Презентація на тему "Дидактика"

Про матеріал
Презентація на тему "Дидактика". Матеріал для студентів-викладачів. Цікава подача теоретичного матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дидактика

Номер слайду 2

Зміст: Поняття дидактики. Виникнення і розвиток дидактики. Предмет і завдання дидактики. Функції дидактики. Основні категорії.

Номер слайду 3

Поняття дидактики. Термін „дидактика“ – грецького походження і означає вчити, пояснювати, доводити, а також – навчатися («той, хто навчає, має відношення до навчання»). Спочатку він означав практичну діяльність, а потім – поступово відокремлену науку про викладання-учіння. Ці види діяльності інтегрально взаємопов’язані сторони. На сучасному етапі дидактику розуміють як нау­ку про викладання і навчання, про закономірності, що діють у сфері предмета її дослідження, про залежності, що обумовлюють хід і результати процесу навчання; на цій основі вона встановлює відпові­дні закономірності, визначає методи, організаційні форми й засоби навчання учнів. Іншими словами – дидактика – це наука про навчан­ня і освіту, їх мету і завдання, зміст, методи, форми, засоби, органі­зацію, досягнуті результати.

Номер слайду 4

Історія виникнення і розвитку дидактики. Дидактику як термін запровадив відомий німецький вчений-педагог В. Ратке (1571 — 1635), який трактував його як мистецтво навчати. Сам термін „дидактика“ вперше з’явився у назві головного твору Я. А. Коменського – видатного чеського педагога XVII ст. – „Велика дидактика“, сутність якої автор визначав як “універсальне мистецтво навчання всьому всіх“. Й. Гербарт (1776—1841), відомий німецький філософ і педагог, вважав дидактику частиною педагогіки, предметом якої виступало виховуюче навчання як найбільш дієвий фактор виховання покірного молодого покоління. Помітний внесок у розвиток світової дидактики внесли також Й. Песталоцці (1746 - 1827), А. Дістервег (1790 - 1866), Г. Кершенштейнер (1854 - 1932), В. Лай (1862 - 1926).

Номер слайду 5

Засновником української дидактики був великий педа­гог, філософ К. Ушинський (1824—1871). Він створив цілісну дидактичну систему, побудовану на міцному науково-ма­теріалістичному підґрунті. У радянський період плідно працювали в галузі дидактики П. Груздєв, Ш. Ганелін, Є. Голант, Л. Занков, Б.Єсипов, М. Данилов, М. Скаткін, В. Онищук, А. Алексюк, В. Краєвський, В. Загв'язинський, І. Лернер, М. Махмутов та інші. На розвиток вітчизняної дидактики в кінці XIX - на початку XX ст. помітний вплив мали праці ГІ. Ф. Каптерєва, С. Т. Шацького, П. П. Блонського, А. П. Пінкевича, М. МПістрака, Г. Г. Ващенка, І.І. Огієнка, ГМ. Стешенка, С. Ф. Русової, Я. Ф. Чепіги та багатьох інших. З цього історичного екскурсу можна зробити висновок, що дидактику слід розглядати як самостійну наукову дис­ципліну, що склалася історично.

Номер слайду 6

Предмет і завдання дидактики. Предметом дидактики є зміст освіти, форми й методи йо­го засвоєння, закономірності й принципи організації проце­су навчання тощо.

Номер слайду 7

Завдання дидактики на всіх етапах її історичного розвитку по­лягало в тому, щоб:а) визначати зміст освіти нових поколінь;б) знаходити найбільш ефективні шляхи озброєння їх корисними знання­ми, уміннями і навичками;в) розкривати закономірності цього проце­су.

Номер слайду 8

Функції дидактики

Номер слайду 9

Категорії дидактики

Номер слайду 10

Освіта – система набутих у процесі навчання знань, умінь, на­вичок, способів мислення.

Номер слайду 11

Викладання – впорядкована діяльність педагога, спрямована на реалізацію мети навчання (освітні завдання), забезпечення інформованості, виховання, усвідомлення і практичного використання знань.

Номер слайду 12

Навчання – впорядкована взаємодія педагога з учнями, спрямо­вана на досягнення визначеної мети.

Номер слайду 13

Учіння (навчання) – процес, в якому на основі пізнання, вправ і набуття досвіду виникають нові форми поведінки і діяльності, зміню­ються раніше набуті.

Номер слайду 14

Знання – сукупність ідей людини, в яких виражається теоретич­не оволодіння певним предметом.

Номер слайду 15

Уміння – оволодіння способами (прийомами, діями) використо­вувати засвоєні знання на практиці.

Номер слайду 16

Навички – уміння, доведені до автоматизму, високого ступеня досконалості.

Номер слайду 17

Принципи навчання - вимоги, основні положення щодо змісту, організації і методів навчання, дотримання яких забезпечує оптимальне функціонування навчання.

Номер слайду 18

Форма – спосіб існування навчального процесу, оболонка для його внутрішньої сутності, логіки і змісту. Форма, в першу чергу, пов'язана з кількістю учнів, місцем і часом навчання, порядком його здійснення і ін.

Номер слайду 19

Засіб – предметна підтримка навчального процесу. Засобами є голос (мова) вчителя, його майстерність в широкому розумінні, підру­чники, шкільне обладнання і т.д.

Номер слайду 20

Методи навчання - упорядковані способи взаємопов'язаної діяльності вчителя й учнів, спрямовані на розв'язання навчально-виховних завдань.

Номер слайду 21

Закономірності навчання – об'єктивні, стійкі та істотні зв'язки в навчальному процесі, що зумовлюють його ефективність.

Номер слайду 22

Результат (продукти навчання) – це кінцеві наслідки навчаль­ного процесу, ступінь реалізації визначеної мети.

Номер слайду 23

Дякую за увагу. Підготувала Студентка групи ФПШ21 Карпа Мар’яна

pptx
Додано
14 вересня
Переглядів
2
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку