Презентація на тему: «Капуста білокачанна» з дисципліни: «Технологія приготування їжі»

Про матеріал
Для підсилення мотиваціїї учнів до навчання та підвищення якості засвоєння матеріалу з предмета: «Технологія приготування їжі» на тему: «Капустяні: види, хімічний склад і харчові цінність, вимоги до якості, механічна кулінарна обробка, умови зберігання, використання» рекомендуємо застосувати засіб візуалізації інформації – презентацію на тему: «Капуста білокачанна».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Капуста БІЛОКОЧАННАПідготував викладач предмету: «Технологія приготування їжі» Федорець О. В. БЕРДЯНСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ БЕРДЯНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Номер слайду 2

Загальний опис і поширення по світу. Капуста білокачанна - це дворічний, світлолюбний овоч, який має круглу форму з щільно загорнутими всередину листям. Однозначно визначити, звідки родом білокачанна капуста вченим не вдається досі. Існує дві точки зору. Відповідно до однієї (Е. Н. Сінской), батьківщиною капусти вважається узбережжі Середземного моря, з іншого (Г. Джапарідзе) - Колхидская низовина на території Грузії. Вирощують білокачанну капусту в усіх країнах світу, крім територій Землі, що знаходяться за полярним колом або в пустелях. Проводять це розсадним методом у відкритий грунт. За рахунок великих нижніх листя мінімальна відстань між кожною рослиною має становити 40-50 см. Збирають білокачанну капусту вибірково, залежно від розміру головки і її твердості.

Номер слайду 3

ПРО ВИДИ ТА СОРТИСорти білокачанної капусти різняться за часом дозрівання, розмірами головки, термінами зберігання і налічується їх кілька десятків. Ранні сорти довго не зберігаються і повинні бути використані в першу чергу. Пізні ж види капусти можуть зберігатися в провітрюваних, темних і холодних (0-2 ° С) льохах при вологості не більше 95% до наступного врожаю. Підвищення вологості і температури може призвести до гниття овоча.

Номер слайду 4

ЯК ВИБРАТИ капусту. Вибираючи капусту в магазині або на ринку, слід обов'язково перевірити її на дотик. Якщо головка капусти м'яка, отже, вона не дозріла. Дозрілий і свіжий качан має зелене забарвлення без коричневих крапок і плям, білий зріз качана і цілу головку. Капуста також повинна пахнути свіжістю, будь-який інший запах свідчить про неправильне передпродажного зберігання і почалися процеси гниття.

Номер слайду 5

Калорійність білокачанної капусти. Білокачанна капуста є низькокалорійним, дієтичний продукт. У 100 г такої капусти міститься 28 ккал (у квашеній 23 к. Кал). Її вживання НЕ викликає ожиріння.

Номер слайду 6

Харчова цінність в 100 грамах{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Білки Жири Вуглеводи Зола Вода,Калорійність 1,8 гр0,1 гр4,7 гр0,7 гр90,4 гр28 Ккал

Номер слайду 7

Корисні властивості білокачанної капусти. Білокачанна капуста вважається дієтичним продуктом, тому що що міститься в ній тартрановая кислота запобігає накопиченню жирової тканини, в результаті залишилися не розщеплених в організмі вуглеводів. Особливо багато цієї кислоти в сирому продукті.

Номер слайду 8

Склад і наявність корисних речовин в капустіКапуста містить велику різноманітність вітамінів (Р, К, Е, U, групи В), але найбільше в ній міститься вітаміну С, рівень якого НЕ знижується навіть при тривалому зберіганні і при закваски. Для заповнення добової потреби в вітаміну С дорослій людині необхідно з'їдати 200 м сирої капусти або 100-150 г. - квашеної. Білокачанна капуста містить макро- і мікроелементи, деякі досить рідкісні - це сера, кальцій, магній, калій, фосфор, хлор, йод, кобальт, залізо, цинк, мідь, марганець. Серед амінокислот в капусті виділяються лізин, каротин і пектин, які допомагають зв'язку і розчиняти білки чужорідних походження. Капустяна клітковина сприятливо діє на діяльність шлунково-кишкового тракту, Знижує рівень холестерину і кількість жирової тканини, знищує в кишечнику гнильні бактерії.

Номер слайду 9

Народна медицина, використання в лікувальних цілях. Капуста дуже часто використовується в народній медицині. Для лікування використовується білокачанна капуста в самих різних формах. Так чистий капустяний сік використовується для лікування гастритів, виразок і захворювань печінки. Для цього беруть по 3/4 склянки капустяного соку за 40 хвилин перед кожним прийомом їжі. При додаванні в сік меду суміш використовують в лікувальному комплексі проти туберкульозу. Захворювання верхніх дихальних шляхів і кашель можна вилікувати, вживаючи по півсклянки теплого соку 3-4 рази на день. Курс лікування слід проводити протягом тижня. У комплексному лікування геморою і запорів слід приймати віджатий сік разом з розсолом квашеної капусти по 200 г 2 рази на день. Лікування атеросклерозу проводиться шляхом прийому соку білокачанної капусти за 20 хвилин до їди по 100-200 г. Гнійну ангіну можна вилікувати шляхом полоскання, розведеного у воді 1: 1 капустяного соку. Для приготування соку капусту необхідно подрібнити в блендері або на м'ясорубці, кашку загорнути в марлю і віджати. При наявності соковижималки просто пропустити її на середній швидкості. Готовий сік можна зберігати в холодильнику, але не більше 2-х днів.

Номер слайду 10

Сирий лист білокачанної капусти використовують як знеболюючий компресу в області голови, суглобів і м'яких тканин. Для цього свіжий капустяний лист трохи розминають і прикладають на хворе місце. Лист слід міняти кожну годину протягом дня. Подрібнені внутрішні капустяне листя, змішані з сирим жовтком використовують для лікування опіків, гнійних ран і шкірних виразок. Отриману суміш прикладають у вигляді пов'язки. Крім свіжої капусти в лікувальних цілях використовується і квашена капуста. В процесі бродіння в ній зберігаються всі корисні речовини, а клітковина розпушується, що призводить до максимального її засвоєнню організмом. За рахунок міститься в квашеній капусті молочної кислоти, її рекомендують вживати людям, що страждають на цукровий діабет. При кровотечі ясен і стоматитах слід жувати якомога повільніше і довго квашену капусту для того, щоб поживні речовини всмокталися в слизову і тканини ротової порожнини

Номер слайду 11

Застосування капусти в косметологіїБілокачанна капуста здавна використовується в косметичних цілях. З неї готують маски, а капустяний сік використовують як очищає лосьйону. Для шкіри має неглибокі зморшки, пігментні плями і веснянки можна приготувати маску, що складається з соку капусти (50 мл) і вівсяної муки (до утворення кашки). При високій жирності шкіри свіжий сік слід замінити на розсіл квашеної капусти. Маску слід наносити рівномірним шаром на 20 хвилин. Після особа умити теплою водою і протерти ватним тампоном, змоченим у відварі ромашки. Це заспокоїть і освіжить шкіру.

Номер слайду 12

ФОРМИ НАРІЗКИ, РОЗМІРИ ТА КУЛІНАРНЕ ВИКОРИСТАННЯ КАПУСТИ

Номер слайду 13

В кулінаріїБілокачанна капуста використовується в кулінарії для приготування пирогів,борщу, вареників, голубців, салатів, запіканок та інших традиційних українських страв.

pptx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку