Презентація на тему: "Головний мозок "

Про матеріал
Презентація на тему: "Головний мозок людини" за підручником В.І. Соболь 8 клас параграф 37.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 КЛАС Тема: « Головний мозок»Виконала вчитель біології - Мурза Т. А. Одеса 2022 рік

Номер слайду 2

Пригадайте! - Що таке центральна нервова система?Записати в зошит: До центральної нервової системи (ЦНС) належить- спинний та головний мозок.

Номер слайду 3

Головний мозок – вищий відділ ЦНС, що виконує рефлекторну, провідникову, інформативну та інтегративну функції.1. рефлекторна функція-головний мозок містить нервові центри рефлексів, що здійснюють мимовільні природжені рухи ковтання, дихання, чхання, серцебиття, кліпання тощо.

Номер слайду 4

Головний мозок – вищий відділ ЦНС, що виконує рефлекторну, провідникову, інформативну та інтегративну функції.2. провідникова функція- у головному мозку є біла речовина, волокна якої зв'язують між собою відділи головного та спинного мозку через стовбур головного мозку.

Номер слайду 5

Головний мозок – вищий відділ ЦНС, що виконує рефлекторну, провідникову, інформативну та інтегративну функції.3. інформативна функція – у головному мозку формуються відчуття людини, без яких неможливі наша уява та мислення. До нього надходить уся інформація від органів зору, слуху, нюху, смаку, дотику, рівноваги , яка забезпечує відображення навколишнього світу.

Номер слайду 6

Головний мозок – вищий відділ ЦНС, що виконує рефлекторну, провідникову, інформативну та інтегративну функції.4. інтегративна функція – цей відділ головного мозку має ділянки, що інтегрують інформацію та сумісно забезпечують такі функції, як мислення , свідомість, мову, пам’ять, емоції тощо.

Номер слайду 7

ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ГОЛОВНОГО МОЗКУВІДДІЛИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ЛЮДИНИ за анатомічними данними:1 великий або передній мозок2,3 проміжний мозок4 середній мозок6 мозочок7 довгастий мозок

Номер слайду 8

За функціональними даними головний мозок поділяють на стовбур мозку та великі півкулі.

Номер слайду 9

Ретикулярна формація( reticulum- сітка й formatio – утворення)Через увесь стовбур головного мозку проходить сітчастий утвір ( ретикулярна формація). Ретикулярна формація – це мережа особливих нейронів, що сприймає й розподіляє інформацію та підтримує тонус усіх відділів ЦНС.

Номер слайду 10

Особливості головного мозку людини пов'язані з об'єднанням найдавніших структур у складі стовбура мозку та вищих нових утворів, з'єднаних у проміжний та великий мозок. Стовбур головного мозку Великий мозок

Номер слайду 11

Заповнити таблицю: « Особливості будови та функцій головного мозку» за зразком, використовуючи матеріали з підручника с 165 та інтернет ресурси.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Відділ головного мозку Будова ФункціїВеликий (кінцевий) мозок Дві півкулі – права та ліва, з'єднаних мозолистим тілом. Півкулі вкриті сірою речовиною, що міститься під корою. Кінцевий мозок вкритий борознами та звивинами. Визначає поведінку людини, що забезпечує пристосованість до мінливих умов середовища. Проміжний мозок??Середній мозок??Задній мозок??Довгастий мозок??

Номер слайду 12

ПІДСУМОК: Отже , довгастий, задній та середній відділи головного мозку забезпечують рефлекторну та провідникову функції, а проміжний та великий – інформативну, інтегративну та контролюючу функції. Д.з. параграф 37 читати, вміти відповідати на запитання для самоконтролю стор. 166.

pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
8373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку