Презентація на тему "Конфлікти. Чому вони виникають і як їх уникнути"

Про матеріал
Презентація є результатом учнівського проєкту у підготовці до уроку за твором У. Старка "Диваки та зануди"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікти. Чому вони виникають і як їх уникнути?Проєкт учениці 7 класу. КЗ «Христофорівська гімназія»Лозуватської сільської ради. Карпець Вікторії

Номер слайду 2

Причини сварок :- Невміння поступатися (35%)- Неприйняття чужої думки (20%)- Прагнення домінувати (10%)- Невміння слухати інших (45%)- Небажання поставити себе на місце інших (5%)- Прагнення скривдити когось з метою насолоди (3%)- Вживання образливих слів, прізвиськ (15%)- Невміння керувати емоціями (15%)

Номер слайду 3

Наслідки: Втрата хороших стосунків; (80%) Хвороби (5%) Стрес (5%) Поганий настрій (70%) Приниження, порушення прав інших (40%) Насильство (10%)

Номер слайду 4

Поради психолога:- Говоріть спокійно, не підвищуйте голос- Будьте чемними та вихованими- Намагайтеся доброзичливо вислухати співрозмовника- Уникайте лайливих слів, прізвиськ- Спробуйте подивитися на ситуацію з боку батьків. Можливо, у нихдійсно більший життєвий досвід, і до їх порад потрібноприслухатися- Аргументуйте вашу поведінку, ваш вибір

Номер слайду 5

«Сядьте зручніше, закрийте очі і уявіть на хвилину, ніби Ви - яблуко. Стигле, соковите, красиве, ароматне, наливне яблучко, яке мальовничовисить на гілочці. Всі милуються Вами, захоплюються. Раптом звідки невізьмись, підповзає до Вас черв’як. І каже: «Зараз я тебе буду їсти!» Що б Вивідповіли черв’яку? Чи дозволили б Ви йому Вас вкусити чи моженадкусити? А може черв’ячок з’їв би Вас повністю? Чи Ви впали на нього іроздавили?». Відкрийте очі і запишіть свою відповідь. Оберіть одну відповідь:- Зараз я упаду на тебе і розчавлю!- Он подивися, яка там симпатична грушка!- Ну добре - відкуси половинку, решту залиш!- Така видно вже в мене доля тяжка...- Подивися, на землі є вже яблука, вони теж смачні!Тренінг «Яблучко і черв’ячок»

Номер слайду 6

Результати: Конкуренція «Зараз я упаду на тебе і розчавлю!»Уникнення «Он подивися, яка там симпатична грушка!»Компроміс «Ну добре - відкуси половинку, решту залиш!»Пристосуванння «Така видно вже в мене доля тяжка...»Співпраця «Подивися, на землі є вже яблука, вони теж смачні!»

Номер слайду 7

Пояснення результатів тренінгу- Конкуренція – це прагнення до обстоювання своїх інтересів нашкоду іншому. Поведінка людей із таким стилем поведінки – це«поведінка акули». Вони будь-якою ціною готові добиватися своїхцілей. Потреби інших людей їх не турбують, їх мало хвилює те, чивони комусь подобаються, чи проявляє хтось до них прихильність. Акули переконані, що конфлікти вирішуються тоді, коли одинперемагає другого, який програє. Вони хочуть бути переможцями. - Уникнення – це відсутність прагнення як до кооперації, так і додосягнення власної мети. Стратегія уникнення зазвичайреалізується, якщо конфлікт не зачіпає прямих інтересів сторін інемає необхідності відстоювати свої права. Уникнення – «стратегіячерепахи».- Компроміс – це поступка у відповідь на поступку («Я тобі, ти –мені»). Компроміс як стратегію виходу з конфлікту необхіднозастосовувати у випадку, коли сторони хочуть досягти згоди,врегулювати відносини. Це подібно поведінці лисиці. Вонипожертвують частиною своїх домагань під час конфлікту іпереконують іншу особу поступитися теж якоюсь часткою своїхцілей.

Номер слайду 8

- Пристосування – це принесення в жертву власних інтересів зарадиіншого. Нагадує «плюшевого ведмедика». Ведмедики хочутьподобатися, хочуть, щоб усі їх любили і цінували, тому готовівідмовитися від своїх цілей, аби зберегти стосунки з іншими.- Співпраця – це вибір альтернативи, що повністю задовольняєінтереси обох сторін. Людей, які займають таку позицію, називають«мудрими совами».

pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку