Презентація на тему: "Іменник як частина мови"

Про матеріал
мета: формувати вміння розпізнавати іменник за його істотними ознаками; вчити учнів розрізняти назви істот і неістот; збагачувати словниковий запас школярів; вдоско- налювати навички грамотного письма; виховувати уважність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іменник як частина мови. Презентацію підготувала вчитель початкових класів Мощенської філії КЗ “Хащуватський ліцей” Карташова А. В.

Номер слайду 2

мета: формувати вміння розпізнавати іменник за його істотними ознаками; вчити учніврозрізняти назви істот і неістот; збагачувати словниковий запас школярів; вдоско-налювати навички грамотного письма; виховувати уважність.

Номер слайду 3

І. Організаційний момент. Ми сьогодні тут зібрались,Щоби мову ви вивчали. Тож сідайте всі рівненько,Слухайте мене гарненько. Аби час минув не марно…Треба добре працювати. Та усе запам’ятати.

Номер слайду 4

ІІ. Актуалізація опорних знань1. Пояснювальний диктант. Де дружніше, там сильніше. З книгою жити — з добром дружити. Дерево міцне корінням, а людина дружбою. Завдання:— Підкресліть споріднені слова.— Надпишіть, до якої частини мови належить кожне слово.

Номер слайду 5

Ой, яка ж вона гарненька,пишнохвоста і руденька,не звірятко — просто диво,невгамовне, пустотливе. Вгору — вниз, на гілку, з гілки. Хто це буде, діти? 2. Розгадування кросворда «Чарівні клітинки»(Білка)

Номер слайду 6

Сиві воли. Усе поле залягли. Крил не має, скрізь літаєТа ще й куряву здіймає. (Туман)(Вітер)

Номер слайду 7

Ніжна зірка сніжно-біла. На рукав мені злетіла. Поки ніс її сюди,Стала краплею води. (Сніжинка)

Номер слайду 8

Невидимка ходить в гаї,Всі дерева роздягає. (Осінь)

Номер слайду 9

Хто наткав полотна. Аж до лісу від вікна?Сміється, здається:«От така ширина!»(Зима)

Номер слайду 10

Що росте догори коренем? (Бурулька)

Номер слайду 11

ІІІ. Повідомлення теми, мети уроку. Сьогодні гарно попрацюємо. В одну країну помандруємо. У ній живуть різні слова. Там відбуваються дива. Вона частина мови єЙ просте імення всім дає. Гадаю це не дивина…Іменник є частина ця.

Номер слайду 12

Чарівник у мові є,Що предмети всі назве. Дасть ім’я всім повсякчас. Й запитає також у вас. Хто? Є поряд у житті. Що? Ви бачите усі.І від того пам’ятайте. Його Іменником називайте.ІV. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу

Номер слайду 13

Коли бачиш ти людину,А чи будь яку тварину. То , малюче, не зівай. Швидше Хто це? запитай. Бо істота є жива. Та образиться сповна.

Номер слайду 14

Коли бачиш неістоту. Різну там якусь дрібноту. Будь який предмет назви. Що це є? всім підкажи.

Номер слайду 15

1. Робота з мовним матеріалом (вправа 247, с. 100–101)— Прочитайте початок вірша Інни Кульської.— Розгляньте малюнки.— Що купили в крамниці? Запишіть за зразком, поданим у підручнику нас. 101.— Хто були іменниками? Запишіть за зразком.— Що їм подарували? Запишіть за зразком.

Номер слайду 16

А тепер запам‘ятайте : Іменник – це слова, що предмети називають. У двох видах (дві ознаки він ще має) всі бувають: Як істота перед вами ХТО? Мерщій питайте самі.ІСТОТИНЕІСТОТИНеістоти бачиш ти. ЩО? Мерщій вже ти назви.

Номер слайду 17

2. Ознайомлення з теоретичним матеріалом (с. 101)3. Робота в групі (вправа 248, с. 101)— Прочитайте текст.— Хто жив у гайку?— Прочитайте опис зайченят.— Які птахи заспівали на Різдвяні свята?— Як готується до свята родина зайців?— Що приготували зайчики до свята?

Номер слайду 18

4. Вибіркове списування— Випишіть з тексту вправи 248 іменники за групами: назви істот та назвинеістот.

Номер слайду 19

Фізкультхвилинка

Номер слайду 20

V. Узагальнення й систематизація отриманих знань1. Самостійна робота. Спишіть третій абзац тексту вправи 248, уставляючи пропущені букви. Підкресліть іменники із суфіксами пестливості.

Номер слайду 21

2. Робота за вправою 249 (с. 102)— Прочитайте виразно текст.— Що нового дізналися з тексту? Розкажіть.«До твого словничка»Діжка – велика дерев’яна посудина циліндричної форми.

Номер слайду 22

3. Коментоване письмо— Спишіть текст вправи 249, записуючи у дужках питання, на яке відпо-відає іменник.

Номер слайду 23

VІ. Підсумок уроку— Що називається іменником?— На які питання відповідають іменники, що є назвами істот? Наведітьприклади.— На які питання відповідають іменники, що є назвами неістот? Наведітьприклади.Іменник – це слова, які називають предмети.іменники, що є назвами істот відповідають на питання ХТО?іменники, що є назвами неістот відповідають на питання ЩО?

Номер слайду 24

VІІ. Домашнє завдання. Вправа 250, с. 103. Правило, с. 100.

Номер слайду 25

Використані матеріали: Володарська М. О. В67 Українська мова. 3 клас. ІІ семестр (за підручником. М. Д. Захарійчук, А. І. Мовчун) / М. О. Володарська,А. І. Настенко, Л. І. Охрій, О. М. Пілаєва. — Х. : Вид.група «Основа», 2014. — 126, [2] с. — (Серія «Початковашкола. Мій конспект»). ISBN 978-617-00-2137-3.

pptx
Додано
24 січня 2019
Переглядів
1592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку