Презентація на тему "Доходи населення"

Про матеріал
Презентація на тему "Доходи населення" може використовуватися при проведенні відкритого показового заняття на тему "Доходи населення", містить питання для виявлення опорних знань, послідовне розкриття питань теми, завдання для закріплення знань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Питання для контролю опорних знань 1. Що таке сімейний бюджет? 2. З яких двох частин складається бюджет на всіх рівнях,в тому числі і сімейний? 3. Що ми розуміємо під поняттям дохід? 4. З яких видів доходів складається сімейний бюджет? 5. Який вид доходів займає найбільшу питому вагу у вашому сімейному доході? 6. Який внесок у бюджет вашої сім’ї робите ви? 7. Чи влаштовує вас розмір вашого індивідуального доходу? 8. Чи впливають доходи населення на рівень життя суспільства? 9. Щоб ви хотіли змінити в структурі доходів вашої сім’ї? 10. Як ви думаєте-обрана вам спеціальність і відповідно професія, в майбутньому покращить доходи вашої сім’ї і рівень життя загалом?

Номер слайду 2

Прожити на стипендію

Номер слайду 3

Актуальність теми «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.» - ст. 3 Конституції України. З цього випливає, що забезпечення гідного рівня життя населення є головним завданням держави. Доходи населення є одним із найважливіших показників рівня життя населення та розвитку суспільства загалом. А при умові, що рівень життя, який має пряму залежність від доходів населення, в Україні є значно нижчим,ніж у розвинутих країнах світу, дана тема набуває особливої актуальності.

Номер слайду 4

Доходи населення

Номер слайду 5

План заняття 1. Доходи населення, їх суть, види та джерела формування. 2. Факторні доходи. 3. Заробітна плата як основний вид доходів населення. 4. Суспільні фонди споживання та трансфертні платежі.

Номер слайду 6

1. Доходи населення, їх суть, види та джерела формування.

Номер слайду 7

Що таке доходи населення? Доходи населення — це сукупність грошових коштів та натуральних находжень, спрямованих на пітримку фізичного, морального, економічного та інтелектуального стану людини і на задоволення їх потреб Доходи населення формуються за рахунок оплати праці, виплати соціальних фондів, підприємницьких доходів, доходів від діяльності особистого підсобного господарства та індивідуальної трудової діяльності, доходів від інших джерел.

Номер слайду 8

Мінімальний прожитковий кошик

Номер слайду 9

ФОРМИ ТА ВИДИ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ Наявні Особисті Грошові Натуральні Номінальні Реальні ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ Трудові Нетрудові Приховані Соціальні трансферти

Номер слайду 10

Оплата праці Грошові соціальні трансферти Підприємницькі доходи Доходи від власності СУКУПНІ ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ Доходи від підсобного домашнього господарства Вартість безоплатних послуг Інші надходження

Номер слайду 11

2. Факторні доходи.

Номер слайду 12

Фактори виробництва Речові Особисті Земля (природні ресурси) Капітал (будівлі, станки, машини) Підприємницька діяльність Праця Доход-рента Доход- процент Доход- заробітна плата Доход- прибуток

Номер слайду 13

Рента властива передусім сільському господарству, де у процесі виробництва беруть участь природні процеси і біологічні фактори.  Рента – дохід, який приноситься земельним фактором, це регулярні виплати за використання майна власника. Людина, яка живе за рахунок ренти, називається “рантьє”.

Номер слайду 14

Відсоток Відсоток – це доходи, які приносять фактор капіталу (грошові ресурси, споруди, будівлі, устаткування, машини). Позичковий відсоток – це дохід, який одержує власник грошей за те, що надає їх для користування функціонуючим підприємствам або окремим особам. Гроші самі по собі не можуть виробляти товари та послуги. За гроші підприємець купує засоби виробництва, завдяки яким виробляється товар. 

Номер слайду 15

Підприємницький прибуток Підприємницький прибуток – це доходи від використання фактору підприємницькі здібності. Якщо із загального числа доходів відняти всі витрати, то залишиться прибуток. Його отримання – це мета будь-якого підприємства чи організації

Номер слайду 16

Заробітна плата Заробітна плата – це доходи, які приносить фактор праці. Заробітна плата – це плата найманому робітникові за його трудову діяльність. Більшість економістів розглядає заробітну плату, або ставку заробітної плати, як ціну, що виплачується за використання праці.

Номер слайду 17

3. Заробітна плата як основний вид доходів населення.

Номер слайду 18

Заробітна плата Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заробітна плата - це винагорода, розрахована, як правило, у грошовому вимірі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу

Номер слайду 19

Номінальна та реальна заробітні плати Номінальна це сума грошей, отриманих за годину, день, тиждень, місяць. Реальна це кількість товарів і послуг, які можна придбати за номінальну заробітну плату при існуючому рівні цін після вирахування податків.

Номер слайду 20

Структура заробітної плати основна з/п - це винагорода за виконану роботу, згідно з встановленими нормами праці. додаткова з/п - це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. інші компенсаційні та заохочувальні виплати - це виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами та положеннями, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачено актами діючого законодавства, або які проводяться понад встановлені такими актами норми.

Номер слайду 21

Цікаві факти про заробітну плату

Номер слайду 22

Форми заробітної плати Погодинна це оплата праці за відпрацьований час(розраховується множенням кількості відпрацьованих годин на почасові розцінки). Відрядна форма оплати праці за кількість виробленої продукції або виконаних робіт (розраховується множенням кількості виробленої продукції на поштучні розцінки ).

Номер слайду 23

Системи оплати праці

Номер слайду 24

Держава і оплата праці Відповідно до Закону України «Про оплату праці» держава регламентує основні правила діяльності економічних суб'єктів на ринку праці. Це стосується насамперед порядку укладання колективних договорів і домовленостей, що відображають відносини роботодавців і найманих працівників. Як правило, у таких колективних угодах передбачаються норми й зобов'язання щодо умов і оплати праці, тривалості робочого часу й охорони праці, трудові пільги, соціальне обслуговування працівників, соціальне забезпечення і медичне страхування працівників, контроль за виконанням колективного договору та порядок його перегляду.

Номер слайду 25

Розмір мінімальної заробітної плати з 01.12.2021 року з 01.10.2022 року 6500 грн. 6700грн. Відповідно до закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” розмір прожиткового мінімуму На одну особу в розрахунку на місяць: з 01.07.2022 р. з 01.12.2022 р. діти віком до 6 років 2201 грн. 2272 грн. діти віком від 6 до 18 років 2744 грн. 2833 грн. працездатні особи 2600 грн. 2684 грн. особи, які втратили працездатність 2027 грн. 2093 грн. Відповідно до закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”

Номер слайду 26

80% населення України живе за межею бідності

Номер слайду 27

4. Суспільні фонди споживання та трансфертні платежі.

Номер слайду 28

Трансфертні платежі – одна з основних статей витрат бюджету держави Трансфертні (тобто перерозподільні) платежі – являють собою переклад частини доходів державного бюджету в приватний сектор – населенню і підприємствам. Категорії трансфертних платежів: допомоги та дотації на соціальні потреби (допомоги по безробіттю, дотації багатодітним сім'ям та малозабезпеченим верствам населення, пенсії і інші); субсидії підприємцям; виплати відсотків по державному боргу (ідуть у Пенсійні фонди населенню, банкам, які купили державні цінні папери).

Номер слайду 29

Види суспільних фондів споживання Фонди спільного задоволення потреб (послуги освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, дитячих ясел і садків будинків інвалідів та людей похилого віку, дитячих будинків). 2. Фонди для непрацездатних (пенсії, пенсії по інвалідності, стипендії, допомоги матерям при народжуванні дітей, допомоги дітям, пільгові години працюючим підліткам і інші).

Номер слайду 30

Загальна структура СФС Частина трансфертних надходжень населенню, що залежать від праці (оплачувані відпустки, стипендії, пенсії, виплати по соціальному страхуванню). Трансфертні надходження населенню, які не залежать від праці (виплати та допомоги матерям, санаторно-профілактичне лікування, дотації на утримання дітей і забезпечення дітей сиріт і інші). 3. Трансфертні надходження населенню у формі пільг і послуг (безоплатна медична допомога, послуги навчальних закладів, дошкільних закладів і інші).

Номер слайду 31

Структура СФС: За економічним призначенням СФС спрямовується на: безоплатна освіта і професійно-технічна підготовка; утримання дітей в дошкільних установах, школах-інтернатах, класах продовженого дня; безоплатна медична допомога, фізичне виховання, пенсії, стипендії. 2. За способом розподілу серед членів суспільства СФС класифікують так: ті, що розподіляються незалежно від кількості та якості праці; ті, що розподіляються з урахуванням минулого заробітку і стажу роботи; ті, що розподіляються з урахуванням забезпеченості сімей. 3. За джерелами формування розрізняють СФС: загальнодержавні; кошти, що виділяються підприємствами; кошти громадських організацій (переважно профспілок). 4. За формами надання споживачам СФС можна поділити: грошові виплати; безоплатні послуги; натуральні видачі.

Номер слайду 32

Найбагатші люди світу

Номер слайду 33

Тестові завдання 1. Доходи населення це: а) грошові кошти, отримані з різних джерел; б) натуральні надходження від ведення підсобного господарства; в) трансфертні платежі в грошовій та натуральній формі; г) сукупність грошових коштів та натуральних надходжень, спрямованих на підтримку фізичного, морального, економічного та інтелектуального стану людини і на задоволення їх потреб. 2. В залежності від форми отримання доходи населення поділяють на: а) особисті та наявні; б) грошові та трансфертні платежі; в) грошові та натуральні доходи; г) факторні доходи та інші надходження. 3. Реальний дохід це: а) дохід, який може бути використаний на особисті потреби і зберігання, отриманий за певний період; б) це купівельна спроможність грошового доходу; в) виплати і позики по лінії державних соціальних програм; г) це величина нарахованих виплат і натуральних видач.

Номер слайду 34

4. Сукупні доходи населення включають: а) оплату праці, підприємницькі доходи, інші надходження; б) грошові соціальні трансферти, доходи від власності, доходи від підсобного домашнього господарства; в) оплата праці, вартість безоплатних послуг, підприємницькі доходи; г) оплата праці, грошові соціальні трансферти, доходи від власності, підприємницькі доходи, доходи від підсобного господарства, вартість безоплатних послуг, інші надходження. 5. Факторні доходи це: а) доходи, які ми отримуємо від використання власних факторів виробництва; б) допомоги та дотації на соціальні потреби; в) доходи від ведення підсобного господарства; г) спадщина, лотерейні виграші та трансфертні платежі. 6. До факторних доходів відносять: а) заробітна плата, пенсії, стипендії; б) підприємницький прибуток та прибуток від ведення підсобного домашнього господарства; в) заробітна плата, рента, відсоток, прибуток; г) винагороди, доплати та надбавки, передбачені чинним законодавством.

Номер слайду 35

7. Основною формою доходів населення є: а) дохід від праці (заробітна плата); б) дохід від підприємницької діяльності (прибуток); в) дохід від фермерської діяльності; г) орендна плата, рента. 8. Основним формами заробітної плати є: а) номінальна та реальна; б) погодинна та відрядна; в) мінімальна та основна; г) преміальна та додаткова. 9. В Україні переважає така система заробітної плати: а) колективна; б) преміальна; в) тарифна; г) безтарифна. 10. Трансфертні платежі це: а) доходи від усіх видів діяльності; б) допомоги, дотації, субсидії по державних соціальних програмах; в) грошові кошти, отримані в кредит; г) спадщина, лотерейні виграші і інші надходження.

Номер слайду 36

Завершіть речення 1. Мінімальна заробітна плата – це… 2. Реальні доходи населення включають… 3. Під факторними доходами ми розуміємо доходи, отримані від… 4. Те, що є доходом для власника фактора виробництва, для споживача виступає як… 5. Головною функцією суспільних фондів споживання є створення…

Номер слайду 37

Завдання для самостійної роботи студентів Н.В.Ільченко «Політична економія», ст..118…127 С.В.Мочерний «Основи економічних знань» ст..244..248 реферат «Сімейні доходи» (конкурс на найкращу доповідь)

Номер слайду 38

ppt
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
3427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку