Презентація на тему "Документальне оформлення руху виробничих запасів"

Про матеріал
Перезентація, створена в PowerPoint для супроводу уроку за предмета "Бухгалтерський (фінансовий) облік" на тему "Документальне оформлення руху виробничих запасів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Документальне оформлення руху виробничих запасів

Номер слайду 2

Основними первинними документами з обліку надходження та руху запасів на підприємствах є :

Номер слайду 3

1) М–1 «Журнал обліку вантажів, що надійшли», використовується для реєстрації надходження вантажів;2) М–2, 2б «Довіреність», видається тільки МВО на отримання цінностей;3) М–2а «Акт списання бланків довіреностей», використовується для списання невикористаних довіреностей;4) М–3 «Журнал реєстрації довіреностей», використовується для реєстрації довіреностей;

Номер слайду 4

5) М–130 «Книга кількісно – сумового обліку залишків запасів», застосовується для обліку залишків запасів;6) М–4 «Прибутковий ордер», застосовується для оприбуткування матеріалів, які надійшли на підприємство від постачальників або з переробки.;7) М–5, М–6 «Товарно–транспортна накладна», використовується для обліку поставок запасів та розрахунків за їх перевезення автомобільним транспортом;8) М–7 «Акт про приймання матеріалів» застосовується для оформлення приймання запасів, що мають кількісні та якісні розбіжності з даними супроводжувальних документів постачальника, а також при прийманні запасів, що надійшли без документів;

Номер слайду 5

9) М–8, 8а «Лімітно–забірна картка», використовується для систематичного відпуску матеріалів для одних виробничих одиниць на одне найменування;10) М–9, 9а «Лімітно–забірна картка (відпуск)», для систематичного відпуску матеріалів для одних виробничих одиниць на одне найменування на багаторазовий відпуск;11) М–11 «Накладна–вимога на відпуск», внутрішнє переміщення матеріалів на одноразове використання матеріалів;12) М–12 «Картка складського обліку матеріалів», застосовується для обліку запасів на складі;

Номер слайду 6

13) М–14 «Відомість обліку залишків матеріалів на складі», складається на основі матеріальних звітів матеріально відповідальною особою і показує рух матеріальних цінностей на складі за день;14) М–20 «Накладна на відпуск ТМЦ», містить інформацію про вибуття запасів;15) М–21 «Інвентаризаційний опис», містить фактичні дані про наявність запасів;16) М–22 «Акт на списання матеріалів відкритого зберігання», містить інформацію про вибуття запасів.

Номер слайду 7

Надходження виробничих запасів. Запаси, що надходять від постачальників, супроводжуються такими документами: накладна на відпуск товарно-матеріальних цінностей, податкова накладна, рахунок-фактура тощо. Матеріально відповідальна особа (завідувач складу, комірник), приймаючи запаси на складі, здійснює перевірку відповідності даних документів постачальника фактичній наявності цінностей. У разі повної відповідності здійснюється оприбуткування запасів на складі, тобто прийняття їх для зберігання. Це підтверджується складанням прибуткового ордера (форма № М-4).

Номер слайду 8

Основні реквізити прибуткового ордера: номенклатурний номер, назва, сорт, розмір, одиниця виміру, кількість за даними документів і прийнята на склад, ціна, сума, підписи того, хто здав цінності (експедитор, представник постачальника тощо), і того, хто прийняв (завідувач складу, комірник).

Номер слайду 9

У разі невідповідності фактичної наявності цінностей даним документів постачальника при прийманні вантажу від залізниці (або пристані) складається комерційний акт, а при оприбуткуванні на складі — акт приймання (форма № М-7). Ці документи є підставою для пред’явлення претензії постачальнику або транспортній організації.перейдіть до перегляду наступних сторінок документа

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Надходження запасів від власного виробництва оформляється накладною, яка виписується в двох примірниках. Один використовується як прибутковий документ складу, другий — як розходний документ цеху, що здав невикористані матеріали, відходи виробництва, напівфабрикати, готову продукцію. На підставі документів про оприбуткування здійснюються записи в картках складського обліку (форма М-12), які є регістром аналітичного обліку запасів на складі. Ці картки виписуються в бухгалтерії підприємства і передаються на склад. Записи по кожній операції руху (надходження і вибуття зі складу) здійснюються комірником або завідувачем складу.

Номер слайду 12

Основні реквізити картки складського обліку: назва матеріалу, коротка технічна характеристика, номенклатурний номер, норма запасу, дата запису, № документа, на підставі якого здійснено оприбуткування або видача матеріалу, від кого одержано або кому видано, надходження, видаток, залишок після кожної операції.

Номер слайду 13

Після оприбуткування запасів на складі документи постачальників разом з прибутковими ордерами передаються до бухгалтерії для записів у системі рахунків бухгалтерського обліку.

Номер слайду 14

Вибуття виробничих запасів. Основними документами, на підставі яких здійснюється відпуск, є: лімітно-забірні картки (форми № 8 і 9) і накладні-вимоги (форма № 11).

Номер слайду 15

Лімітно-забірна карта — це документ, який використовується для оформлення відпуску зі складу запасів, що споживаються у виробництві систематично. Виписку його здійснює відділ постачання в двох екземплярах на один чи кілька видів запасів. Один екземпляр передається цеху-одержувачу, а другий — складу. В лімітно-забірній карті вказується ліміт видачі матеріалу на місяць або квартал, а далі по мірі видачі матеріалу здійснюється запис щодо кожної операції видачі і залишку ліміту після неї. Завідувач складу підписує примірник карти цеху, а начальник цеху — примірник карти складу.

Номер слайду 16

Основні реквізити лімітно-забірної картки: місяць, рік, назва матеріалу, ліміт видачі, дата видачі, видана кількість, залишок ліміту, підписи начальника відділу, що встановив ліміт, начальника підрозділу-одержувача, завідувача складом.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Накладна-вимога використовується для разового або понадлімітного відпуску виробничих запасів зі складу у виробництво. Основними реквізитами цього документа є дата складання, підстава видачі, прізвище того, кому видати, назва матеріальних цінностей, одиниця виміру, кількість, що вимагається, і фактично видана, ціна, сума, підписи осіб, що дозволили і здійснили відпуск, а також головного бухгалтера і одержувача.

Номер слайду 19

Наприкінці місяця всі документи про видачу запасів зі складу передаються за реєстром до бухгалтерії для відображення витрат у системі рахунків бухгалтерського обліку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лебідкіна Альона Олександрівна
    Дякую за чіткість і відповідність тематиці
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 травня 2021
Переглядів
4279
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку