Презентація на тему " Циліндр та об'єм циліндра".

Про матеріал
За допомогою цієї презентації учні краще ознайомляться з таким поняттям як Циліндр, його частинами, та формулами для обчислення об'єму циліндра.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Циліндр та об`єм циліндра. Виконавець: Вихристюк Ірина. Георгіївна

Номер слайду 2

Що таке циліндр?Циліндр-це геометричне тіло, обмежене замкнутою циліндричною поверхнею і двома паралельними площинами, що перетинають її.

Номер слайду 3

Види циліндрів. Нескінченний циліндр — це нескінченне тіло, обмежене замкнутою нескінченною циліндричною поверхнею. Відкритий циліндр — обмежене замкнутим циліндровим променем і його основою геометричне тіло.

Номер слайду 4

Елементи циліндра. Круги, що утворюють циліндр називаються основами циліндра. Вони рівні і лежать у паралельних площинах.

Номер слайду 5

Твірні циліндра — відрізки, що сполучають відповідні точки кіл кругів. Вони паралельні і рівні між собою.

Номер слайду 6

Поверхня циліндра складається з основ і бічної поверхні. Бічна поверхня складається з твірних.style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 7

Радіусом циліндра називається радіус його основи.rrrrrrrrrr

Номер слайду 8

Висотою циліндра називається відстань між площинами основ. Віссю циліндра називається пряма, яка проходить через центри основ. Вона паралельна твірним.style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 9

Осьовий переріз — переріз циліндра площиною, яка проходить через вісь циліндра. Осьовий переріз є прямокутником, сторони якого — діаметр та твірна циліндра.

Номер слайду 10

Дотична до циліндра — площина, яка проходить через твірну прямого циліндра і перпендикулярна до осьового перерізу, проведеного через цю твірну, називається площиною. Циліндр називається прямим, якщо його твірні перпендикулярні до площин основ. Прямий циліндр можна розглядати як тіло, утворене обертанням прямокутника навколо його сторони як осі.

Номер слайду 11

Площа бічної поверхніПлоща бічної поверхні тіл обертання обчислюється за їхньою розгорткою. Розгортка циліндра являє собою прямокутник з висотою і довжиною, отже площа бічної поверхні циліндра дорівнює площі його розгортки та обчислюється за формулою: Площа поверхніПлоща повної поверхні циліндра дорівнює сумі площ його бічної поверхні та його основ:style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 12

Об`єм циліндра. Візьмемо плоску фігуру, утворену такими прямими: y = R, x = 0, x = h, y = 0 та будемо обертати її навколо осі Ox. Таким чином ми отримуємо тіло обертання, утворене обертанням прямокутника навколо однієї з його сторін, тобто циліндр.rrrr

Номер слайду 13

Запитання:1. Що таке циліндр?(дати визначення)2. Які бувають види циліндрів?3. Показати основи циліндра на малюнку4. Що таке радіус циліндра?Що таке вісь циліндра, осьовий переріз циліндра? Яку властивість мають основи циліндра ; твірні циліндра?

Номер слайду 14

Відео

pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
6295
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку