План-конспект теоретичного заняття з «Кулінарії»
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Значення мікробів для життєдіяльності людини.
МЕТА ЗАНЯТТЯ:
1. Навчальна
― сприяти формуванню і розвитку знань про основи мікробіології та значення мікробів для життєдіяльності людини;
2. Виховна
― виховувати в учнів культуру праці, працелюбність, творчу уяву;
3. Розвивальна
― сприяти оволодінню основними способами мисленнєвої діяльності учнів;
4. Профорієнтаційна
― ознайомити із професією мікробіолога.
ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ
- підручник: Шумило Г. І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. – К.: " Кондор ". – 2003. – 506 с.
- Доцяк В.С. Українська кухня: Технологія приготування страв. К.: Вища шк., 1995. - 550 с.
- робочий зошит;
- Білоруська Основи мікробіології
МЕТОДИ НАВЧАННЯ: розповідь, бесіда, пояснення, опитування, демонстрація.
ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ: фронтальна, індивідуальна, групова.
СЛОВНИКОВА РОБОТА: мікробіологія, бактерії.
ЧАС: 2 години (90 хв)
ХІД І ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ……..1 хв.
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ……15 хв.
Питання для учнів:
ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ учнів …….2 хв.
Розповідь вчителя
Мікробіологія - біологічна наука, яка вивчає будову та життєдіяльність найпоширенішої групи живих
організмів, невидимих для неозброєного ока. Значення мікроорганізмів: 1)корисне-а)кругообіг речовин у
природі, б)родючість грунту, в)утворення покладів корисних копалин, г)виробництво органічних кислот,
спиртів, вітамінів, амінокислот, ферментних препаратів, антибіотиків та ін.,д) харчова й легка
промисловість: дріжджі (вино, пиво, хліб), молочнокислі бактерії (кисломолочні продукти, сири,
квашіння, окислювання шкір); 2) шкідливе - а)збудники захворювань людей, тварин, рослин; б)псування
харчових продуктів, руйнування різних матеріалів і товарів. Мікробіологія як наука: 1) медична,
ветеринарна, санітарна, сільськогосподарська, водна, морська, геологічна, космічна, технічна; 2)
мікробіологія харчових продуктів: молока і молочних продуктів, м’ясних і рибних продуктів, фруктів та
овочів і продукти їх переробки тощо; 3) мікробіологія непродовольчих товарів: деревини, шкір і хутра,
волокнистих матеріалів тощо.
ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ….109 хв.
Під запис
Мікробіоло́гія — розділ біології, що займається вивченням мікроорганізмів, в основному вірусів, бактерій, грибків, оноклітинних водоростей і найпростіших. Ця різнорідна, штучно об'єднана група мікроскопічно малих організмів складає предмет однієї науки в силу того, що для їхнього вивчення використовуються методи, спочатку розроблені для дослідження бактерій. В основі мікробіологічних методів лежить одержання чистих культур, вирощених з однієї клітини.
Розповідь
Дріжджі, розміри, форми та будова, розмноження, класифікація. Дріжджі - більш високоорганізовані організми, ніж бактерії. Вони, як і бактерії, є одноклітинними організмами, але дріжджові клітини більші, ніж бактеріальні. Середній розмір 10-15 мк (проти 1-5 мк у бактерій).
Форма дріжджів завжди заокруглена. Найчастіше вони мають кулясту або овальну форму, рідше - циліндричну або іншу.
Найчастіше дріжджі розмножуються брунькуванням.
Багато дріжджів здатні також до спороутворення. Такі дріжджі називають справжніми (типовими). Дріжджі, які не здатні до споро¬утворення, називають аспорогенними (несправжніми, нетиповими). На відміну від бактерій, у дріжджовій клітині утворюється декілька спор (від 2 до 12), які в сприятливих умовах проростають у нормальні вегетативні клітини. Таким чином, спороутворення у дріжджів є способом самозахисту й одночасно способом розмноження..Дріжджі використовують також для отримання білково-вітамінних домішок у тваринництві та як природні біокоректори (біологічно активні добавки) при виробництві харчових продуктів спеціального призначення. Дріжджову біомасу вирощують на різних відходах сільського господарства та переробних галузей. Клітини дріжджів є багатим джерелом ліпідів та вітамінів групи В.
V. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ….5 хв.
Гра «Мікрофон»
Учні по класу передають мікрофон, при цьому задають одне одному питання.
VІ. Підведення вчителем підсумків ЗАНЯТТЯ…….з хв.
Харчові отруєння мікробного та не мікробного походження, отруєння грибами їх наслідки. Засоби запобігання харчових отруєнь. Захист проектів по розділу.