Презентація на тему"Казкотерапія"

Про матеріал
Презентація на тему "Казкотерапія". Метод казкотерапії дозволяє працювати з дітьми будь-якого віку через казку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:“Корекція та діагностика за допомогою казок при роботі у групі”

Номер слайду 2

ПЛАНВступ1) Що таке казкотеарпія ?Основна частина2)Казкотерапевтичні  техніки3)Корекція та діагностика за допомогою казок при роботі в групі. Висновки. Література

Номер слайду 3

Казкотерапія – лікування казками, спільне з клієнтом відкриття тих знань, які живуть в душі та є психотерапевтичними в цей момент. Казкотерапія – процес пошуку сенсу, розшифровки знань про світ та системи взаємовідносин у ньому. Казкотерапія – процес  утворення зв’язків між казковими подіями і поведінкою в реальному житті; процес перенесення казкового сенсу до реальності. Казкотерапія – процес об’єктивізації проблемних ситуацій. Казкотерапія – процес активізації ресурсів, потенціалу особистості. Казкотерапія – процес екологічного навчання й виховання дітей. Казкотерапія – процес покращення внутрішньої природи й навколишнього світу.

Номер слайду 4

Казкотерапія - метод,  що   не  має  вікових обмежень застосування.  З казки кожен може взяти тільки ту частину досвіду,  яка йому потрібна .

Номер слайду 5

РОЗПОВІДАННЯ КАЗОКРозповідь групі нової або відомої казки від третьої особи. Сенс полягає в наступному: розуміючи вплив казкових ситуацій на розвиток особистості,  оповідач  може свідомо акцентувати на них увагу. Таким чином, у дитини активізуються власні несвідомі процеси, які стимулюють її особистісне вдосконалення. Групова розповідь казки, відомої всій групі.       У цьому випадку оповідачем є не одна людина, а група людей. Кожний учасник групи по черзі розповідає невеликий уривок казки. Розповідь розбивається на невеликі уривки,вільно і спонтанно, залежно від того, яку частину розповіді бере на себе попередній оповідач. У дитячій групі ведучий повинен брати участь у процесі розповідання. 

Номер слайду 6

КАЗКОТЕРАПЕВТИЧНІ  ТЕХНІКИПісля закінчення розповіді можна запропонувати продовжити цю казку. Доцільно також запропонувати «оживити» будь - який предмет і від його імені розповісти казку. Для дітей такий метод роботи може бути особливо корисним, оскільки він допомагає їм уявити себе на місці іншого. Важливо, щоб на одному занятті учні могли розповісти одну й ту саму казку від імені різних героїв. Необхідно акцентувати увагу дітей на тих почуттях, які відчували герої впродовж казкових подій. Особливо корисним є таке розповідання для гіперактивних дітей: завдяки незвичайній формі розповіді їм легше зосередити свою увагу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

СТВОРЕННЯ ВЛАСНОЇ КАЗКИ 1. Створення індивідуальної казки кожним членом групи. Казки, які створює сама дитина, є особливо важливими, оскільки вони не лише у метафоричній формі відображають внутрішню реальність дитини, але й активізують несвідомі процеси, які сприяють особистісному розвиткові й вирішенню життєвих труднощів. На початку групового заняття можна застосувати прийом, який сприятиме зміцненню стосунків у групі, дозволить дітям створити ігрову атмосферу: кожному з учасників групи (в тому числі й ведучому) дати прізвиська, вигадані при спільному обговоренні. Люди з  такими прізвиськами і стануть героями власних казок. Особливість цього прийому полягає в тому, що головним героєм є особистість, яку дитина деякою мірою (якщо не повністю) ототожнює із собою. Крім цього, прізвиська, дані учасниками групи одне одному, та й сам процес обговорення асоціацій, пов’язаних з тією чи іншою людиною, дають цінну інфор- мацію  про те, як сприймають цю людину оточуючі і як таке сприймання співвідноситься з уявленням людини про саму себе. Після закінчення розповіді відбувається процес обговорення казки з ведучим групи, але без оцінних суджень. Ми не повинні говорити, що в казці погане, а що гарне, тому що те, що ми почули – це внутрішній стан дитини на певному етапі її  розвитку.          

Номер слайду 9

2. Групове складання казки. Той, хто починає, говорить першу фразу, наступний учасник групи приєднує до сказаної фрази свої репліки. Різновидом цього методу є вигадування і розповідання дітьми «намальованої»  казки. Процес групового малювання дає важливу інформацію про те, як розподілилися між дітьми ролі в групі: хто лідер, хто прагне привернути до себе увагу, хто хоче залишатися в тіні, хто нав’язує свою думку, а хто прислухається до думки інших. Спостереження за процесом «малювання»  дає інформацію про згуртованість групи. Якщо діти не прагнуть вписати свій малюнок до попередніх, то можна говорити про деяку ворожість між учасниками групи, або настороженість, або ж про те, що учасники занадто егоцентричні. 

Номер слайду 10

3. Написання власної казки за дві хвилини, не відриваючи ручки від паперу.   Цей прийом при роботі з дітьми в групі є надзвичайно ефективним. Його використання дає можливість дитині творчо розкритися, ненав’язливо, у метафоричній формі отримати відповіді на свої запитання, інтуїтивно обрати шлях саморозвитку.

Номер слайду 11

Пам’ятка «Як скласти казку для казкотерапії» 1. Чітко визначте проблему, яку слід вирішити.2. Підберіть можливі шляхи її подолання у реальному житті.3. Втілите у головного героя казки (це може бути вже існуюча казка) ті риси, страхи, комплекси, яких слід позбутися.4. В процесі розгортання подій казки головний герой з його недоліками повинен перетворитися на позитивного.

Номер слайду 12

Корекція та діагностика за допомогою казок при роботі в групі Одним з ефективних шляхів у роботі з дітьми початкових класів є застосування педагогами методів та прийомів комплексної казкотерапії. Для будь-якої терапії, і для терапії за допомогою казки, зокрема, дуже важливо створити такі умови для психологічної та педагогічної роботи, які б допомагали дитині подолати те, що стримує її розвиток. Казкотерапія дозволяє опанувати позитивними моделями поведінки, знизити негативні емоції, рівень тривожності. Спілкування дітей з казкою допомагає їм впоратися зі своїми негатив - ними станами,  невпевненістю у своїх силах,  лінню, небажанням  пізнавати нове. Власне,   цей аспект і став основним у створенні концепції казкової терапії.

Номер слайду 13

Висновки У процесі казкотерапії людина навчається сприймати себе такою, якою вона є, усвідомлювати себе й інших людей, кожного, як неповторну індивідуальність. У кожній людині існує потреба у самовираженні, яка здебільшого, залишається незадоволеною, що породжує внутрішній конфлікт.

Номер слайду 14

Лікуйтеся казками!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
27 травня 2020
Переглядів
5880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку