Джеймс Олдрідж. «Останній дюйм». Символічність назви оповідання.

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури за оповідвнням Джеймса Олдріджа. «Останній дюйм». Символічність назви оповідання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символічність назви оповідання.

Номер слайду 2

ознайомити учнів з особистістю й творчістю Джеймса Олдріджа; дослідити своєрідність вирішення проблеми батьків і дітей на прикладі оповідання “Останній дюйм”; формувати читацьку культуру; виховувати повагу до батьків і відповідальність перед родиною. Мета:

Номер слайду 3

Важко жити людині, яка тримається осторонь від інших людей. Закони суспільства допомагають кожному відчути свою необхідність, причетність до людської спільноти, до родини. Батьки й діти – найрідніші між собою люди. Завдяки дітям відбувається розвиток людства. А чи завжди рідні по крові люди живуть, розуміючи один одного, чи завжди відчувається зв’язок поколінь? Розібратися в цих складних питаннях допомагають уроки літератури, де на прикладі прочитаних книжок розглядаються проблеми стосунків батьків і дітей. “Останній дюйм” Дж. Олдріджа стоїть у ряду творів, присвячених саме цій тематиці.

Номер слайду 4

Оповідання “Останній дюйм” є одним із шедеврів Дж. Олдріджа. У ньому письменник досить своєрідно порушує важливу проблему “батьків і дітей”, ставлення до якої буває різним. Цікаво, що кожне нове покоління по-своєму вирішує це питання. Багато людей вважають, що між батьками й дітьми неминучим є конфлікт, який навіть неможливо вирішити, оскільки сторони ніколи не можуть зрозуміти одна одну. А інші стверджують, що такої проблеми не існує взагалі, адже батьки і діти – це два покоління, що приходять на зміну одне одному. Батьки передають естафету життя дітям і йдуть з ними однією дорогою. Як вирішує цю проблему Дж. Олдрідж, ми зможемо зрозуміти, проаналізувавши оповідання “Останній дюйм”.

Номер слайду 5

Дж. Олдрідж переніс на сторінки своїх творів власні захоплення авіацією та підводним плаванням. Саме тому, мабуть, твори майстра справляють враження достовірної історії, а герої – люди нелегкої долі, сильного характеру, не пасують перед труднощами, борються і перемагають. Таким переконливим є оповідання “Останній дюйм”. Оповідання написане в 1957 році під час перебування Олдріджа на Чорноморському узбережжі Кавказу. У 1958 році режисери Теодор Вольфович та Микита Курихін відзняли фільм “Останній дюйм”, який отримав першу премію на Всесоюзному кінофестивалі. А в 1959 році оповідання було надруковано українською мовою в збірці “Хлопчик з лісового берега”. Взагалі твори Олдріджа перекладено сорока мовами.

Номер слайду 6

– Ким за фахом був герой оповідання? (Льотчиком.)– Скільки Бену років? (43.)– Як звали його сина? Скільки років йому? (Хлопчика звали Деві. Йому було 10 років.)Бесіда

Номер слайду 7

Експозиція – передісторія життя героїв;Зав’язка – Бен змушений взяти Деві з собою;Кульмінація – зусилля батька і сина для того, щоб вижити, політ до бухти;Розвиток дії – підводні зйомки акул, очікування Деві на батька, поранення Деві;Розв’язка – успішне повернення батька і сина в Каїр, початок нових стосунків. Визначення композиції оповідання “Останній дюйм”:

Номер слайду 8

- Чим займався Бен, коли припинив літати?– Що він думав робити далі?– Чиїми очима ми бачимо підводне царство?– Що підштовхує Бена до небезпечних підводних зйомок?– Що ми можемо сказати про Бена як про льотчика, кінооператора, людину?– Чи можемо ми зробити висновки, що перед нами неординарна особистість?– Чому ж так сталося, що він навчився за життя багато, але не навчився розуміти власного сина?– Чому Бен потрапив у складну ситуацію?– Що ви знаєте про звички акул?Бесіда

Номер слайду 9

Акули – це велике сімейство хрящових риб, яке включає 8 рядів, 20 родин і близько 350 видів. Більшість видів відносяться до так званих справжніх хижаків. Небезпечними для людини є близько 50 видів акул, що полюють на велику здобич. Із них найвідоміші Велика біла акула завдовжки до 12 м та Риба-молот, названа так тому, що її голова розширена в боки на подобі молота. Акула-кішка – належить до сімейства котячих акул, яке налічує дуже багато видів, що водяться в усіх морях і океанах світу. Довжина тіла не перевищує 1 м. Живе у прибережних водах біля дна і рідко опускається на глибину більше 400 м. Харчується вона дрібною рибою. Особливості поведінки акул

Номер слайду 10

– Схарактеризуйте стосунки Бена і Деві. Чому автор не називає їх “батько” і “син”?– Як почувався Деві у літаку? Чому він заплакав?– Яких слів при звертанні до сина жодного разу не сказав батько? Що в поведінці Деві дратувало Бена?– Чи розуміє Бен себе сам, своє ставлення до сина? Доведіть цитатами з тексту.– Коли вперше згадуються слова “останній дюйм”? З чим вони пов’язані?– Як поводився Деві на узбережжі Червоного моря?– Чи було бажання в Бена зблизитися з сином? Як характеризує батька той факт, що він не взяв напоїв для хлопчика?Бесіда

Номер слайду 11

– Прокоментуйте слова батька: “Прикрий голову від сонця”, “не підходь до води”, “не смій ступати у воду”, “затягни цей ремінь”, “не кидай у воду каміння”, “дай мені маску”, “обклади камінням колеса”, “посидь під крилом у затінку”, “Зрозумів?” Чому Бен говорить ці слова?– Зачитайте опис природи. Чому автор приділив йому таку увагу?– Прокоментуйте слова: “Деві відчув свободу”. Свободу від чого чи від кого?– Чи припускає хлопець, що може залишитись сам?– У яких просторових рамках знаходяться батько і син? (Батько – море, син – узбережжя)– у літаку в небі, причому перший раз (політ до бухти) – окремо один від одного, а повернення додому – залежало від їхніх спільних злагоджених дій.)

Номер слайду 12

Герої оповідання дуже самотні. І цей стан викликає у них депресію. Самотній Бен, у 43 роки він припинив літати, втратив будь-яку надію знайти пристойну роботу. Від нього пішла дружина. . Він залишився віч-на-віч зі своїми проблемами. Мати деві, Джоанна, що повернулася додому на Ліннен-стріт у місто Кембридж, штат Массачусетс, хоча й живе так, як вона бажає, навряд чи дуже щаслива, її абсолютно не цікавить син. Самотній Деві, якому було найважче, адже він ще дитина. А будь-яка дитина не може почуватися нормально без батьківського піклування, материнської ласки, спокою в домі.

Номер слайду 13

– Чи згодні ви з тим, що непорозуміння у взаєминах батьків і дітей залежать від кожного з них?– Як уникати таких проблем у спілкуванні?– Назвіть проблеми, які порушуються у творі.– Яка головна думка оповідання?– Чому твір називається “Останній дюйм”?

Номер слайду 14

Дібрати цитати, що характеризують батька й сина. Скласти декілька порад Бену і Деві, дотримуючись яких, вони зможуть налагодити свої стосунки. Домашнє завдання:

pptx
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
2134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку