Презентація на тему "Хто заклав підвалини української історичної науки"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Сторіччя ідей або Хто заклав підвалини української історичної науки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТОРІЧЧЯ ІДЕЙабо ХТО ЗАКЛАВ ПІДВАЛИНИ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРИЧНОЇ НАУКИВступ до історії

Номер слайду 2

ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ (тема «Як історики досліджують козацьку добу»)1. Накресліть лінію часу, позначте вказані дати та розв’яжіть хронологічну задачу. Пересопницьке Євангеліє, що зберігалося в книгозбірні Мазепи, було передане 1701 р. в Переяславський Вознесенський собор, збудований коштом гетьмана. Скільки років було книзі, коли Мазепа передав її до Переяслава, якщо написано її в 1561 р.?2. Виберіть речення, у яких ідеться про гетьмана Богдана Хмельницького, а в яких — про Івана Мазепу.1) У 1648 р. очолив Національно-визвольну війну.2) Гетьманував наприкінці 17 — на початку 18 ст.3) Для визволення України з-під влади московського царя уклав спілку зі шведським королем.4) Зажив слави будівничого української культури, на розвиток якої давав кошти з державної скарбниці та свої власні.5) Його діяльність протягом першого року Національно-визвольної війни сприяла утворенню української козацької держави.6) Був першим керівником козацької держави Війська Запорізького — гетьманом, маючи найвищу владу в ній.3. Чому свідчення джерел про історичних діячів бувають суперечливими?

Номер слайду 3

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІРоздивіться живописний портрет. Художник Іван Труш і зображений на картині професор історії Михайло Грушевський були сучасниками. Як ви думаєте, про що свідчить той факт, що живописець узявся малювати портрет ученого? Яким постає М. Грушевський на портреті? Чи зміг художник передати рід діяльності портретованого і його переконання? Портрет М. Грушевського. Художник – Іван Труш

Номер слайду 4

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУПлан уроку:1. Кому завдячує своїм розвитком українська історична наука?2. Чим уславився Володимир Антонович як історик?

Номер слайду 5

КОМУ ЗАВДЯЧУЄ СВОЇМ РОЗВИТКОМ УКРАЇНСЬКА ІСТОРИЧНА НАУКА?Михайлу Грушевському належить близько 2000 праць з історії України, серед яких і 10-томна «Історія України-Руси». Михайло Грушевський (1866—1934) був людиною різнобічних талантів. Учительська сім’я, у якій народився Михайло, прищепила йому жагу до знань та смак до слова. Зростаючи далеко від України (спершу в Ставрополі, а потім у Владикавказі (Росія)), він цікавився всім українським. Згодом Михайло Грушевський згадував, що під впливом розповідей батька рано усвідомив себе українцем. Під час навчання в Тифліській гімназії (тепер Тбілісі, Грузія) він захопився минулим України. Бажання глибше осягнути історію рідного народу привело Грушевського до Київського університету. Відтоді свою долю він пов’язав з історією України фахово, ставши вченим-істориком.

Номер слайду 6

МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ https://www.youtube.com/watch?v=s3 Lt. Svyyp. NQ

Номер слайду 7

2. ЧИМ УСЛАВИВСЯ ВОЛОДИМИР АНТОНОВИЧ ЯК ІСТОРИК?Володимир Антонович (1834—1908) зажив слави найбільшого знавця писемних історичних джерел. Викладаючи протягом 30 років у Київському університеті, Антонович залучав найздібніших студентів до вивчення минулого України. Він скеровував дослідження своїх учнів так, щоб жоден із періодів української історії не залишався поза увагою. Тож було нагромаджено величезний документальний матеріал, достатній для створення цілісної загальної історії України. Завдання це виконав на початку 20 ст. Михайло Грушевський — теж учень Антоновича.

Номер слайду 8

В. Антонович брав активну участь у суспільно-політичному житті. Саме він був ініціатором створення в 60-ті роки 19 ст., лідером та ідейним натхненником Київської громади — організації української інтелігенції, яка опікувалася поширенням освіти серед українців, пропагувала ідеї самобутності української культури. Громадівці організовували недільні школи й бібліотеки для селян та неосвіченої молоді, писали й видавали підручники та інші книжки навчального змісту, збирали й досліджували усну народну творчість, відшуковували документальні матеріали з української історії тощо.

Номер слайду 9

ОЦІНІТЬ СЕБЕ: Про яких історичних діячів дізналися? Яку роль у розвитку історії як науки відігравав кожен з них? Розповідь про кого вразила найбільше? Чому?Накресліть лінію часу, позначте вказані дати та розв’яжіть хронологічну задачу. Літописець Нестор — чернець Києво-Печерського монастиря — завершив роботу над славнозвісним літописом «Повість минулих літ» у 1113 р. Полічіть, скільки мине років до створення козацького літопису Самійла Величка.3. У яких реченнях ідеться про М. Грушевського, а в яких — про В. Антоновича?1) Голова Української Центральної Ради за доби Української революції 1917—1921 рр.2) Автор першого в українській літературі історичного роману «Чорна рада. Хроніка 1663 року».3) Організатор та керівник Київської громади, автор численних досліджень з історії України.4) Уславився 10-томною працею «Історія України-Руси».5) Професор Київського університету, науковий наставник М. Грушевського.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати відповідний матеріал підручника – параграф 23. Виконати онлайн-тест. Посилання:https://naurok.com.ua/test/hto-zaklav-pidvalini-ukra-nsko-istorichno-nauki-70113.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Карпів Уляна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ланевська Тетяна Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Костюк Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
7517
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку