Презентація на тему "Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі"

Про матеріал
Розроблено презентацію до уроку на тему "Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі

Номер слайду 2

Мета:вивчити поняття «біосфера» та структуру біосфери; сформувати уявлення про біосферу як оболонку Землі; ознайомити учнів з науковою діяльністю В.І. Вернадського; сформувати уявлення про ноосферу як екологічно стабільне суспільство і необхідну умову розвитку людства; розвивати екологічне мислення учнів; виховувати почуття обов’язку та відповідальності за стан довкілля.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних питань. Перерахуйте чинники живої природи. Перерахуйте чинники неживої природи. Чим відрізняється жива природа від неживої?Який екологічний чинник зумовлений людською діяльністю?Що потрібно для розвитку рослинного світу?Які умови необхідні для життя тварин?

Номер слайду 4

1. Поняття біосфери. Вчення В. І. Вернадського про біосферу. Біосфера (від дав.-гр. βιος — життя та σφαῖρα — куля) — природна підсистема географічної оболонки, що являє собою глобальну планетарну екосистему (населена живими організмами). Маса біосфери — близько 0,05% маси Землі.

Номер слайду 5

Межі біосфери. Біосфера охоплює нижні шари атмосфери до висоти близько 11 км, всю гідросферу і верхній шар літосфери до глибини 3–11 км на суші й 0,5–1,0 км під дном океану. Товщина біосфери на полюсах Землі близько 10 км, на екваторі — приблизно 28 км.

Номер слайду 6

2. Структура біосфери. Атмосфера найлегша оболонка Землі, що межує з космічним простором; через атмосферу здійснюється обмін речовини й енергії з космосом.

Номер слайду 7

Хімічний склад атмосфери:

Номер слайду 8

Будова атмосфери

Номер слайду 9

Гідросфера – це водяна сфера (оболонка), це сукупність океанів, морів, вод континентів і льодовикових покривів.

Номер слайду 10

Літосфера – це зовнішня тверда оболонка Землі, яка включає всю земну кору з частиною верхньої мантії Землі й складається з осадових, вивержених магматичних (до 95%) і метаморфічних порід.

Номер слайду 11

Вчення Вернадського про ноосферу включає 4 основні положення: Ноосфера – історично останній стан геологічної оболонки біосфери, що перетворюється діяльністю людини. Ноосфера – сфера розуму і праці. Зміни біосфери обумовлені як свідомою, так підсвідомою діяльністю людини. Розвиток ноосфери пов'язаний з розвитком соціально- економічних чинників.

Номер слайду 12

Кросворд По вертикалі:1. Наука про грунти, яка вивчає походження, розвиток, будова, склад, властивості, географічне поширення та раціональне використання грунтів.2. Хто з учених уперше в своїх працях виклав ідею про біосферу?3. Тверда оболонка Землі.4. Водяна сфера, це сукупність океанів, морів, вод континентів і льодовикових покривів.5. Основний хімічний елемент, який входить до складу атмосфери. По горизонталі:1. Газова оболонка Землі.2. Учення про яку науку створив В.І. Вернадський?3. Єдиний процес у біосфері, який призводить до засвоєння енергії Сонця і забезпечує існування як рослин, так і всіх гетеротрофних організмів.4. Який учений створив учення про біосферу і нову науку біогеохімію?

pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
2187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку