Презентація на тему "Пишаємось, що українські"

Про матеріал
Презентація для вивчення відомих українських діячів та науковців. Короткі та змістовні відомості відомих українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пишаємось, що українськіПідготувала учениця 10-Б класу Перестюк Софія

Номер слайду 2

ЗмістІсторичний розвиток України;Відомі українці та їхні відкриття;Висновок про важливість та досягнення України.

Номер слайду 3

Історичний розвиток України Українська культура протягом тривалих періодів своєї історії розвивалася як народна. У ній велике місце займали фольклор, народні традиції, які додавали їй особливої чарівності і колориту. Особливо яскраво це виявилося в мистецтві - народних думах, піснях, танцях, декоративно-прикладному мистецтві. Саме завдяки збереженню і продовженню традицій, корені яких сходять до культури Київської Русі, став можливим підйом української культури і в ХVI - ХVII ст., і культурне відродження в ХIХ ст.

Номер слайду 4

Разом з тим, самобутня і старовинна система освіти, яка досягла свого розквіту в добу Козаччини і забезпечила практично суцільну грамотність населення, давня традиція книгописання, орієнтованість на провідні центри Європи, зокрема на Візантійську культурну традицію. Роль України-Руси як центру християнства в східнослов'янському світі, а також як центру наук і вищої освіти в добу Козаччини завдяки розвинутій мережі колегіумів, Острозькій та Києво-Могилянській академії.

Номер слайду 5

Меценатство та державна підтримка культури рядом визначних державників – К. Острозьким, П. Конашевичем-Сагайдачним, І. Мазепою та ін. – все це дозволило піднести українську культуру до рівня світового явища, створити ряд класичних шедеврів у галузі друкарства, архітектури, мистецтва, досягти значних успіхів у науці.

Номер слайду 6

Відомі українці та їх відкриття Насправді існує та існувало дуже багато людей, що прославляли Україну у всіх галузях культурного та наукового життя, але є основні постаті, які неможливо замінити.

Номер слайду 7

Леонід Каденюк – перший космонавт України. Український льотчик-випробувач першого класу, космонавт, генерал-майор авіації Леонід Костянтинович  Каденюк — перший і єдиний астронавт незалежної України. Герой України Леонід Каденюк літав на понад 50 типах літаків, а у листопаді-грудні 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87.

Номер слайду 8

Микола Амосов – людина-легенда. Микола Михайлович Амосов – видатний хірург, який один із перших у Радянському Союзі почав проводити операції на серці. На його рахунку тисячі врятованих життів. Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця, а на міжнародному рівні він вперше ввів у вживання протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості.

Номер слайду 9

В’ячеслав Чорновіл – людина, яка наблизила нашу Незалежність. У радянських тюрмах та таборах Чорновіл провів близько 10 років. Засуджений 4 рази. В один із років витримав 83 допити і ніколи не свідчив супроти друзів. Його так боялася влада, що під Олімпіаду-1980 ініціювала кримінальну справу, звинувативши у замаху на зґвалтування. Саме Чорновіл ініціював проголошення Декларації про державний сувернітет та Акт проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Він отримав прізвисько в КДБ — «Неугомонный». Чорновіл дожив до омріяної Незалежності, але не дожив до того часу, як Незалежна Україна вшанувала і нагородила його прокурора...

Номер слайду 10

Євген Патон – життя присвячене науці. Євген Оскарович Патон — видатний вчений, який мав блискучий інженерний талант. Саме він створив унікальну українську школу мостобудування, перетворивши цю непросту справу не тільки в складну науку, а й в справжнє мистецтво. Він все своє життя присвятив дуже потрібній і благородній праці — будівництву мостів. Найбільш відоме творіння Євгена Оскаровича носить його ім'я — це знаменитий міст Патона в Києві. Створений ним Інститут електрозварювання вніс серйозний вклад в розвиток безлічі галузей української промисловості, а ціла плеяда учнів Євгена Патона з успіхом продовжила його справу як в Україні, так і в інших країнах.

Номер слайду 11

Тарас Шевченко – боєць за волю навіть після смерті. Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Номер слайду 12

Висновок про важливість та досягнення України Наша Україна багата на талановитих та завзятих людей. Письменники, композитори, політики, діячі, лікарі та інші – все це можна перераховувати годинами. На мою думку українські доньки та сини зробили величезний вклад в розвиток своєї країни. Ми маємо пишатися своєю національністю та ідентичністю. Наша сучасна країна та люди є результатом невпинної боротьби та незламності українців, що не боялися ні смерті, ні влади, ні суспільства. Тож будьмо мужніми та терплячими і все буде Україна!

Номер слайду 13

Список використаної літературиhttps://armyinform.com.ua/2021/08/24/ukrayinczi-yaki-proslavyly-nezalezhnu-ukrayinu/http://www.univ.kiev.ua/ua/geninf/Shevchenkohttp://heroes.profi-forex.org/ua/paton-yevgen-oskarovichhttps://www.chesno.org/t/29/chornovil.htmlhttps://medblog.in.ua/mykola-amosov-lyudyna-lehenda/

pptx
Додав(-ла)
Перестюк Софія
Додано
13 червня 2023
Переглядів
2459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку