Овочевий або солодкий перець, паприка— напівчагарниковарослина роду стручковий перець (Capsicum), родини пасльонових (Solanaceae), овочева культура. У дикому виді зустрічається в тропічних районах Америки. Перець як культура став відомий після відкриття Америки. Відтіль його привезли і стали вирощувати в Іспанії,Італії і Болгарії. В Україну він попав з Болгарії в XIX столітті.
У солодкому перці сожердатся вітаміни С, В1, В2, В9, Р, РР і каротин, тому людям страждаючим депресією, цукровим діабетом, а також при погіршенні пам'яті, безсонні, занепаді сил слід включати перець в меню. За кількістю вітаміну С перець перевершує лимони і чорну смородину. Досить з'їсти невеликий шматочок сирого солодкого перцю, всього 30—40г, щоб задовольнити добову норму людини у цьому вітаміні. Важливо те, що цей вітамін у перці не руйнується протягом 70-80 днів. ppt_xxshearppt_x
Аскорбінова кислота поєднується з великою кількістю вітаміну Р і таке співтовариство сприяє зміцненню кровоносних судин, зниження проникності їх стінок. Завдяки високому вмісту мінеральних солей калію, а так само кальцію, магнію, натрію, фосфор, фтор, хлору, цинку, міді, йоду, хрому, сірки, кобольта. Перець незамінний при анемії, низькому імунітеті, ранньому облисінні, остеопорозі.
Солодкий перець корисний при захворюваннях крові, кровотечі ясен, недокрів'ї, ламкість судин. Він стимулюють виділення шлункового соку, травлення, покращують перистальтику шлунка і кишечника, заспокоює нерви, допомагає при кашлі. Солодкий перець рекомендують при анемії, гастритах, запорах, спазмах, коліках в кишечнику.
До складу перцю (як пекучого, так і солодкого) входить алкалоїд капсаїцин, який, власне, і надає овочу характерного смаку. Ця речовина стимулює роботу шлунка і підшлункової залози, збуджує апетит, знижує артеріальний тиск, розріджує кров і перешкоджаючи утворенню тромбів. Через малого змісту капсаїцину в солодкому перці, на відміну від гіркого, його можна споживати у великій кількості, не побоюючись при цьому за свій шлунок. Тому з солодкого перцю роблять сік, який рекомендують пити при цукровому діабеті, а також для стимуляції росту нігтів і волосся.
Солодкий перець містить сполуки, що не дозволяють канцерогенів проникати в клітини. Це дозволяє забезпечити в деякій мірі захист від розвитку раку. Паприка прискорює обмін речовин і допомагає спалювати більше калорій. Це зменшує вагу, набрану з-за їжі з високим вмістом жирів. Також перець запобігає нетравлення шлунка. Він регулює кров'яний тиск. і знижує рівень холестерину і тригліцеридів в організмі.