Презентація на тему: "Козацька Україна", 5 клас, Гісем О.В. (видавництво "Ранок" 2018 р.)

Про матеріал
Презентація на тему: "Козацька Україна", 5 клас, Гісем О.В. (видавництво "Ранок" 2018 р.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацька Україна

Номер слайду 2

Пригадайте

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Період кінця XV — XVIII ст. історики називають козацькою добою в історії України

Номер слайду 5

Уходники (вільні люди) у XV ст., таких вільних людей почали називати козаками або черкесами (черкасами). Слово «козак» має тюркське походження й означає «вільна людина», «воїн-найманець», «шукач пригод»...

Номер слайду 6

У 1556 р. під керівництвом князя Дмитра Вишневецького (козаки дали йому прізвисько Байда) було створено єдиний центр козаків

Номер слайду 7

Музей “Запорізька Січ” но острові Хортиця (Запоріжжя)

Номер слайду 8

ХVІІ ст. доба героїчних морських походів козаків Пам'ятник П. Конашевичу-Сагайдачному в Києві

Номер слайду 9

Чайка — човен запорозьких козаків. Ці невеликі кораблі мали два керма (кормове й носове), рухалися як на веслах, так і за допомогою вітрила. У чайках могли розміститися 50—70 козаків, озброєних рушницями й шаблями, та невеликі гармати.

Номер слайду 10

Одним із найбільших був похід 1615 р., коли 80 чайок і 4 тисячі козаків під проводом П. Сагайдачного атакували османську столицю Стамбул. У 1616 р. П. Сагайдачний із флотилією у 150 чайок та 7 тисячами козаків здобув і спалив Кафу (головний невільницький ринок регіону) та визволив захоплених бранців. Гравюри: узяття козаками міста Кафа (тепер Феодосія) (1), зображення гетьмана П. Сагайдачного (2).

Номер слайду 11

Козаки уславилися в битвах на суходолі: Козаки під командуванням П. Сагайдачного під час чергової війни між Річчю Посполитою та Московською державою в 1618 р. здійснили похід на Москву й захопили її. Козаки також відіграли провідну роль у Хотинській битві 1621 р. Вони стали нездоланною силою для османської армії. Османи намагалися підкорити володіння Речі Посполитої, до складу яких входили українські землі У 1659 р. під час битви під Конотопом московські війська, намагаючись підкорити Українську козацьку державу, були розгромлені козаками під командуванням гетьмана Івана Виговського

Номер слайду 12

Реєстрові козаки

Номер слайду 13

Військове мистецтво

Номер слайду 14

Польська влада: - притиснення козацтва, яке прагнуло стати окремим сословієм Речі Посполитої - притиснення селян -притиснення церкви Призводить до Національно-визвольної війни у 1648-1654 рр. під проводом Богдана Хмельницікого

Номер слайду 15

Б. Хмельницького небезпідставно вважають однією з найвизначніших постатей української історії. Він став загальнонаціональним лідером, який зміг підняти народ на боротьбу за незалежність і створити Українську козацьку державу — Військо Запорозьке. У роки війни Б. Хмельницький показав себе блискучим полководцем, сформував одну з найкращих армій у тогочасній Європі.

Номер слайду 16

Згубне полум'я так розгорілося, що не було жодного села, жодного міста, у якому б не лунали заклики до сваволі й де б не чинилися замахи на життя й майно своїх панів... Козацькі старшини бажають також самостійно володарювати в Україні, укладати угоди з іноземцями й сторонніми господарями та робити все, чого вони забажають. Спочатку піднялося 500 бунтівників — сама по собі це жалюгідна сила, але проти них слід рушити цілу армію, бо ті 500 підняли бунт у змові зі всіма козацькими полками і зі всією Україною. За короткий час кількість повстанців збільшилася до 3 тисяч, але боронь Боже, щоб він [Хмельницький] пішов із ними в Україну. Тоді ці 3 тисячі швидко зросли б до 100 тисяч, і нам вистачило б діла з ними. Із листа коронного гетьмана Миколи Потоцького до короля Владислава IV про ситуацію в Україні в березні 1648 р. Які факти, наведені автором документа, свідчать про активну підтримку Б. Хмельницького в Україні?

Номер слайду 17

Основні битви Навесні 1648- Битва під Жовтими Водами та під Корсунем Вересень 1648р. - битва неподалік м. Пилявці Навесні 1652р. - перемога біля села Батіг

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Результат війни Добровільний перехід військ Війська Запорізького в підданство Російської імперії На визволеній від польсько-шляхетського панування території утворилася Українська козацька держава — Військо Запорозьке. Столицею держави стало місто Чигирин, де розташовувалася резиденція гетьмана.

Номер слайду 20

Церква Св. Іллі в Суботові (побудована в 1653 р.). У цьому селі був розташований маєток Б. Хмельницького, тут він і наказав себе поховати. Тому церкву вважають усипальницею гетьмана.

Номер слайду 21

Петро Дорошенко Іван Мазепа

Номер слайду 22

З ім'ям гетьмана Пилипа Орлика пов'язана подія світового значення. У 1710 р. він уклав документ «Пакти й конституції прав і вольностей Війська Запорозького», який став першою конституцією у світі. У ньому закріплювалися устрій козацької держави, права та обов'язки козаків.

Номер слайду 23

У 1764 р. російська імператриця Катерина II скасувала владу гетьмана В 1775 р. знищила Запорозьку Січ.

Номер слайду 24

Запитання та завдання 1. Хто такі козаки? 2. У якій частині українських земель сформувалося козацтво? 3. Кого вважають засновником Запорозької Січі? 4. Із якою метою козаки здійснювали морські походи? 5. Які козацькі гетьмани здобули славу визначних полководців? 6. Коли почалася Національно-визвольна війна українського народу проти Речі Посполитої? 7. За допомогою «шкали часу» визначте час існування Української козацької держави, Запорозької Січі. 8. У яких історичних пам'ятках збережено пам'ять про козацькі часи України? 9. Обговоріть у групах. Якою є роль козацтва в історії України?

ppt
Додано
13 березня 2020
Переглядів
4295
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку