ (ЕМ). Які: прискорюють перегнивання органічних матеріалів, відходів, до утворення компосту — цінного органічного добрива, продукують стимулятори росту, антибіотики, підвищують імунітет рослин до несприятливих умов, шкідників і збудників хвороб, сприяють очищенню ґрунту від шкідливих мікроорганізмів, збагачують ґрунт стимуляторами, антибіотиками. Ефективні мікроорганізми використовуються на таких етапах: при підготовці ґрунту і насіння, вирощуванні розсади, зрошенні, мульчуванні, кореневому та позакореневому підживленню рослин, зберіганні врожаю. ОСНОВНІ ЗАСАДИ І МЕТОДИ ВЕДЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА:

Номер слайду 8

ЕФЕКТИВНІ МІКРООРГАНІЗМИ (ЕМ)

Номер слайду 9

3. КОМПОСТУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ: соломи, бадилля, бур’янів, трави, тирси, листя, паперу,(всього, що здатне перегнивати) за допомогою ефективних мікроорганізмів . ОСНОВНІ ЗАСАДИ І МЕТОДИ ВЕДЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА:

Номер слайду 10

Компостування органічних відходів

Номер слайду 11

Компостування органічних відходів

Номер слайду 12

4. СТВОРЕННЯ «ЖИВОГО», РОДЮЧОГО ШАРУ ГРУНТУ. Відмова від синтетичних агрохімікатів: міндобрив, пестицидів, стимуляторів росту. Основна увага надається:вирощуванню сидератів (зелене добриво), використанню біологічних і агротехнічних методів захисту рослин, органічних добрив — найголовнішого чинника відтворення родючості грунтів, орієнтації на біологічні методи добування азоту з атмосфери шляхом фіксації його симбіотичною та асоціативною мікрофлорою (у бобових). Окрім гною використовується: попіл, кісткове борошно, сапропель (намул із водойм), компости із органічних відходів (тирса, кора дерев, відходи харчової промисловості). ОСНОВНІ ЗАСАДИ І МЕТОДИ ВЕДЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА:

Номер слайду 13

СИДЕРАЛЬНІ КУЛЬТУРИ

Номер слайду 14

СИДЕРАЛЬНІ КУЛЬТУРИ

Номер слайду 15

ЗАРОБКА СИДЕРАТІВ

Номер слайду 16

ВИКОРИСТАННЯ БІОЛОГІЧНИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН

Номер слайду 17

5. МУЛЬЧУВАННЯ — укриття ґрунту з метою: попередження його висихання, заощадження вологи, поліпшення умов для кореневої системи рослин, знищення бур’янів. В органічному землеробстві ґрунт завжди повинен бути укритий. Для цього використовують різні органічні матеріали, які, перегниваючи, збагачують ґрунт поживними речовинами :траву, бур’яни, тирсу, кору, папір. Застосовують також:агроволокно, темну поліетиленову плівку багаторазового використання. ОСНОВНІ ЗАСАДИ І МЕТОДИ ВЕДЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА:

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

ОСНОВНІ ЗАСАДИ І МЕТОДИ ВЕДЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА: 6. ВИКОРИСТАННЯ ЯКІСНОГО ЕЛІТНОГО НАСІННЯ, ВИРОЩЕНОГО ЗА ТЕХНОЛОГІЄЮ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА. Від якості насіння на 20-30% залежить майбутній урожай. 7. ЗАСТОСУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИХ ЕНЕРГООЩАДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПЕРЕРОБКИ ТА ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКЦІЇ.

Номер слайду 30

Дякую за увагу !

pptx
Додав(-ла)
Дяченко Олена
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
2772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку