Презентація на тему: "Із історії хліба" націлена на розвиток творчих здібностей

Про матеріал
Пезентація на тему: "Із історії хліба" призначена для учнів професійно-технічних навчальних закладів для розвитку творчих здібностей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із історії хліба. Як появився хліб на землі? Це велике відкриття сталося в глибоку давнину, а вперше хліб з’явився на землі 15 тисяч років тому. У пошуках їжі перші люди звернули увагу на злакові рослини - предків сучасних пшениці, жита, вівса. Тривалий час люди вживали свіжі зерна, пізніше навчилися розмелювати їх між каміннями, отримуючи крупу. Так з'яввились перші мельнічні жернова. Перша борошно і перший хліб.

Номер слайду 2

Із історії хліба. Перший хліб був у вигляді рідкої каші. Археологи встановили, що прабабусею нашого хліба була рідка зернова каша, яку і сьогодні ще вживають у вигляді хлібної похльобки в деяких країнах Азії і Африки. Перші люди на землі харчувались такою їжею до тих пір, поки не навчились випікати прісний хліб, в вигляді лемішки із густої зернової каші - тіста. Ці тверді, підгорілі лемішки мало нагадували наш хліб, але з їх появою почалась на землі епоха хлібо випікання. Ручний млин, ступки були винайдені 6-5 тисяч років тому. Археологи передбачають , що одного разу каша випадково витекла і на гарячій плиті перетворилась на рум’яну паляницю. З тих пір хліб почали пекти.

Номер слайду 3

Із історії хліба. Пройшло ще декілька тисяч років, і люди навчились готувати хліб із тіста, яке бродило певний час. Такий хліб, про який вчений Тімірязєв сказав, що він є великим відкриттям людського розуму, одне із тих історичних відкриттів, які пізніше прийшлось тільки підтверджувати і пояснювати. Про те, з якою суєвірною шаною відносились в стародавній Греції до хліба, кажуть і такі цікаві факти. Зміни були твердо впевнені, що якщо людина з'їдає свою їжу без хліба, він здійснює великий гріх і буде обов'язково наказаний богами. Вважають, що в Давньому Єгипті через недогляд раба тісто підкисло. Щоб уникнути кари, раб ризикнув і випік паляницю. Та на диво вона виявилася більш рум’яною, пишнішою, смачнішою, аніж із прісного тіста. З того часу почали пекти хліб з тіста, що перебродило.

Номер слайду 4

Із історії хліба. Мистецтво готувати хліб від давніх єгиптян перейшло до Греції та Риму. Такий хліб вважався делікатесом, був доступний тільки багатіям. Хліб прирівнювався до Сонця і до золота. На його честь складали гімни. Пекарі давніх держав користувалися великою пошаною.

Номер слайду 5

Із історії хліба. Хліб був важливим продуктом харчування ранніх цивілізацій, зокрема в Єгипті, де вже у той час хліб у великих кількостях виготовлявся в пекарнях. У античні часи єгиптяни мали прізвисько хлібоїди. Вже між 2860 і 2840 до Різдва Христового в країні на Нілі було відомо 30 різних сортів хліба. З Єгипту знання про випічку хліба через Грецію і Римську Імперію потрапили в Європу.

Номер слайду 6

Із історії хліба. У своїх творах грецький автор Автенеус описує різні види хліба, пирогів, печива та інших кондитерських виробів, які були доступні в класичний період. Серед хлібів він згадує корж, який пекли на сковорідці, медовий хліб, «грибний» хліб та військовий хліб, який пекли на рожні. Тип та якість борошна, яке використовувалося для приготування хліба, також були дуже різні.

Номер слайду 7

Із історії хліба. Під час розкопок в Україні знайдено зерносховища, печі, зернотерки, глиняний посуд для зерна. Виготовлення хліба вважалося важкою і виснажливою працею аж до середини XIX століття, поки не з'явилися механізми і машини.

Номер слайду 8

Із історії хліба. Виявляється, що запах хліба - один із найбагатших і складніших за своїм складом. Виникає він при взаємодії більш, ніж шістдесяти ароматичних елементів. З одного зернятка виходить близько двадцяти міліграмів борошна, і це означає, що для випікання одного буханця потрібно борошно від помелу приблизно 10 тисяч зерен.

Номер слайду 9

Із історії хліба. Впродовж довгого часу білий хліб вважали хлібом багатих, в той час як бідняки їли темний хліб. Хоча в кінці XX ст. темному хлібу стали віддавати перевагу через більшу харчову цінність, тоді як білий хліб став асоціюватися із неосвіченістю в харчуванні нижчого класу.

Номер слайду 10

Із історії хліба. Коли господиня збиралася пекти хліб, вона одягалася в усе чисте. Хліб пекли для кожного члена сім"ї і декілька хлібин "на позику", або гостям у дорогу. Молитва «Отче наш» містить такі рядки: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні». «Хліб» тут мають на увазі як потреби для життя взагалі.

Номер слайду 11

Із історії хліба. У кожної країни існують свої національні назви хліба:- Коровай (Україна, Росія, Білорусь)- Бейгл (США)- Брецель (Німеччина)- Бріош (Нормандія, Франція)- Наан (Індія)- Тандир-нан (Середня Азія)- Лаваш (Кавказ)- Юха (Азербайджан)- Маца (Ізраїль)- Піта (Близький Схід)- Піца (Італія)- Тортилья (Мексика)- Фолар (Португалія)- Багет (Франція)- Чапаті (Індія)- Чіабатта (Італія)- Пумпернікель (Німеччина)

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
1203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку