Презентація на тему "Діячі культури козацької доби. Князь Острозький"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 8 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Рід Острозьких, як свідчать історики, веде початок від короля Данила Галицького. Батько Василя Острозького, Костянтин Іванович (біля 1460 -1530), був захисником православ'я і української народності. У своїх турботах про Православну Церкву він усе життя клопотав за неї перед урядом, завдяки чому було встановлено міцне юридичне положення Православної Церкви в Литві. Похований був великий діяч Литовсько - Руської держави у Києво-Печерській лаврі.

Номер слайду 3

Високо оцінив заслуги Костянтина Острозького Пантелеймон Куліш, зауваживши: ,,Національна стійкість його значила багато для нашої Руси, уже розхитаної у своїй національності».

Номер слайду 4

8 вересня 1514 року союзне військо Великого князівства Литовського і Польського королівства, очолюване руським князем Костянтином Острозьким, розбило армію Московського князівства.

Номер слайду 5

Наприкінці XV сторіччя між Литовською і Московською державами розгорнулася запекла боротьба за давньоруську спадщину. Питання стояло руба: кому в разі перемоги домінувати в Центрально-Східній Європі. Велике князівство Литовське ще протягом ХІІІ — XV ст приєднало до себе більшість руських князівств і земель. Але Московське велике князівство намагалося підкорити їх своїй владі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Оршанський бій був прикладом фахового маневру високоспеціалізованими підрозділами Острозького (піхота, легка кіннота, важка кіннота, артилерія, сапери) і використання особливостей ландшафту (одна з перших в історії артилерійських засідок). Битва стала найбільшою перемогою ВКЛ у війнах проти Москви. В Білорусі дата битви є неофіційним святом білоруської зброї. На офіційному рівні влада забороняє урочистості з нагоди Оршанського бою. У Литві 2014 рік проголошений Роком битви під Оршею. Хоругва Костянтина Острозького у битві під Оршею

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На противагу батькові, Василь Костянтин виступає більше князем- просвітителем, аніж політиком, захисником віри православної, примножувачем культурних надбань. Йому належала третина земель історичної Волині (зараз це переважно землі Рівненської, Хмельницької та Тернопільської областей), а також десятки сіл і міст на Київщині, Брацлавщині, Галичині та на території Польщі – в цілому 80 міст, 2 700 сіл, 3 тисячі млинів та ін.

Номер слайду 10

Річний прибуток князя становив 1,2 мільйона золотих – величезна на той час сума. І його вважали найбагатшою людиною не лише тодішньої Речі Посполитої, а й усієї Європи.. Фактично В.-К.Острозький і в господарському, й політичному, і культурному та церковному планах творив незалежну державну структуру. І хоча він визнавав зверхність над собою короля Речі Посполитої, проте поводився незалежно. Навіть у листах писав «Ми, Костянтин, з Божої ласки князь на Волині». Так у той час іменували себе суверенні правителі.

Номер слайду 11

У 1576 році князь Костянтин Острозький побудував замок в Острозі

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Медаль Василя Костянтина Острозького (реверс). Золото, литво.

Номер слайду 18

Справою життя Острозького стала Академія, яку Грушевський назвав “ першим огнищем нової освіти, нового духовного життя”. Він опікувався нею, надаючи кошти та ,,привілеї” на утримання викладачів, створення бібліотеки, організацію навчального процесу… ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ

Номер слайду 19

З Острозької академії вийшло багато видатних людей: Максим та Степан Смотрицькі (сини ректора Г.Смотрицького - Максим (Мелетій) з часом став відомим ученим – філологом, публіцистом, письменником, Степан – священиком в Острозі й одночасно працював на ниві освіти), Гавриїл Дорофеєвич (викладач Львівської школи та активний діяч осередку київських учених), Петро Сагайдачний (славетний полководець, політик, гетьман) та ін. Лінгвістична праця учня Острозької академії Мелетія Смотрицького створила в свій час епоху у вивченні слов’янської мови. В Острозькій академії існував великий колектив учених -перекладачів і упорядників книг, який розгорнув у 80-х роках XVI ст. значну видавничу діяльність ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ Бібліотека Академії. 2008 р.

Номер слайду 20

Національний університет «Острозька академія»

Номер слайду 21

Національний університет «Острозька академія»

Номер слайду 22

Музей Острозької академії Апостол поч. 17 ст. Переписаний з Апостола Івана Федоровича 1574 року. Музей Острозької академії. 2007 рік.

Номер слайду 23

Особистий рукомий князя Василя-Констянтина Острозького.

Номер слайду 24

Пам'ятник Острозькій академії

Номер слайду 25

Видавнича справа в Острозі Одночасно з освітою князь Острозький починає розвивати в Острозі і друкарство, запросивши 1575 р. зі Львова до “міста мудреців” Івана Федорова і навіть заснував для його потреб папірню. Це була перша в Україні стаціонарна друкарня, що проіснувала півстоліття і здійснила 28 видань: “Буквар”, “Хронологію” А. Римші та славетну “ Острозьку Біблію”. У той час насильного покатоличення таке видання мало надзвичайно велике значення, оскільки до того українці повної Біблії слов’янською мовою не мали. Для багатьох поколінь вона стала головним джерелом інформації про біблійну історію і засади християнського віровчення.

Номер слайду 26

Створення Острозької Біблії. Україна. 1581 рік.

Номер слайду 27

Острозька Біблія Острозька Біблія 1581 р. — перше повне друковане видання всіх книг Св. Письма церковнолов’янською мовою, здійснене в Острозі друкарем Іваном Федоровим, заходами князя Костянтина Острозького і підготовлене гуртком учених при Острозькій школі. Надрукована на папері і містить 628 аркушів, з численними заставками, кінцівками та ініціалами.

Номер слайду 28

Монета НБУ присвячена Острозькій Біблії

Номер слайду 29

Тернопіль. Будинок Фундації Костянтина Острозького

Номер слайду 30

Найщедріший меценат Величезними були видатки Острозького і на культуру: князь Василь–Костянтин збудував 600 церков, 20 монастирів, академію та друкарню. Будучи “стовпом православ’я”, він не забував і про інші релігії: заклав католицький костел, мечеть для татарів та синагогу. Троїцька церква Церква Богоявлення Господнього (Острог).

Номер слайду 31

Найщедріший меценат Після смерті В-К.Острозького в 1608 р. академія занепала, а з переходом Острога до внучки старого князя – Анни-Алоїзи Ходкевич, ревної католички, на її місці було засновано єзуїтську колегію. Після цього для України настали не найкращі часи, які протривали понад століття … Межиріцький монастир

Номер слайду 32

Надгробок князя Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

Номер слайду 33

Портрет Василя Костянтина Острозького зі збірки Національного музею у Львові

Номер слайду 34

Пошова марка Білорусії, 2008 рік

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Ювілейні монети НБУ присвячена родині Острозьких та Острозькій академії

Номер слайду 37

В Новгороді, на пам'ятнику "Тисячоліття Росії", що був встановлений в 1862 році, серед просвітителів Русі зображено і Костянтина Острозького.

Номер слайду 38

Пам'ятник князям Острозьким — скульптурна композиція встановлена на проспекті Незалежності в місті Острог Рівненської області. Композиція складається з трьох бронзових скульптур на бетонному постаменті: в центрі розташована постать преподобного Феодосія (князя Федора Острозького), ліворуч — князь Костянтин Острозький, праворуч розташований князь Василь Костянтин Острозький. Позаду фігур і вище над ними розташовані аркоподібні бетонні дуги, центральну з яких вінчає держава. Пам'ятник відкрито 30 вересня 2000 року Президентом України Леонідом Кучмою під час святкування 900-річчя міста Острог.

Номер слайду 39

Пам'ятник-ротонда князеві Костянтину Острозькому в місті Старокостянтинові (Хмельницька область), серпень 2009 року

Номер слайду 40

Номер слайду 41

«Князь К.Острозький — патріот і оборонець православ'я в історії українського народу» І.Власовський

Номер слайду 42

Всі українські магнати разом узяті не зробили стільки для України, скільки зробив князь К. Острозький. І.Огієнко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Кресан Алла Олексіївна
    Дякую за змістовну презентацію про діяча. Цікавими є вислови істориків та письменників про багатогранну особистість К.-В. Острозького.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кресан Алла Олексіївна
    Дякую за змістовну презентацію про діяча. Цікавими є вислови істориків та письменників про багатогранну особистість К.-В. Острозького.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кресан Алла Олексіївна
    Дякую за змістовну презентацію про діяча. Цікавими є вислови істориків та письменників про багатогранну особистість К.-В. Острозького.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кресан Алла Олексіївна
    Дякую за змістовну презентацію про діяча. Цікавими є вислови істориків та письменників про багатогранну особистість К.-В. Острозького.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кресан Алла Олексіївна
    Дякую за змістовну презентацію про діяча. Цікавими є вислови істориків та письменників про багатогранну особистість К.-В. Острозького.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кресан Алла Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
5552
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку