Презентація на тему "Діячі культури козацької доби. Борецький Іов"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 8 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Борецький Іван Матвійович, чернече ім'я Іов (1560 — 2 березня 1631) — український церковний, політичний і освітній діяч, Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі (1620 – 1631), педагог, ректор Львівської братської школи, перший ректор Київської братської школи, полеміст, святий, письменник. Духовний та політичний наставник Петра Могили.

Номер слайду 3

Митрополит Іов (в миру Іван Матвійович Борецький) прославився милосердям до сиріт і вдів, безкорисливими працями на користь освіти й євангельською щедрістю до убогих. Він багато часу приділяв просвітницькій діяльності, відкрив в Києві приходську школу. Був одним із засновників Київського братства, професором та першим ректором Київської братської школи. Кияни шанували його й називали другим Іоанном Милостивим. 

Номер слайду 4

Борецький вважав, що саме освіта визначає місце людини в суспільстві й спроможна змінити саме суспільство. Він турбувався про учнів, за свій кошт постачав усе необхідне для навчання, утримував бідних та сиріт. Він вважав, що багатії над убогими в школі нічим вищі не мають бути, лише самою наукою. 

Номер слайду 5

Іов Борецький піклувався про культурний підйом України: підтримував київських друкарів, брав участь у перекладі книг з грецької на старослов'янську мову.

Номер слайду 6

Народився 1560 року на Західній Україні. Навчався у Львівській братській школі та Краківському університеті. У 1605-1610 роках - ректор Львівської братської школи. У 1610-1615 роках настоятель Свято-Воскресенської церки на Подолі, у 1615-1618 рр. - перший ректор Київської братської школи

Номер слайду 7

У грудні 1619 року Іов Борецький став ігуменом Київського Михайлівського Золотоверхого Монастиря.

Номер слайду 8

Разом з гетьманом  Петром Конашевичем-Сагайдачним та іншими оборонцями Православної Церкви він сприяв відновленню української православної ієрархії. У  1620 році Іов був висвячений Ієрусалимським патріархом Феофаном на першого православного Митрополита Київського, Галицького та Малої Росії.

Номер слайду 9

Перебування Іова Борецького на митрополичій кафедрі випало на період жорстоких гонінь на Православ'я. Київський архієрей всіма силами відстоював права Православної церкви, боровся із спробами польських властей насадити в Україні греко-католицтво (уніатство), написав ряд антиуніатських полемічних творів. Він закликав православних твердо триматися своєї віри, викривати інославні догмати й обряди, але робити це духовно, розсудливо, згідно з Писанням.

Номер слайду 10

Помер Іов Борецький 15 березня 1631 року, і був похований за його заповітом «при церкві святого Архістратига Михаїла над Києвом Михайлівського Золотоверхого монастиря».

Номер слайду 11

У народі він заслужив славу козацького Митрополита, захищаючи козацтво, як справжніх лицарів Христа, для яких віра й спасіння душ християнських православних - понад усе.

Номер слайду 12

Помісний Собор 2008 року  Української православної церкви Київського Патріархату у зв'язку з 1020-літтям Хрещення Київської Руси-України, благословив приєднати святителя Йова, Митрополита Київського і всієї Русі до лику святих для загального церковного шанування і занести його ім'я у православний церковний календар. Чесні останки святителя Йова вважати святими мощами віддавати їх на волю Божу. Благословити будівництво храмів на честь святителя Йова, Митрополита Київського і всієї Русі. Пам'ять святителя Йова святкувати 15 (2) березня, в день його блаженного упокоєння.

Номер слайду 13

«Людина добре освічена, у вільних науках, у знанні грецької, латинської й слов'янської мов навряд чи мала собі рівних».    Сильвестр Косів, церковний діяч і письменник

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Компанієць Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
3090
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку