Презентація на тему "Географія сільського господарства світу".

Про матеріал
Презентація розкриває питання географії галузей сільського господарства світу,особливостісільськогосподарської спеціалізації країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сільське господарство світу

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Географія рослинництва

Номер слайду 5

РОСЛИННИЦТВО СВІТУ

Номер слайду 6

Зернові культури

Номер слайду 7

Зернові культуридо 500 млн. тонн за обсягами щорічного виробницва

Номер слайду 8

Пшениця Більше 85% зібраного зерна не залишає країну виробника. Починаючи з 2010 року в світі вирощують менше зерна ніж потрібно.

Номер слайду 9

твердапшениця≈70 країн світуя с. Австраліяп о– Німеччина– Пакистан– Туреччина– Україна1 Франція. Китай3в н і ч н и й. Р о с і яп о я сІндія. Передньоазійськийцентрм'якапшениця. П і в д е н н и й. ПААргентина. Збирання пшениці (млн. т)Японія. Ефіопський центр. Бразилія2 Канада. П іСША1/3 експорту світу4 Китай 96,3Індія 72 США 57,1 Росія 47,6 Франція 36,9 Канада 25,5 Австралія 24,1 Німеччина23,6 Пакистан21,6 Туреччина21 Україна 18,7

Номер слайду 10

Рис. Культура жаркого і волого кліматуЄ основним продуктом харчування для 3 млрд. жителів

Номер слайду 11

рис. Китай. Китай 180Індія 90Індонезія 40 Бангладеш 20 Таїланд 20 В'єтнам 15 М'янма15 Японія 15 Бразилія 10 Пд. Корея9 Філіппіни8 США6 Збирання рису (млн. т)ІндіяІндонезія. Японія. М‘янма Пд. Корея. В'єтнам. Філіппіни. СШАБразиліяІнд. Біайнсгльакдиейшце. Тнатїлранд. Video

Номер слайду 12

Найбільшими експортерами рису є Індія, Таїланд, В’єтнам. Лідери з виробництва рису у світі

Номер слайду 13

Центрально-американськийцентр. Китай. Бразилія. МексикакукурудзаІнші країни 26%Бразилія 6%Китай20%США 48%ПАСШААргентина. ФранціяІндія

Номер слайду 14

Лідери з виробництва кукурудзи у світі. США – 40% світового збору,70% вітового експорту

Номер слайду 15

Райони найбільшого поширення зернових культур

Номер слайду 16

Бобові культури. Відіграють велику роль у харчуванні населення Індії, Індонезії, Пакистану. Соя – США, Бразилія, Китай, Аргентина, Індія. Сочевиця, нут – Середня та Центральна Азія, Північна Африка.

Номер слайду 17

 Рідше культивують переважно для власних потреб інші зернові: ячмінь та жито.  Зокрема як фуражну культуру та для потреб пивоварної промисловості вирощують ячмінь. Цю культуру здебільшого сіють у межах помірного поясу в Європі. Лідерами за збиранням ячменю є Росія, Україна, Франція. В інших регіонах світу є значні посіви ячменю у Канаді, США, Китаї.  Як хлібну культуру переважно у Європі вирощують жито. Ця невибаглива рослина добре росте у зоні Нечорнозем’я, тому найбільше поширена в Росії, Німеччині, Польщі, Білорусі.  У світі зростає інтерес до гречки. Найбільше цієї круп’яної культури вирощують Росія (32,7 %), Китай (28,8 %), Франція (6 %), Україна (5 %). Головними експортерами гречки є Китай, США, Польща, Танзанія, Бельгія, Латвія, а найбільшими імпортерами – Японія, Папуа-Нова Гвінея, Франція, Італія, США. 

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Лідери з виробництва бавовнику у світіОсновними волокнистими культурами світу є бавовник, джут, льон-­довгунець, агава на сизаль. Провідна роль належить бавовнику, який культивують майже у 80 країнах світу. Він є занадто вибагливим до ґрунтів, тому вирощується за умови внесення великої кількості добрив. Під час вегетації рослина потребує багато вологи і тепла. Вологу забезпечують переважно шляхом штучного зрошення. Це культура тропічного та субтропічного поясів. З 1 т бавовни-­сирцю одержують 300 – 400 кг бавовни-­волокна. За експортом бавовни­-волокна виділяються Китай, США та Індія. Багато цієї сировини вивозять Пакистан та Узбекистан. Високоякісними довговолокнистими сортами відомі Єгипет і Судан. Головними імпортерами бавовни є країни Європи та Японія. Крім волокна в результаті переробки бавовни одержують штучний шовк, папір, з насінин – харчову й технічну олії. 

Номер слайду 20

Центрально-американськийцентрбавовникбавовник. Південно-американськийцентр40º20ºКитай 4,2 США 3,2Індія 2 Пакистан1,5 Узбекистан 1,5 Бразилія 0,7 Туреччина0,5Єгипет 0,4 Судан 0,3 Виробництво бавовнику- волокна (млн. т)США2 Бразилія3– Пакистан– Узбекистан– Туреччина. Китай1 ІндіяЄгипет. Судан. Японія

Номер слайду 21

Олійні культурисояарахісріпаккунжутгірчицяолійна пальмаоливкисоняшникppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 22

Соя. Китайськийцентр. СШАЦентрально-американськийцентрсоняшник. Аргентина– соя– соняшник1 – Україна. Соняшник. Китай сояІндія. США52%Бразилія. Аргентина 11%14%Бразилія. Китай10%10%Індія3%Р о с і я1Інші країни

Номер слайду 23

оливкиріпак. КанадаІндія– олійна пальма. Олійна пальмаІндо-Малайськийцентролійнапальма. Ріпак. ОливкиІспанія36%25%Італія. Греція 18%8%Туніс5%Туреччина. Виробництво оливкової оліїІнші країни8%

Номер слайду 24

У Західній Європі, Канаді та Індії основною олійною культурою є ріпак, у країнах Середземномор’я – олива, у країнах Західної Африки та Океанії – олійна пальма.

Номер слайду 25

Головні виробники олійних культур. США (соя),Росія (соняшник), Китай (рапс),Зах. Африка і Бразилія (арахіс)Італія (оливкова олія)

Номер слайду 26

Цукристими культурами є цукрова тростина (дає людству 60 % цукру) та цукрові буряки (40 %).   Цукрова тростина є багаторічною рослиною тропічного поясу, дуже вибаглива до тепла та вологи. Нині цукрову тростину вирощують переважно країни, що розвиваються. Її найбільшими виробниками є Індія, Куба та Бразилія. Імпортують цукор­-сирець із тростини США, країни Європи та Японія, на території яких здійснюється його рафінування (очищення).    Цукрові буряки культивують у помірному поясі. Основними виробниками бурякового цукру є країни Європейського Союзу, Росія, Україна. Значні площі під цукрові буряки відведено у Франції, Німеччині, Італії, Туреччині.

Номер слайду 27

цукроваІндійськийцентр. Куба. Бразилія. Китай. Мексика1 Австралія. СШАІндонезія– цукрові буряки– цукрова тростина1 – Пакистан. Цукрові бурякиІтнрдоіястина. Р о с і я. Цукрова тростина. Японія. Маврикій– Україна– Німеччина– Італія– Польща– Туреччина. Франція. Колумбія. Середземно- бурякиморський центр263 5цук4рові

Номер слайду 28

Кенія. Китайськийцентрчай. КитайІндія– чай. СШАШрі-Ланка. ЯпоніяІндія27%24%Китай9%Шрі-Ланка7,6%КеніяІндонезіяІншікраїни 25,8%Індонезія 6,6%

Номер слайду 29

Південна і Південно-Східна Азія та Африка — головні регіони вирощування чаю. За обсягами зборів чайного листка світове лідерство утримують Китай, Індія, Кенія, Шрі-Ланка. Лідери з виробництва чаю у світі

Номер слайду 30

Кавові зерна. Бразилія,Колумбія,В'єтнам,Індонезія,Індія,Мексика,Кот д”Івуар – провідні виробники. Кава родом з Ефіопії ( Африка)

Номер слайду 31

Ефіопськийцентр– кава. Бразилія. Колумбія. Бразилія50%Індонезія6,6% 11,4%СШАМексикакава. ЕфіопіяІнші країни24,5%Ефіопія 3,3%Мексика 4,2%Індонезія. Колумбія

Номер слайду 32

Найбільші райони вирощування шоколадного дерева зосереджені в Африці, Південно-Східній Азії, Америці. Дві африканські країни — Кот-д’Івуар і Гана — виробляють майже половину какао-бобів у світі. Лідери з виробництва какао-бобів у світі

Номер слайду 33

Бразилія. Центрально-американськийцентркакао– какао. Гана. Нігерія. СШАКот-Д’Івуар. Кот-Д’Івуар29%Малайзія14%Бразилія. Гана9%12%Малайзія. Нігерія 5%Інші країни 31%

Номер слайду 34

Гевея. Південно-американськийцентр– гевеяІндія. Таїланд. Малайзія. Шрі-ЛанкаІндонезія. Бразиліягевея. Японія. СШАКраїни Пд.-Сх. Азії85%Інші країни15%Збираннясоку гевеї на Шрі-Ланці

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Картоплю вирощують на всіх заселених континентах. Найбільший район її виробництва сформувався в Європі. Він охоплює Францію, Німеччину, Польщу, Білорусь, Україну і частину Росії. До провідних виробників картоплі належать Китай, Індія та США.

Номер слайду 37

У субтропічному й тропічному – цитрусові, виноград, ананаси, банани(Еквадор), ківі. Овочівництво і садівництво

Номер слайду 38

У помірному поясі вирощують яблука, груші, абрикоси, вишні, сливи. Овочівництво і садівництво

Номер слайду 39

Лідери з виробництва виноградництва у світіНайбільші площі виноградників поширені в субтропіках обох півкуль і південній частині помірного поясу Північної півкулі. До традиційно найбільших світових виробників винограду — Італії, Франції, Іспанії — додалися Китай і США. Також великими виробниками його є Туреччина, Іран, Аргентина, Південна Африка. Україна належить до країн, у яких на виноградарстві спеціалізуються окремі райони.

Номер слайду 40

Садівництво розвинене в багатьох районах помірного, субтропічного і тропічного поясу.

Номер слайду 41

Географія тваринництва. Галузь залежить від природних умов. На розвиток окремих напрямків помітно впливають релігійні вірування: Скотарство в Індії має виключно молочний напрямок;Свинарство практично відсутнє в країнах з мусульманським населенням та в Ізраїлі.

Номер слайду 42

Скотарство. Розведення великої рогатої худоби, зебу та буйволів. Найрозвиненіша галузь. Дає людству майже все молоко, третину м'яса , а також шкіру.

Номер слайду 43

Бразилія 192Індія 185 Китай 115 США 96 Аргентина 51 Ефіопія 39 Мексика 31 Австралія 28 Колумбія 25 Росія 23 Китай. Корова м'ясної породи. Поголів'я великої рогатої худоби (млн. голів)Р о с і я. Корова молочної породиІндія. Аргентина. Бразилія. Колумбія. Мексика. СШАЕфіопія. Австралія. Священні корови на вулицях Делі

Номер слайду 44

40%60%КитайІнші країни. СШАР о с і я– Німеччина– Україна. Мексика21 Китай. Бразилія. Свиня великої білої породи

Номер слайду 45

Вівця-меринос(тонкорунної породи)Нова Зеландія. Т – тонкорунне. Австралія. ТТТТПівденна Африка. ТММТТТТМ КМ КМ – м’ясо-вовно-молочне. К – каракульське та курдючне. О – овчинно-шубне. ОР о с і я. Вівця курдючноїпороди. Ягня каракульськоїпороди

Номер слайду 46

Свинарство – половина поголів'я припадає на країни Азії ( Китай, Японія, Республіка Корея, 1/3 – країни Європи, 1/10 – США). Вівчарство – дає м’ясо і вовну тому стало провідною галуззю у країнах обох півкуль (Австралія, Нова Зеландія, ПАР, Аргентина, Велика Британія, Індія, Туреччина, Китай, Іспанія). Птахівництво найбільше зосереджене в Азії, де виділяється Китай ( І місце в світі за поголів'ям птиці) .

Номер слайду 47

Зональність світового сільського господарства. Агрокліматичні пояси світу. Холодний. Помірний. Субтропічний. Тропічний. Розвиток с/г обмежений недостатністю тепла і майже суцільним поширенням багатовікової мерзлоти. Землеробство можливе у закритому грунті. Розвивається оленярство. Помірний прохолодний (незначні ресурси тепла)скоростиглі культури - жито, ячмінь, овочі, рання картопля. Помірний теплий (підпояс масового землеробства) різноманітні культури, виноградарство, садівництво. Різні види тваринництва. Вирощують по 2 врожаї на рік. Узимку - культури помірного поясу (зернові, овочі), улітку - тропічні однорічні (бавовник), або багаторічні (оливи, цитрусові, чай, інжир)Неперервна вегетація рослин=>збір декількох врожаїв на рік (цукрова тростина, кава, какао, батат та ін.) Великі площі під пасовищами.

Номер слайду 48

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бокатая Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лелекова Олена Леонідівна
    Надзвичайно змістовна презентація,що містить потрібний програмний матеріал і буде дуже корисною на уроках. Іллюстраціі та карти підібрані доречно. Виконана зі смаком, приємно дивитися. Велика вдячність автору!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
7520
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку