Презентація на тему: "Г.Квітка-Основ'яненко. "Конотопська відьма".

Про матеріал
Презентація створена для уроку позакласного читання з теми: Г. Квітка-Основ'яненко "Конотопська відьма". Представлений у презентації аналіз допоможе учням краще зрозуміти твір і з'ясувати його особливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Г. КВІТКА-ОСНОВ’ЯНЕНКО « КОНОТОПСЬКА ВІДЬМА».

Номер слайду 2

Якщо вчуєш жарт, шукай в ньому приховану правду. О. Довженко. Епіграф

Номер слайду 3

Реальна дійсність життя українського народу, історична епоха кінця ХVІІІ ст. Автор точно і детально описує життя в Конотопі, стосунки між людьми, правдиво змальовує психологічні мотиви їх учинків. Широко використано приказки, народні повір’я, перекази, яскраво зображено побут, змальовано реалістичні картини селянського життя. Зв’язок з творчістю М. Гоголя. Розправа над відьмами — дійсна подія, яка свідчить про неймовірну темряву, забобонність і дикість деяких представників дворянства. Джерела написання твору:

Номер слайду 4

Тема твору: письменник правдиво показав суспільні взаємини, сатирично висміяв життя і побут українського панства і козацької старшини кінця ХVІІІ ст.

Номер слайду 5

Ідея: гостра сатира на адміністративний апарат гетьманськоголаду (некультурність, самодурство, здирство, взаємні інтригий обдурювання...). Основна думка: «Ішов, ішов дорогою, та і в яму впав, любив,любив хорошую, та й плюгаву взяв».

Номер слайду 6

Жанр: гумористично-сатирична повість (бурлескний твір). Сюжетні лінії:відомості про предків Забрьохи; намагання пана сотника одружитися з Оленою за допомогою ворожінь Явдохи;М. Забрьоха і П. Пістряк — «керівники козацької сотні»;Олена і пан Халявський;містична діяльність Явдохи Зубихи.

Номер слайду 7

Композиція. Повість містить 14 частин і «закінченіє». Експозиція: знайомство читача з паном сотником Микитою. Уласовичем Забрьохою. Зав’язка: рішення Забрьохи будь-яким шляхом домогтисялюбові від Олени Йосипівни; намагання Пістряка помститисяпану сотнику за те, що той принизив писаря перед військом ко-зацьким. Кульмінація: усунення зі своїх посад Забрьохи і Пістряка,їх деградація. Розв’язка: «заключеніє», кожний герой твору отримує пока-рання; страшна смерть конотопської відьми.

Номер слайду 8

Керівник і влада. Розум і безглуздя. Щирість у взаємостосунках між людьми. Прагнення будь-яким шляхом збагатитися, отримуючи посаду. Обов’язок перед суспільством. Деградація особистості. Ворожіння і свята віра в Бога. Проблематика твору

Номер слайду 9

Характеристика образів

Номер слайду 10

Прокіп Ригорович Пістряк. Шахрай і п’яниця. Дурисвіт і крутій. Хитрий і підступний. Використовує службове положення у власних інтересах. Паразит, користолюб, хабарник. Жорстокий і бездушний

Номер слайду 11

Дем’ян Омельянович Халявськийcудденкописьменний. Зневажливий у ставленні до простого люду. Поважний до Зубихи. Обмежений Користолюбивий самодур

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бакуменко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 липня 2019
Переглядів
4069
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку