Презентація на тему "Діячі української культури. Нарбут Георгій"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 9 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Георгій Нарбут

Номер слайду 2

"Нарбут — величезний, майже безмежного розміру талант!", — так відізвався про молодого графіка відомий російський митець-графік, професор І. Білібін. Універсальність обдарування та глибина інтелекту дали митцеві змогу працювати у царині акварелі й силуету, пера й олівця, шрифтової композиції й геральдичних знаків, кольорового естампа й книжкової ілюстрації, символічної картинки й анімаційної сценки. Георгій Нарбут був творцем українського державного герба й печаті, грошових купюр і поштових марок. Йому належать дивовижної образності та яскравості екслібриси та архітектурні краєвиди.

Номер слайду 3

Георгій Іванович Нарбут народився 14 лютого 1886 р. у збіднілій дворянській сім'ї в невеличкому маєтку Нарбутівка на Чернігівщині, що подарувала світові в XVII ст. найкращих українських граверів — Леонтія й Олександра Тарасовичів. Сім'я була великою: чотири брати і дві сестри. Вихованням дітей займалась мама. З 1896 по 1906 р. він навчався у Глухівській гімназії. Вдома і під час навчання в місцевій гімназії він бачив вишивку і плахту, скляних ведмедиків і кераміку, але життя простого народу він не знав.

Номер слайду 4

Першими художніми враженнями хлопчика в дитинстві були витинанки, мальовані печі, вишивки, побачені в селянських хатах. Крім багатства народної культури, його зачаровував казковий світ природи, розмаїтість трав і комах. Натхненний цією красою, хлопчик прагнув власноруч відтворити побачене. За браком фарб і олівців він робив з кольорового паперу витинанки та наклеював їх. Найулюбленішим його заняттям було малюванням, завдяки чому навчився музиці ліній та площинних візерунків. А справжнім захопленням юного художника стало накреслення літер зразок шрифту "Остромирового Євангелія" і спробував писати стародавнім способом. То були перші кроки Нарбута у графіці — його майбутньому фахові у мистецтві.

Номер слайду 5

На його малюнках 1903 року можна побачили рицарів, красиві замки. Батько забороняв юному художнику займатись малюванням, але він не кидав улюбленої справи. В 1903 році він малює дуже вдалу ілюстрацію до «Пісні про Роланда», яка і досі зберігається в Харківському музеї образотворчого мистецтва.

Номер слайду 6

За період свого навчання Георгій Іванович двічі експонував власні малюнки на художніх виставках. Перше визнання прийшло до Георгія у 1904 році, коли його твори експонувалися на сільськогосподарській виставці у Глухові і були відзначені похвальною грамотою повітового земства.

Номер слайду 7

В 1906 році після закінчення гімназії він з великим успіхом показував свої малюнки. Здебільшого це були малюнки до казок: «Війна грибів», «Горошеня», «Снігуронька», «Кощей Безсмертний».

Номер слайду 8

Після закінчення гімназії Нарбут з братом продовжують навчатися в Петербурзі на факультеті східних мов університету, а пізніше на історико-філологічному факультеті. Перебуваючи в Петербурзі, Георгій ніколи не поривав зв’язку з Україною і кожного літа приїздив до рідної Нарбутівки, Глухова, подорожував Україною, розшукував і вивчав пам’ятки української старовини. Крім багатої української культури, його зачаровував і казковий світ природи. Натхненний цією красою Георгій прагнув власноруч відтворити побачене. Його картини часто відображають природу рідного краю. Б. Кустодієв, Портрет Г. І. Нарбута

Номер слайду 9

Ніякої спеціальної освіти він так і не здобув, залишився дивним самородком, від природи наділеним тонким графічним чуттям. Зробив кілька спроб навчатися в художній студії Є. М. Званцевої, та в 1910 р. у Мюнхені, куди він поїхав удосконалювати свою майстерність і вступив до школи Холлоші, у нього не вдавалася техніка виконання малюнка з натури, тому ці навчальні студії він залишив. Повернувшись до Петербурга, стає на рівень корифеїв графіки, найвідоміші друкарні: "Голике и Вильборг", "Сириус" — до його послуг.

Номер слайду 10

Перебуваючи у своєму маєтку Георгій створив шедевр із нарбутівських квітів (із лози) під веселою назвою «Троянди в келиху», і коли ця картина, про яку багато говорили в Петербурзі, потрапила до виставкової зали під суровим грифом секретно – «не продаётся», то біля нарбутівських квітів збиралося багато покупців з північної Пальмири. Родина Миколи ІІ випросила у Нарбута цей невеличкий експонат за 800 рублів при стартовій вартості 300.

Номер слайду 11

Сама природа дала Георгію все необхідне, щоб стати графіком-віртуозом: міцні, рухливі руки, феноменальну пам'ять (складний орнамент, який бачив одного разу, міг безпомилково відтворити через кілька років), рідкісну працездатність, спокійну вдачу й дисциплінованість у праць). Він "народився графіком", опанувавши техніку самотужки. З кожною роботою все більше виявлялась його творча індивідуальність — і в доборі казок, і в засобах композиції. Митець встиг проявити свій блискучий графічний дар з вичерпною повнотою, він створив власний художній всесвіт, в основу якого поклав український образотворчий фольклор – "козаки – Мамаї", килими, розписна кераміка, різьба по дереву.

Номер слайду 12

В березні 1917 року художник приїжджає до Києва. В особі Нарбута Україна отримала не лише майстра високої культури, а й ентузіаста та патріота, який готовий був віддати увесь свій талант і кипучу енергію справі розбудови національної культури. В 1917 році Г. Нарбута було обрано професором - керівником графічної майстерні Української академії мистецтв, Георгій Іванович жив проблемами Академії, займаючись усім, від створення печатки до вирішення фінансових питань. А вже в 1919 році, в найважніший для Академії час, він був обраний ректором Академії. Диплом професора графіки Української Академії мистецтв Г. Нарбута

Номер слайду 13

 Фундатори Української академії мистецтва. Стоять (зліва направо): Георгій Нарбут, Василь Кричевський, Михайло Бойчук. Сидять: Абрам Маневич, Олександр Мурашко, Федір Кричевський, Михайло Грушевський, Іван Стешенко, Микола Бурачек.

Номер слайду 14

У цьому будинку 1917 року мешкав і працював художник-графік Георгій Іванович Нарбут

Номер слайду 15

Творчість Георгія Нарбута — це яскрава сторінка в українському мистецтві. Його цілком справедливо називали одним з найвизначніших графіків сучасності.

Номер слайду 16

Рання творчість Нарбута зазнала значного впливу широковідомого об'єднання художників «Світ мистецтва». Крім творчості художників «Світ мистецтва» у галузі театрально-декораційного мистецтва та книжкової графіки, визначальний вплив на Нарбута справило давнє українське малярство і графіка XVII–XVIII століть, геральдика українських родів, графіка українських рукописів і стародруків. Лубок «Козак и німці» (1914)

Номер слайду 17

Силуєти Георгія Нарбута

Номер слайду 18

Силуети тіней Георгія Нарбута

Номер слайду 19

Силуети Георгія Нарбута

Номер слайду 20

Визначним досягненням Нарбута і всієї української графіки є його «Українська абетка» (1917), в якій художник досяг граничної простоти й водночас вишуканості композиції, малюнка й кольору.

Номер слайду 21

У вирішенні літер абетки Нарбут об'єднав досягнення як української рукописної та друкованої книги, так і досягнення західноєвропейських майстрів шрифту. Нарбутівська «Українська абетка» й донині залишається неперевершеною завдяки високій майстерності художника й глибокому розумінню ним шрифтового мистецтва.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Відносно рано у Г. Нарбута прокинувся інтерес до геральдики, який став важливим фактором його мистецької біографії. Майстер створює значну кількість гербів. В 1915 році створює книгу «Герби гетьманів Малоросії»

Номер слайду 24

Проект герба і печатки Української Держави

Номер слайду 25

Проект Герба Києва Г. Нарбута. Герб родини Нарбутів

Номер слайду 26

Дизайн Г. Нарбута. Печатка Української Академії мистецтв

Номер слайду 27

Георгій Нарбут є оформлювачем банкнот української гривні доби УНР

Номер слайду 28

Георгій Нарбут є оформлювачем банкнот української гривні доби УНР

Номер слайду 29

Георгій Нарбут є оформлювачем банкнот української гривні доби Української держави П. Скоропадського

Номер слайду 30

Георгій Нарбут є оформлювачем банкнот української гривні доби Директорії УНР

Номер слайду 31

Перші українські марки (УНР, 1918) мініатюри номіналом в 30, 40 и 50 шагів створені Георгієм Нарбутом

Номер слайду 32

Перші стандартні поштові марки України за малюнком Г. Нарбута (1992)

Номер слайду 33

Екслібріс Н. Н. Врангеля (1914)

Номер слайду 34

Останнім великим мистецьким задумом Нарбута було ілюстрування «Енеїди» Івана Котляревського, але через передчасну смерть він встиг виконати лише одну ілюстрацію

Номер слайду 35

Обкладинки журналів ілюстрованих Георгієм Нарбутом

Номер слайду 36

Обкладинки книг ілюстрованих Георгієм Нарбутом

Номер слайду 37

Дослідження творчості Георгія Нарбута

Номер слайду 38

Київський період творчості був найактивнішим, але дуже коротким. З кожним роком талант Г. Нарбута розкривався все більше і більше. У нього були великі перспективи і плани, яким не судилося здійснитися. Внаслідок тяжкої хвороби, 23 травня 1920 року він помирає залишивши двох дітей : Марину – 6 років та Данила – 4 років, який потім теж стане художником. Віра Нарбут, дружина Г. Нарбута. Автопортрет з дружиною та дітьми

Номер слайду 39

З перемогою більшовиків він не емігрував, а лишився в Києві і плідно працював. Низка його праць у галузі книжкового оформлення започаткувала українську графіку радянської доби. Він працював художнім редактором Всеукраїнського видавництва ЦВК, був членом правління профспілки художників, начальником відділу пластичного мистецтва (пізніше художньо-промислового) Наркомпросу УСРР, експертом Всеукраїнського комітету охорони пам'яток старовини та мистецтва, головою комісії для організації музею мистецтва (нині Київський музей західного і східного мистецтва). До самої смерті Георгій Іванович був ректором і керівником графічної майстерні Української Академії мистецтв.

Номер слайду 40

У 1918 р. Георгій Іванович захворів на тиф, після чого постійно нездужав і 25 травня 1920 р. передчасно помер. Георгію Нарбуту було всього 34 роки. Процесія з труною художника Георгія Нарбута проходить повз Думську площу – теперішній майдан Незалежності

Номер слайду 41

Похований художник на Байковому цвинтарі в Києві

Номер слайду 42

Син художника,  Данило Нарбут (1916–1998) — відомий художник, сотник УПА, лауреат Шевченківської премії, творчість якого базувалась переважно на мотивах української історії і етнографії

Номер слайду 43

Дочка Георгія Нарбута, Марина Березовська — українська класична танцівниця, хореограф, після Другої світової війни емігрувала до Австралії, де викладала характерний танець в різних балетних школах.

Номер слайду 44

Зцепка з двох марок України та купона (2006) до 120-річчя з дня народження Г. Нарбута. Поштовий блок України (2008), присвячений 90-річчю перших марок УНР

Номер слайду 45

Аверс та реверс монети, що присвячена 120-річчю з дня народження Нарбута

Номер слайду 46

Меморіальні дошки в Києві таІвано-Франківську3448 Нарбут (3448 Narbut) — астероїд головного поясу, відкритий 22 серпня 1977 року. Тіссеранів параметр щодо Юпітера — 3,661.

Номер слайду 47

Георгій Нарбут – наш славетний українець. Він з тих зірок, що з’являються раз на сторіччя і стають зіркою першої величини. Нарбут став для багатьох поколінь українських графіків орієнтиром і духовним наставником у виробленні свого стилю.

pptx
Додано
14 грудня 2019
Переглядів
5790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку