Презентація на тему: "Греко-перські війни 500-449 рр."

Про матеріал
Перемога греків у війнах пояснюється більш високим рівнем соціально-економічного розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Греко-перські війни.

Номер слайду 2

Мета уроку:      навчальна:   розглянути  причини, характер та наслідки греко – перських війн, сформувати в учнів уявлення про перебіг  важливих  битв у ході греко –перських війн;     розвиваюча: розвивати в учнів вміння працювати з текстовими та візуальними джерелами, аналізувати їх; сприяти розвиткові критичного мислення, розвивати навички роботи   з картою та атласом. Формувати вміння простежувати причинно – наслідкові зв'язки,  та  вміння робити висновки та узагальнення;     виховна: виховувати в учнів уміння знаходити вихід із складних ситуацій, розуміння питань патріотизму, толерантності, демократизму. Обладнання: . «Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс)» підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти  Бандровський О. Г., Власов В. С. Тип уроку: засвоєння нових знань та вмінь.

Номер слайду 3

Основні поняття: Стратег, фаланга, марафонський біг. Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть:- розглянути причини, характер та наслідки греко-перських війн, сформувати уявлення про перебіг відомих битв - називати хронологічні межі та дати греко-перських війн, місця основних битв; - показувати на карті Перську державу і Грецію, перебіг греко-перських війн та місця основних битв; - характеризувати діяльність видатних діячів.

Номер слайду 4

Μια καλή αρχή είναι ένα καλό τέλος - Добрий початок — добрий кінець Давньогрецька мудрість І. Організаційний момент. Підготовка учнів до урокуІІ. Актуалізація опорних знаньІсторична розминка. ).  Проводиться за допомогою метод «Мікрофон»1. Як називається місто-держава в Стародавній Греції?(Поліс)2. Назвіть головне місто Аттики.(Афіни)3. Назвіть головне місто Лаконіки.(Спарта)4. Аристократія – це ... (Влада багатих та знатних людей)5. Демос – це ... (Влада народу)ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети уроку. Слово вчителя. Сьогодні на уроці ми продовжимо вивчення історії стародавньої Греції. В історичній науці цей період історії стародавньої Греції ще називають "класичним періодом", який охоплює недовгий час близько 200 років. Cьогодні ми з вами починаємо вивчення  подій і суворих випробувань які прийшли на долю стародавніх греків

Номер слайду 5

ІV. Вивчення нового матеріалу. Робота в парах.- Пригадайте, що вам відомо про перських правителів?  Ви вже знаєте про те, як утворилася Перська держава, про те, як за царювання Дарія І загострилися її відносини з Елладою (римляни називали її Грецією). Для закріплення економічного панування персів на берегах Середземномор'я необхідно було підкорити еллінів, які жили на Балканському півострові. Загарбницькі плани володарів Перської держави підштовхнули їх до завоювання Еллади. Марато́нська битва[1] — одна з найбільших сухопутних битв греко-перських війн, що відбулася 12 вересня 490 до н. е. недалеко від грецького міста Марафон приблизно 42 км від Афін. У битві при Марафоні перська армія зазнала нищівної поразки. Під керівництвом Мільтіада союзним військом афінян і платейців було знищено більшу частину армії противника. Для еллінів бій став першою перемогою над військом імперії Ахеменідів. Для персів поразка їхньої армії мало великих наслідків: їх держава перебувала на піку могутності і мало величезними ресурсами. Після цієї невдалої експедиції Дарій став збирати величезне військо для підкорення всієї Греції. Його планам завадило повстання Єгипті в 486 року до н. е. Після смерті Дарія його трон зайняв Ксеркс. Придушивши єгипетське повстання, Ксеркс продовжив підготовку до Греції. 

Номер слайду 6

Марафонська битва 490 р. до. Н. е. 12 вересня

Номер слайду 7

Битва при Саламіні — морська битва, що відбулась між об'єднаним флотом грецьких полісів на чолі зі Спартою та Афінами і перським флотом у вересні 480 року до н. е. Афінський полководець Фемістокл переконав союзників, що перемогти ворога грекам вдасться тільки на морі. Він навмисне залишив Афіни без захисту і заманив перський флот у вузьку протоку між островом Саламін і материковою частиною Греції. Нечисленний грецький флот, складений проте легкими, маневреними й швидкохідними трієрами, застав зненацька громіздку перську флотилію. Замкнувши персів у вузькій протоці, греки розбили противника і здобули рішучу перемогу.

Номер слайду 8

Фермопільська (Термопільська) битва  — героїчна оборона греками у 480 р. до н. е. Фермопільського гірського проходу від перської армії царя Ксеркса, яка вторглася в Грецію й зайняла Фесалію під час греко-перської війни. Фермопіли (Термопіли) — вузький прохід недалеко від міста Ламія (грец. Λαμία) в Греції, між Фесалією й Локридою, поблизу Малійської затоки (грец. Μαλιακός κόλπος). Битву згадували відомі давньогрецькі історики Геродот, Діодор і Ктесій.

Номер слайду 9

Фермопільський прохід обороняли об'єднані війська греків у 500-449 рр. до н. е., а на час битви ними керував спартанський цар Леонід на чолі ядра із 300 спартанців. Чотири дні Ксеркс вичікував біля самого проходу, а потім розпочав наступ, під час якого почергово змінював по-різному озброєні військові загони. Після двох днів запеклої боротьби персам не вдалося пройти ущелиною, захищеною муром та армією греків, що мала 5 920 воїнів. Згідно із твердженнями Геродота війська персів налічували 1,7—2,6 млн воїнів, проте сучасні вчені вважають, що це число становить близько 200 тисяч. У битві обидві сторони зазнали великих втрат. Персам удалося нарешті подолати оборону після того, як обійшли прохід гірськими стежками, що вказав зрадник Ефіальт. За цей час Леонід відпустив 1 200 гоплітів і залишив лише 300 воїнів (за іншими даними залишилося ще 200 чи 1100 воїнів із ближніх міст, а також ілоти). Греків про обхідний наступ попередили бігуни фокійців, які обороняли стежку, але були відтіснені персами та перебіжчиком Тіррастіадом. Цар загинув разом із воїнами. Геродот також стверджує, що в полон здалися фіванці, проте вчені вважають це наклепом, адже праця Геродота створена в час міжусобиць Фів та Афін. В околицях Фермопілів — Фермопільський прохід між горами і морем, що з'єднує Фессалією і Локридою. Цей прохід під час греко-перських воєн, в 480 році до н. е., стійко обороняли грецькі війська (близько 6 тис. воїнів із ядром у 300 спартанців) на чолі з царем Леонідом, у нерівній сутичці із багатотисячним перським військом (див. Битва при Фермопілах).

Номер слайду 10

Дарій І Великий. Ксеркс IГреко-перські війни (500 до н. е. — 449 до н. е., з перервами)

Номер слайду 11

Цар Леонід IСпартанці кидають перських посланців у колодязь.

Номер слайду 12

Страте́г (грец. στρατηγός) — в давньогрецьких полісах з кінця 6 до середини 1 століття до н. е. посада головнокомандувача військом, що також завідував зовнішніми справами держави і частково фінансами, включаючи судову владу по всіх вказаних галузях управління. Фаланга (дав.-гр. φάλαγξ) — тісно зімкнутий лінійний стрій грецької піхоти (гоплітів) для бою. Марафонський біг - Назва бігу й довжина дистанції пов'язані з легендою про грец. воїна Фідіппіда, який пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу греків над персами в Марафонській битві (490 до н. е.). 

Номер слайду 13

 V. Закріплення  вивченого матеріалу  Хронологічна задача. Марафонська битва відбулася 490р.до н.е. минуло 10 років. І перси знову розпочали свій похід проти Греції. У якому це році сталося? ( 480 г. до н.е.).  Історичний диктант І.    Фермопільська битва відбулася …(480  р.до н.е.)   2.    Тісно зімкнутий лінійний стрій грецької піхоти (гоплітів) для бою – це..          ( Фаланга  )3.    Марафонський біг- це біг на  дистанцію…. ( 42 км 195 м)4.    Похід Ксеркса  відбувся (480  р.до н.е.)    5.    Перший Афінський морський союз було утворено…(477р.до н.е.)   6.    Бойовий  корабель  античності,  на якому веслярі  розташовувалися в три   яруси з обох бортів корабля…( трієра)8.    Марафонська битва відбулася в …(480  р.до н.е.)  9.    Греко- перські війни закінчилися перемогою..( греків)

Номер слайду 14

VІ.  Рефлексія. Підсумок уроку Учитель. – «Η γνώση αποκτάται μόνο με σκληρή δουλειά - Тільки працею здобувають знання» - так говорили греки. Саме греки змогли за тривалий час боротьби вибороти власну волю та свободу, ціною величезних втрат, проявивши  себе, як справжні  патріоти та громадяни держави. Перемога греків у цих війнах пояснювалася більш високим, ніж у персів, рівнем соціально-економічного розвитку та перевагою вільного ополчення греків над Перською армією, що складалася в основному з воїнів, завербованих у підлеглих персам племенах, а головне тим, що для греків ця війна мала визвольний характер. Після греко-перських воєн настав період розквіту грецького рабовласницького суспільства та посилення Афін, які створили в ході війн Афінський морський союз під своєю гегемонію. VІІ.    Домашнє завдання  Опрацювати параграф 32 

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку