Загальний опис і поширення по світу. Капуста білокачанна - це дворічний, світлолюбний овоч, який має круглу форму з щільно загорнутими всередину листям. Однозначно визначити, звідки родом білокачанна капуста вченим не вдається досі. Існує дві точки зору. Відповідно до однієї (Е. Н. Сінской), батьківщиною капусти вважається узбережжі Середземного моря, з іншого (Г. Джапарідзе) - Колхидская низовина на території Грузії. Вирощують білокачанну капусту в усіх країнах світу, крім територій Землі, що знаходяться за полярним колом або в пустелях. Проводять це розсадним методом у відкритий грунт. За рахунок великих нижніх листя мінімальна відстань між кожною рослиною має становити 40-50 см. Збирають білокачанну капусту вибірково, залежно від розміру головки і її твердості.
ПРО ВИДИ ТА СОРТИСорти білокачанної капусти різняться за часом дозрівання, розмірами головки, термінами зберігання і налічується їх кілька десятків. Ранні сорти довго не зберігаються і повинні бути використані в першу чергу. Пізні ж види капусти можуть зберігатися в провітрюваних, темних і холодних (0-2 ° С) льохах при вологості не більше 95% до наступного врожаю. Підвищення вологості і температури може призвести до гниття овоча.
ЯК ВИБРАТИ капусту. Вибираючи капусту в магазині або на ринку, слід обов'язково перевірити її на дотик. Якщо головка капусти м'яка, отже, вона не дозріла. Дозрілий і свіжий качан має зелене забарвлення без коричневих крапок і плям, білий зріз качана і цілу головку. Капуста також повинна пахнути свіжістю, будь-який інший запах свідчить про неправильне передпродажного зберігання і почалися процеси гниття.
Корисні властивості білокачанної капусти. Білокачанна капуста вважається дієтичним продуктом, тому що що міститься в ній тартрановая кислота запобігає накопиченню жирової тканини, в результаті залишилися не розщеплених в організмі вуглеводів. Особливо багато цієї кислоти в сирому продукті.
Склад і наявність корисних речовин в капустіКапуста містить велику різноманітність вітамінів (Р, К, Е, U, групи В), але найбільше в ній міститься вітаміну С, рівень якого НЕ знижується навіть при тривалому зберіганні і при закваски. Для заповнення добової потреби в вітаміну С дорослій людині необхідно з'їдати 200 м сирої капусти або 100-150 г. - квашеної. Білокачанна капуста містить макро- і мікроелементи, деякі досить рідкісні - це сера, кальцій, магній, калій, фосфор, хлор, йод, кобальт, залізо, цинк, мідь, марганець. Серед амінокислот в капусті виділяються лізин, каротин і пектин, які допомагають зв'язку і розчиняти білки чужорідних походження. Капустяна клітковина сприятливо діє на діяльність шлунково-кишкового тракту, Знижує рівень холестерину і кількість жирової тканини, знищує в кишечнику гнильні бактерії.
Народна медицина, використання в лікувальних цілях. Капуста дуже часто використовується в народній медицині. Для лікування використовується білокачанна капуста в самих різних формах. Так чистий капустяний сік використовується для лікування гастритів, виразок і захворювань печінки. Для цього беруть по 3/4 склянки капустяного соку за 40 хвилин перед кожним прийомом їжі. При додаванні в сік меду суміш використовують в лікувальному комплексі проти туберкульозу. Захворювання верхніх дихальних шляхів і кашель можна вилікувати, вживаючи по півсклянки теплого соку 3-4 рази на день. Курс лікування слід проводити протягом тижня. У комплексному лікування геморою і запорів слід приймати віджатий сік разом з розсолом квашеної капусти по 200 г 2 рази на день. Лікування атеросклерозу проводиться шляхом прийому соку білокачанної капусти за 20 хвилин до їди по 100-200 г. Гнійну ангіну можна вилікувати шляхом полоскання, розведеного у воді 1: 1 капустяного соку. Для приготування соку капусту необхідно подрібнити в блендері або на м'ясорубці, кашку загорнути в марлю і віджати. При наявності соковижималки просто пропустити її на середній швидкості. Готовий сік можна зберігати в холодильнику, але не більше 2-х днів.
Сирий лист білокачанної капусти використовують як знеболюючий компресу в області голови, суглобів і м'яких тканин. Для цього свіжий капустяний лист трохи розминають і прикладають на хворе місце. Лист слід міняти кожну годину протягом дня. Подрібнені внутрішні капустяне листя, змішані з сирим жовтком використовують для лікування опіків, гнійних ран і шкірних виразок. Отриману суміш прикладають у вигляді пов'язки. Крім свіжої капусти в лікувальних цілях використовується і квашена капуста. В процесі бродіння в ній зберігаються всі корисні речовини, а клітковина розпушується, що призводить до максимального її засвоєнню організмом. За рахунок міститься в квашеній капусті молочної кислоти, її рекомендують вживати людям, що страждають на цукровий діабет. При кровотечі ясен і стоматитах слід жувати якомога повільніше і довго квашену капусту для того, щоб поживні речовини всмокталися в слизову і тканини ротової порожнини
Застосування капусти в косметологіїБілокачанна капуста здавна використовується в косметичних цілях. З неї готують маски, а капустяний сік використовують як очищає лосьйону. Для шкіри має неглибокі зморшки, пігментні плями і веснянки можна приготувати маску, що складається з соку капусти (50 мл) і вівсяної муки (до утворення кашки). При високій жирності шкіри свіжий сік слід замінити на розсіл квашеної капусти. Маску слід наносити рівномірним шаром на 20 хвилин. Після особа умити теплою водою і протерти ватним тампоном, змоченим у відварі ромашки. Це заспокоїть і освіжить шкіру.