Презентація на тему "Кислотні дощі"

Про матеріал
Презентація на тему "Кислотні дощі". Призначена для поглибленого вивчення явищ природи та їх вирішення. Матеріал викладено просто та зрозуміло, тому його можна використовувати для груп 4-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кислотні дощіПідготувала учениця 10-Б класу Перестюк Софія

Номер слайду 2

Кислотні дощі – це опади, що містять кислі компоненти, такі як сірчана або азотна кислота, які випадають на Землю з атмосфери у вологій або сухій формі. До них можуть відноситися дощ, сніг, туман, град або навіть пил, які є кислотними.

Номер слайду 3

Термін «кислотний дощ» був придуманий в 1852 році шотландським хіміком Робертом Ангусом Смітом, згідно Королівському хімічному суспільству, яке називає його «батьком кислотного дощу». Сміт вибрав цей термін, вивчаючи хімічний склад дощової води поблизу промислових міст Англії і Шотландії.

Номер слайду 4

Кислотні дощі виникають, коли діоксид сірки (SO 2 ) і оксиди азоту (NO X ) викидаються в атмосферу і переносяться вітром і повітряними потоками. SO 2 і NO X реагують з водою, киснем та іншими хімічними речовинами, утворюючи сірчану і азотну кислоти. Потім вони змішуються з водою і іншими матеріалами, перш ніж впасти на землю.

Номер слайду 5

Хоча невелика частина SO 2 і NO X , що викликають кислотні дощі, надходить з природних джерел, таких як вулкани, велика частина їх відбувається в результаті спалювання викопного палива. Основними джерелами SO 2 і NO X в атмосфері є: Спалювання викопного палива для виробництва електрики. Дві третини SO 2 і одна чверть NO X в атмосфері надходять від електрогенераторів. Транспортні засоби та обладнання, що працює на нафтопродуктах. Переробна, нафтопереробна та інші галузі промисловості. Вітер може переносити діоксид сірки і азоту на великі відстані і через кордони, що робить кислотні дощі проблемою для всіх, а не тільки для тих, хто живе поблизу цих джерел.

Номер слайду 6

Рідкі опади – це те, що ми найчастіше розуміємо як кислотний дощ. Утворені в атмосфері сірчана і азотна кислоти випадають на землю, змішану з дощем, снігом, туманом або градом. Кислотні частки і гази також можуть осідати з атмосфери при відсутності вологи у вигляді сухого осадження. Кислотні частки і гази можуть швидко осідати на поверхні (водойми, рослинність, будівлі) або можуть реагувати, утворюючи більші частки, які можуть завдати шкоди здоров’ю людини.

Номер слайду 7

 Коли накопичені кислоти змиваються з поверхні під таким дощем, ця кисла вода протікає над землею і через неї, і може завдати шкоди рослинам і дикій природі, наприклад, комах і риб. Кількість кислоти в атмосфері, яка осідає на землю в результаті сухого випадання, залежить від кількості опадів, що випадають у тому чи іншому районі. Наприклад, в посушливих районах співвідношення сухого і вологого випадання опадів вище, ніж в районах, де щороку випадає кілька сантиметрів опадів.

Номер слайду 8

Як вимірюють кислотність дощів? Кислотність і лужність атмосферних опадів вимірюються за шкалою p. H, для якої 7,0 є нейтральною. Чим нижче p. H речовини (менше 7), тим воно більш кислотне; чим вище p. H речовини (більше 7), тим воно більш лужне. Звичайний дощ має р. Н близько 5,6; він злегка кислий, так як вуглекислий газ (CO 2 ) розчиняється в ньому, утворюючи слабку вуглекислу кислоту. Кислотні дощі зазвичай має р. Н між 4,2 і 4,4. Коли кислотне осадження змивається в озера і струмки, воно може привести до того, що деякі з них перетворяться в кислотні.

Номер слайду 9

Наслідки кислотних дощів

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Щоб за побігти кислотним дощам, необхідно скорочувати викиди кислотоутворювальних речовин в атмосферу: установлювати пиловловлювачі й фільтри для очищення газоподібних викидів, викликаних антропогенними чинниками; користуватись високоякісним пальним для автомобілів, застосовувати альтернативні джерела енергії, упроваджувати безвідходні технології, застосовувати фізико-хімічні і хімічні методи очищення викидів в атмосферу, і в перспективі — створення екологічно безпечних виробництв.

pptx
Додав(-ла)
Перестюк Софія
Додано
13 червня 2023
Переглядів
13561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку