Презентація на тему "Екологічні знаки на упаковках товарів"

Про матеріал
Презентація може бути використана при вивченні теми "Особиста гігієна" у 9 класі та у 5 класі при вивченні розділу "Раціональне використання ресурсів"
Перегляд файлу

image
Екологічні знаки на упаковках товарів

Розробила: вчитель основ здоров’я школи І-ІІІ ступенів №282 Деснянського району міста Києва Фесуненко А.А.

Одним з підвидів інформаційних знаків, розміщених на упаковках товарів є екологічні знаки. Назва говорить сама за себе. Вони «розповідають» про те, що цей товар є екологічно чистим (чи відносно чистим) і, що його сміливо можна виробляти, використовувати та переробляти.

В 1992 році Радою ЄС були розроблені

основні вимоги до екологічного маркування. Саме це сприяло використанню, а також виробництву та розробці товарів, які менше забруднюють навколишнє середовище, починаючи від свого «народження» (виходу з заводу) та закінчуючи утилізацією.

Існує три підгрупи знаків у цій категорії, які свідчать:

        І. Про те, що продукція екологічно чиста та безпечна для природи, здоров’я і життя споживачів, їх майна;

        ІІ. Про екологічно чисті методи виробництва та переробки продукції та тари;

        ІІІ. Про небезпеку для оточуючого середовища.

image
І. Знаки, які інформують про те, що продукція екологічно чиста і безпечна для природи, здоров'я і життя споживачів, та їх майна.

«Miljomarkt» або «Білий лебідь»        «Блакитний ангел»

image

image

imageimage «Екологічний вибір»

Бельгійський стандарт Ecogarantie призначений для екологічно чистих продуктів. Ecogarantie розробив суворі стандарти для засобів особистої гігієни, косметики, чистячих і миючих засобів. Критерії сертифікації: Використання тільки органічних, мінеральних і рослинних компонентів; Ретельний відбір мінеральної сировини; Рослинна сировина ретельно контролюється щодо свого виробництва; У виробництві не використовується: ГМО та сировина на нафтохімічної основі; Продукти мінімально впливають на навколишнє середовище; Досліди над тваринами при створенні продуктів не проводяться; У процесі використовуються екологічно чисті процеси; Крім того, проводиться постійний контроль з боку незалежних експертів.

«Ecogarantie»

image

image


«Сприятливий вибір для навколишнього середовища»

Знак екомаркування Шведського

Товариства Охорони Природи

image(Swedish Society for Nature Conservation - SSNC). Зараз SSNC бере участь у Екомаркування товарів з 13 різних груп: миючі засоби, засоби для виведення плям і відбілювачі, туалетні очищувачі, засоби для посуду, пральні порошки, мила і шампуні, папір, серветки, а також текстиль, електрика, електрообладнання, пасажирський транспорт, товарні перевезення.

«ЕКО»

Знак казахстанських і зарубіжних товарів, що поставляються до Республіки Казахстан. Екознак «ЕКО» свідчить про те, що при виробництві такого товару контролюються і по можливості мінімізуються всі види шкідливого впливу на навколишнє середовище, а також, що сам товар зазнав мінімального шкідливого впливу.


«Зелений журавлик»

Ставиться на упаковках, етикетках різноманітних продуктів, товарів, виробів, матеріалів та

інформаційних носіях організацій, які надають послуги.

imageВін підтверджує екологічну перевагу та безпеку маркованої ним продукції, що пройшла екологічну сертифікацію та контроль за дотриманням вимог екологічних стандартів на усіх етапах життєвого циклу.

Під знаком розташовується код екологічного стандарту на відповідність якому пройшла сертифікацію маркована ним продукція.

Орган з екологічного маркування забезпечує нагляд за сертифікованою продукцією протягом терміну дії сертифікату.

ІІ. Маркування, що інформує про вплив на озоновий шар, маркування подуктів харчування, маркування косметики, маркування електроніки та

image

Маркування, що інформує про вплив на озоновий шар.

image

 

Група знаків на побутовій техніці, аерозольних препаратах та інших матеріалах не містять фреон, тобто

CFC Free.

Маркування подуктів харчування

imageІнформація про натуральність продукції (сировини) органічного походження, вирощеної без застосування хімікатів, виробленої без барвників і штучних харчових добавок.

imageСимвол зустрічається на харчових продуктах Швеції. Видається Шведським Товариством Контролю Сільгосппродукції. Позначає товари вирощені без застосування хімічних добрив і пестицидів.

Знак підтверджує, що продукт вироблений в

Фінляндії і має високу

Продукція не    якість. При виробництві містить трансгенів таких продуктів повинно

бути використано не менше 75% екологічно чистої фінської сировини, а по молочним, м'ясним і рибним продуктам - 100%.

imageСертифікат належить Vegan Society - веганському благодійному товариству, яке просуває і підтримує вегетаріанський спосіб життя. Його головною ідеєю є виключення будь-якого насильства над тваринним світом, всі форми жорстокого поводження з тваринами та їх експлуатації, вживання будь-яких продуктів тваринного походження в їжу, побічні продукти або їх похідні, використання тварин для всіляких дослідів в медичній та косметичній промисловості, застосування ГМО з тваринних генів, не допускають випробування на тваринах як з ініціативи виробника, так і від його імені чи інших осіб, підконтрольних виробнику. До складу косметичних засобів не повинні входити навіть молоко і мед.

image

Цим знаком маркуються морепродукти, риба, консерви.

Це означає, що в процесі вилову риби не використовувалися дрифтерні сіті.

Маркування косметики

imageПерший французький міжнародний сертифікуючий орган, який розробив стандарти для натуральної та органічної косметики і має право видавати екологічні сертифікати, як на інгредієнти, так і на продукти, що з них отримуються. На сьогоднішній день це самий суворий і престижний стандарт в світі.

image«Етична косметика»: Компанія використовує інгредієнти, які протягом 5 останніх років не

тестувалися на тваринах.

imageimageРізні варіації маркування етичної косметики: значки з написами: «Not tested on animals» і «Animal friendly».

Маркування електроніки та побутової техніки

Це маркування була розроблене TCO

image(Шведська Конфедерація Професійних

Працівників), Шведським Товариством

Охорони Природи та Шведським

Державним Департаментом Електроенергії. Даний стандарт охоплює широкий діапазон питань: навколишнє середовище, ергономіка, зручність використання, випромінювання електромагнітних полів, споживання електроенергії, електрична і пожежна безпека. Вимоги по захисту навколишнього середовища включають в себе обмеження по наявності і використанню важких металів, бромо-і хлоровмісних займистих речовин, фреонів (CFC) і хлорних розчинників. Виріб повинен бути придатним для утилізації, а виробник повинен вести екологічну політику, з урахуванням вимог всіх країн-імпортерів товару.

ІІІ. Про небезпеку для оточуючого середовища

image

Знаки, що інформують про екологічно чисті методи виробництва і переробки продукції і тари

Der Grune Punkt», або «Зелена точка»

imageТовар і його упаковка призначені для збору або вторинної переробки, а компаніявиробник або компанія-продавець мають право власності на цю упаковку, тобто упаковка або сам товар повертаються назад виробнику або продавцю.

Використовується в Німеччині, Франції, Бельгії, Ірландії, Люксембурзі, Австрії,

Іспанії та Португалії та ряді інших країн. Ставиться на продукцію компаній, які надають фінансову допомогу німецької програмі переробки відходів «Eco

Emballage» («Екологічна Упаковка»). Тобто за межами Німеччини він не актуальний.

«Стрічка (петля) Мебіуса». «Recycling»

imageЗнак вторинної переробки. Вказує, що даний продукт (або упаковка) виготовлений з переробленого матеріалу (Recycled) та / або придатний для подальшої переробки (Recyclable). Виробникам рекомендується поруч зі знаком уточнювати відсоток "вторинності", наприклад: "Виготовлено на 95% з переробленого картону". Означає, що виріб або його упаковка виготовлені з переробленого матеріалу або придатні для переробки.

«Замкнутий цикл»

image

 

Знак, що означає замкнутий цикл: створення - застосування утилізація. Ставиться на упаковку або товар з полімерних матеріалів та інформує про те, що упаковка або товар придатні для вторинної переробки.

При цьому в сам знак або поруч з ним ставлять або цифри 1-7, або букви - код речовини, з якого зроблені товар або його упаковка. А на пластиковий посуд, крім того, ставлять знак "склянка-виделка", що інформує про придатність пластикового виробу для контакту з харчовими продуктами.


Поліетилентерфталат використовується для

виготовлення упаковок

(пляшок, банок, коробок і т.д.), для розливу прохолодних

напоїв, соків і води, а також упаковки для різного роду

порошків, сипучих харчових продуктів

imageПоліетилен високої щільності використовується для виготовлення фасувальних пакетів, пакетів для молока і води, пляшок для відбілювачів, шампунів, миючих і чистячих

засобів, каністр для моторної і машинної олій

Полістирол використовується у виробництві піддонів для м'яса і птиці, контейнерів для яєць.

image

image

З поліпропілену роблять кришки для пляшок, пляшки для сиропу і кетчупу, одноразові стаканчики. З поліпропіленових склянок можна пити гарячий чай або каву, в тарілках з нього можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі. Однак при вживанні з нього спиртного, є небезпека того, що в організм потраплять фенол і формальдегід (канцерогенна речовина).

«Бокал-виделка»

image

Наноситься на пластиковий посуд та інформує про придатність пластикового виробу для контакту з харчовими продуктами.

«Не смітити!»

Упаковку від цього товару рекомендується викидати в звичайну урну. «Особлива утилізація»

image

Заборонено викидати у звичайний контейнер. Завдає шкоди довкіллю. Утилізувати в спеціальних місцях. Ставиться на джерелах живлення (батарейках і акумуляторах), що містять небезпечні речовини: ртуть, кадмій і свинець.      image


Знаки, що попереджають про небезпеку для навколишнього середовища


image

«Небезпечно для моря»

Застосовується при морських перевезеннях речовин, небезпечних для флори і фауни.


«Небезпечно для навколишнього середовища»

Речовини, небезпечні для навколишнього середовища або частини     навколишнього середовища, наприклад - водних організмів.

image

Інтернет – ресурси:

https://hmarka.ua/uk/articles/ekolog

ichni-znaky-na-upakovkah-tovariv-i-

chastyna/

pdf
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 квітня 2023
Переглядів
1868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку