Презентація на тему: "Коли прозріває душа"

Про матеріал

Матеріали презентації використовуються на уроці компаративного аналізу новел «Останній листок» О.Генрі та «Кленові листки» В. Стефаника. Я ставлю перед класом мету проаналізувати новели, знайти спільні та відмінні риси творів. Це дає можливість розвивати навички виразного читання, інсценізації; асоціативного мислення; спонукати учнів замислитися над морально-філософськими проблемами, що порушуються в новелах; навчати взаєморозумінню та розумінню самого себе тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Порівняти символічний зміст листка плюща та кленового листя, як засіб розкриття задумів кожного з письменників.

Номер слайду 3

У християнській символіці плющ трактується як символ вічного життя і символ смерті. Як плющ в’ється вгору, так і людина чіпляється за своє життя, хоче вижити. Напевно, О.Генрі не випадково зобразив символом життя Джонсі листок плюща.

Номер слайду 4

Клен є символом самотності, трагедії людського життя, нереалізованих можливостей. У творі В.Стефаника розповідається про трагедію дітей-сиріт, що пізнають самотність і відчуженість.

Номер слайду 5

Останній листок Спільне Кленові листки

Номер слайду 6

Розсипались листки кленові в пустім полі. Ніколи їм уже не зеленіть… Слова із пісні ранять аж до болю. В ній материнський біль й страждання серця за дітей-сиріт. Слова вже тихі й зовсім невиразні, Душа останні миті дожива. Та губи шепчуть пісню, щоб в колисці Не плакало малесеньке дитя.

Номер слайду 7

Останній лист ось упаде… Для неї він всього останній. Хвороба верх тоді візьме, Бо жити Джонсі втратила бажання. Ненамальований шедевр, похмура осінь, Вітер віє. А на горищі у кімнаті день від дня Вже на очах згаса життя – Панує містер Пневмонія. І буде все тепер як доля поверне. Коли з плюща впаде листок останній, Юна художниця у той світ відійде. Полишить пошуки щасливих митей і визнання. Та хто ж мистецьку душу зрозуміє? Від смерті відверне і втілить свою мрію. Художник Берман врешті-решт створив шедевр І вогник запалив в очах дівчини. Ціну життя сплативши, він помер, Намалювавши лиш листок єдиний.

Номер слайду 8

Отже, символіка рослин допомагає більш повно розкрити основний задум кожного з письменників

ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
25 липня 2018
Переглядів
1903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку