Презентація на тему "Г.Сковорода-мандрівний філософ життя"

Про матеріал
Презентація сприяє ознайомленню здобувачів освіти з життєвими поглядами Григорія Савича Сковороди, його літературною спадщиною, розкриває філософію в контексті сьогодення. Виховує любов та повагу до рідної землі, свого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Сковорода – мандрівний учитель життя

Номер слайду 2

Що таке щастя? 1.Щасливий, кому вдалося знайти щасливе життя; А найщасливіший, хто вміє користуватися ним. 2.Не досить знайти здорову їжу й напій, Якщо смак тобі зіпсований хворобою; 3.Не досить сяяти світлові денного сонця, Якщо світло голови затьмарене. Діяльна бездіяльність збільшує наші сили; 4.На кораблях і колісницях ми прагнемо до доброго життя. Але те, чого прагнеш, з тобою: Воно, друже,- всередині тебе.

Номер слайду 3

Основні мотиви творчості: захист прав трудового народу суспільство, людина в ньому відносини між людьми, заснованих на рівності, свободі, братерстві викриття хижацьких законів Ідея сродної праці гармонія людини і природи людина і Бог щастя, яке воно? освіта

Номер слайду 4

Пісенна творчість. «Поля, поля зелені», «Ой ти птичко, жовтобока» «Всякому місту – звичай і права»

Номер слайду 5

«Басни Харковские». Байка «Бджола і Шершень»

Номер слайду 6

Бджола - «герб мудрої людини, що в природженому ділі трудиться» «Нам незрівнянно більша втіха збирати мед, ніж споживати. До цього ми народжені...» Шершень - «образ людей, що живуть крадіжкою чужого й народжені на те тільки, щоб їсти, пити...»

Номер слайду 7

«De libertate» («Про свободу») Рід Жанр Вид лірики Провідні мотиви Образи-символи Лірика Ліричний вірш Патріотична Воля – найбільше багатство, уславлення Б.Хмельницького Золото – болото Б. Хмельницький – символ вольності, батько свободи

Номер слайду 8

Філософія – система ідей, поглядів на світ і місце людини в ньому. Філософська спадщина містить 17 трактатів і діалогів. Трактат – наукова праця, у якій докладно розглянуто якесь конкретне питання чи проблему. Григорій Сковорода став одним із зачинателів української філософії. Особливо виділяє теорію пізнання. Він вважав, що людський розум може пізнати світ. Основну увагу зосередив на проблемі людини, її щастя, покликання, боротьби за краще майбутнє. Що таке щастя? Г. Сковорода не радить шукати щастя «в Америці, чи на Канарських островах, чи в азійському Єрусалимі, чи в царських палацах», для цього не треба їздити за моря, адже щастя «завжди й усюди з тобою»

Номер слайду 9

Крилаті вислови Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні і здавався бездіяльним Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбкватись – значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота- рух душу, а життя – се рух. Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, ясам перший люблю. Не все те отрута, що неприємне на смак. Добрий розум, робить легким будь-який спосіб життя Бери вершину, матимеш середину З усіх утрат утрата часу найтяжча Більше думай, а тоді вирішуй З видимого пізнаваі невидиме Не той дурний, хто не знає… а той, хто знати не хоче

Номер слайду 10

Вшанування пам*яті Григорія Сковороди Зараз вшановують пам*ять постаті Сковороди. У Києві, Харкові, Чорнухах, Переяславі споруджено оригінальні пам*ятки Григорію Сковороді. Його ім*я було присвоєно Харківському державному університету, Переяслав –Хмельницькому державному педагогічному університету, Інституту філософії Національної академії наук України. У космічному просторі Всесвіту існує мала планета, названа на честь – «Сковорода».

Номер слайду 11

15 вересня 2006 року Національний банк випустив банкноту номіналом 500 гривень.

Номер слайду 12

Видатні художники закарбували образ Сковороди у своїх роботах Васильківського, Їжаківського, Касіяна, Трохименка. Кіномитці відтворили образ філософа у стрічках. «»Відкрий себе» Роллана Сергієнка, Анатолія Кучуренка «І світ мене не впіймав…», Олексій Лябах «Григорій Сковорода» із циклу «Великі Українці».

Номер слайду 13

Покладімо на п*єдестал віру в Бога, добро, простоту, любов, щастя, « сродну працю», і світло свободи завжди переможе темряву!

ppt
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку