Презентація на тему "Харчові добавки. Е-числа"

Про матеріал
Доповнення до розробки позакласного заходу, так і для уроку. В презентації міститься багато цікавиї ілюстрацій, схем та матеріалу для проведення дослідів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові добавки

Номер слайду 2

Знати про їжу чоловік повинен не менше ніж про математику або рідну мову. Гордон Рамзі

Номер слайду 3

План уроку:1. Харчові добавки їх суть2. Класифікація харчових добавок їх функції3. Вплив харчових добавок на організм людини4. Дослідження наявності харчових добавок у харчових продуктах

Номер слайду 4

Харчові добавки − це природні або синтетичних речовини, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників (кольору, запаху, смаку, консистенції).

Номер слайду 5

Харчові добавкиза походженням. ПРИРОДНІ: ЦУКОР, СІЛЬ, ВІТАМІНИАНАЛОГИ ПРИРОДНІХ: ВАНІЛІНСИНТЕТИЧНІ: САХАРИН , АСПАРАН

Номер слайду 6

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМРечовини,що регулюють смак продукту. Речовини,що поліпшують зовнішній вигляд. Речовини,що регулюють консистенцію й формують текстуру. Речовини,що підвищують збереження продуктів і терміни їх зберігання

Номер слайду 7

Завдання сучасних харчових добавок збільшують термін зберігання продуктів харчування, що необхідно для їх транспортування і зберігання;надають продуктам харчування необхідні і приємні властивості – красивий колір, солодкий смак і аромат, потрібну консистенцію.

Номер слайду 8

На світовому ринку існують три категорії якості продовольчих товарів. Перша категорія. У цих товарах кількість і типи спецдобавок строго контролюється. Друга категорія. Якість товарів контролюється менш суворо. Вони виробляються з урахуванням вимог країни-імпортера. Третя категорія. На ці товари не поширюються багато обмежень на використання спецдобавок. Собівартість їх нижче, а виробництво вигідніше.

Номер слайду 9

Групи харчових добавок за призначнням. Е100–Е199 – барвники (посилюють і відновлюють колір продуктів);Е200–Е299 – консерванти (подовжують термін придатності продукту);Е300 – Е399 – антиокиснювачі (уповільнюють окислення, оберігаючи продукти від псування);Е400–Е499 – стабілізатори (зберігають задану консистенцію продуктів);Е500–Е599 – емульгатори (підтримують певну структуру продуктів харчування); Е600 - Е699 - посилювачі смаку та аромату. Е700 - Е899 - зарезервовані номери. E900 - E999 - підсолоджувачі (надають солодкого смаку харчовим продуктам

Номер слайду 10

Барвники. Барвники бувають природні й синтетичні. До природних барвників належить, наприклад, куркумін Е100. Він має цілий ряд лікувальних властивостей — проявляє протизапальну, протиокисну, протипухлинну дії. Протиракова властивість куркумінів проявляється завдяки їх можливості викликати природну смерть ракових клітин без впливу на здорові клітини.

Номер слайду 11

У деяких країнах куркумін застосовується в народній медицині. В Індії — як ліки від кашлю, ревматизму, втрати апетиту, лікування розтягнення зв’язок, у Китаї — для полегшення різних болів у животі. До синтетичних барвників належать: хіноліновий жовтий (харчова добавка Е104), карміни (харчова добавка Е120), зелений S (харчова добавка Е142), понсо 4 R (харчова добавка E124).

Номер слайду 12

Консерванти — це широка група речовин, що протидіють життєдіяльності бактерій. Так, наприклад, найдавнішими представниками консервантів є сіль, вино, мед, цукор, лимонна й оцтова кислоти, етиловий спирт. До консервантів належать: сорбінова кислота(Е200), бензойна кислота (Е210), бензоат натрію (Е211), оцтова кислота (Е260), молочна кислота (Е270).

Номер слайду 13

Антиокисники — речовини, що запобігають або сповільнюють окиснення молекулярним киснем. В організмі людини й тварин є необхідними компонентами всіх тканин і клітин, охороняючи біологічні субстрати від мимовільного окиснення. До антиокисників належать: аскорбінова (Е300) й лимонна (Е330) кислоти.

Номер слайду 14

Стабілізатори Найбільш відомими є три головні групи харчових стабілізаторів: пектин, карагенан і камеді. Вони не завдають шкоди здоров’ю, оскільки сировиною для харчових стабілізаторів є природні речовини, наприклад яблука, плоди цитрусових, пшениця, кукурудза, морські водорості та ін.

Номер слайду 15

Підсилювачі смаку й запаху Підсилювачі смаку й запаху Найбільш відомий підсилювач — глутамат натрію (Е621). Дія добавки заснована на підсиленні чутливості рецепторів людського організму, у зв’язку з тим що вона діє на нейромедіатори, збільшуючи тим самим провідність нервових каналів і силу імпульсу. Ефект дії добавки триває близько 20 хвилин.

Номер слайду 16

ПідсолоджувачіНайбільш поширений з них — аспартам (Е951) — штучний підсолоджувач, замінник цукру, який входить до складу понад 6 000 продуктів. Амінокислоти, на які розпадається аспартам, є складовою частиною білка, необхідного організму людини. Але в той же час продукти з добавкою E951 мають містити попередження про вміст фенілаланіну, оскільки ця амінокислота протипоказана людям зі спадковим захворюванням фенілкетонурія. Аспартам застосовується, в основному, в низькокалорійних продуктах і напоях, жувальних гумках, льодяниках, кондитерських виробах.

Номер слайду 17

Піногасники — особливий вид добавки, що дегазує піну. У результаті цього процесу піна перетворюється на рідку речовину. Піногасники, глазурувальники й розпушувачі становлять для організму чи не найбільшу небезпеку.

Номер слайду 18

Показ лабораторно-дослідних робіт

Номер слайду 19

Дослід №1. Виявлення консервантів та барвників

Номер слайду 20

Дослід №2. Виявлення ароматизаторів

Номер слайду 21

Дослід №3. Виявлення консервантів

Номер слайду 22

Дослід №4. Виявлення стабілізаторів та емульгаторів

Номер слайду 23

Дослід №5. Виявлення ароматизаторів

Номер слайду 24

Дослід №6. Виявлення підсолоджувачів

Номер слайду 25

Дослід №7. Виявлення консервантів та посилювачів смаку

Номер слайду 26

Дослід №8. Виявлення посилювачів смаку

Номер слайду 27

Вплив харчових добавок на організм людини. Харчові добавки, які надходять в організм, як правило, не залишаються бездіяльними. Їх вплив на організм залежить від біологічної активності харчових добавок, кількості надходження, швидкості виведення, здатності накопичуватися, а також частоти надходження в організм. Іноді малі дози речовини при частій їх вживаності можуть виявитися більш небезпечними для організму, ніж великі, але рідко надходять.

Номер слайду 28

Вплив харчових добавок на організм людини. Для харчових добавок характерно комбіновану дію, так як вони можуть взаємодіяти один з одним, і давати неочікуваний ефект. Так, наприклад, фахівцями виявлено, що поєднання декількох харчових добавок «Е» в газованих напоях призводить до утворення бензолу.

Номер слайду 29

Рекомендації по вживанню продуктів харчування. Уважно читайте написи на етикетці продукту. Не купуйте продукти з неприродно яскравимкричущою забарвленням. Не купуйте продукти з надмірно тривалим терміном зберігання. Обходитеся без підфарбованою газованої води, робіть соки самі. Не перекушуйте чіпсами, сухариками, замініть їх горіхами. Не вживайте супи і каші з пакетиків, готуйте їх самі. Відмовтеся від перероблених або законсервованих м’ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, м’ясні консерви. У харчуванні все має бути в міру і різноманітно.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
22 березня 2021
Переглядів
2190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку