Презентація на тему "Групи слів за значенням"

Про матеріал
Презентація на тему "Групи слів за значенням:синоніми, антоніми, омоніми" Додаток до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Три брати жили на світі, Був один з них працьовитий,' Ну а другий хвальковитий, Третій був ледачий дуже. Слухай казку про них, друже. День і ніч брати сварились . І ніколи не мирились. Все, що перший будував, Другий миттю руйнував, Той мовчить, а той кричить, Той хоробрий і правдивий, Той брехливий, полохливий. Дуже горді й незалежні, Абсолютно протилежні. У мові вони живуть, їх... (антонімами) звуть.

Номер слайду 3

Хто порівнятися може зі мною Я і прекрасний, чарівний, казковий, Роблю все скоро, швидко, раптово Є в мене хата, будинок і дім , І звуть мене... (синонім).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Моє ім'я походить від грецького «аntі» — проти, тому й маю протилежне лексичне значення. Антоніми завжди групуються парами і є однаковими частинами мови, наприклад день — ніч. Антоніми вживаються під час зображення контрастних явищ, надаючи мові особливої виразності. З нашою допомогою думку можна висловити точно й дохідливо, яскраво й образно. Отже, без нас у мові обійтися неможливо.

Номер слайду 8

Моє ім'я також походить від грецького слова: «Sіпопитоs» означає однойменний, тобто такий, що має близьке чи однакове лексичне значення, і різний звуковий склад: наприклад, чарівний, прекрасний, красивий, чудовий, казковий, захоплюючий. Уміле використання нас у мові робить її багатшою, барвистішою, здатною виражати найтонші відтінки , почуттів, переживань, думок. Без нас мовлення було б дуже бідним, тому наша роль є надзвичайно важливою.

Номер слайду 9

Моє ім'я також походить, з грецької мови: «hотоs» означає однаковий, тому й маємо ми однаковий звуковий склад, але різні за лексичним значення. Ось, наприклад, слово «ключ» (показує на різні зображення ключа на своєму костюмі) може мати зовсім різні лексичні значення. У мене є ще побратими — неповні (часткові) омоніми: ● омофони — слова, що мають однакове звучання, але різні за значенням і графічним зображенням: віра (іменник від дієслова вірити) — Віра (власна назва іменника); вжиті (дієприкметник) — в житі (прийменник та іменник); ● омоформи — слова, які збігаються у вимові в деяких граматичних формах (різні частини мови): поле (іменник — лан) — поле (дієслово); ● омографи — слова, що збігаються в написанні, але різняться за вимовою, зокрема наголосом (атлас — атлас).

Номер слайду 10

2. Гра «Упізнай героя за малюнком»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

БРУДНИЙ ЧИСТИЙ

Номер слайду 15

ВЕЛИКИЙ МАЛИЙ

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

НЕГЛУБОКЕ - МІЛКЕ

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

1. Білі мухи налетіли, чорну землю густо вкрили. 2. Влітку наїдається, а взимку висипляється. 3. Вдень по небу ґуля, а вночі спочиває. Відгадати загадки,виписати антоніми, дати визначення антонімів

Номер слайду 23

Ой, яка чудова українська мова! Де береться все це, звідкіля і як? ― Є в ній ліс — лісок — лісочок, пуща, гай, діброва, Бір, перелісок, чорноліс. Є іще й байрак! І така ж розкішна і гнучка, як мрія. Можна «звідкіля» і «звідки», можна і «звідкіль»; Є у ній хурделиця, віхола, завія, Завірюха, хуртовина, хуга, заметіль... Виписати із вірша спільнокореневі слова й синоніми, записати у дві колонки, пояснити, чим вони відрізняються, чітко сформулювавши правило, що таке синонім.

Номер слайду 24

Виписати й розподілити у три колонки — омоформи, омофони, омографи. На підставі правила пояснити, чому ви так вважаєте. Я візьму легенький прут, Пожену гусят на Прут. Хоч купатиму не в милі, Стануть чисті всі та милі. Зажену їх всіх у замок І закрию на замок.

Номер слайду 25

Завдання «Допоможемо братам» Назвати групу слів за значенням і з’ясувати, яку роль вони виконують у мовленні. З'їжджалися дочки у гості до діда; Ось там Завірюха санчатами їде, За нею метелиця слідом мете, Хурделиця Хугу з собою веде. А тільки-но вітер у полі завіє, Як стануть на лижі Хуртеча й Завія. Нарешті, удвох з Заметіллю приїхала Найменша — улюблена донечка Віхола.

Номер слайду 26

Друг мій воду набирає, я у вирій відлітаю.

Номер слайду 27

Тезко мій будує дім, я дам воду в домі тім.

Номер слайду 28

Спить, дрімає, весни чекає.

Номер слайду 29

Вдень вікно розбивається, а вночі вставляється

Номер слайду 30

Із землі підніме й мале, а через хату не перекине й велике.

Номер слайду 31

Творче завдання. Написати міні-твір, використавши різні за значенням слова, які запам'ятали під час уроку. Наприклад: «Хоча вночі ще прохолодно, але вдень тепле, лагідне, ніжне сонечко нагріває повітря. Із вирію повертаються ключі журавлів, а з-під каменя пробивається джерельний ключ. Це прийшла весна. Дивовижний, чудовий, незвичайний, вражаючий настрій переповнює душу».

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Завдання: відгадати ребус.

Номер слайду 34

РЕФЛЕКСИВНО-ОЦІНЮВАЛЬНИЙ ЕТАП Брати наші помирились, Після них слова лишились...

Номер слайду 35

ЗАВДАННЯ ДОДОМУ

Номер слайду 36

ppt
Додав(-ла)
Мигович Віра
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
2819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку