УРОК + ПРЕЗЕНТАЦІЯ З ІСТОРІЇ 5 КЛ. ДО ПІДРУЧНИКА О.В.ГІСЕМ ВСТУП ДО ІСТОРІЇ " ТЕРИТОРІАЛЬНІ МЕЖІ (КОРДОНИ) КОЗАЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО) ГЕТЬМАНЩИНИ ТА ЇХ ЗМІНИ.

Про матеріал
Розробка уроку + презентація "Територіальні межі (кордони) Козацької республіки / Війська Запорозького / Гетьманщини та їх зміни." Урок розроблено відповідно до програми, зорієнтований на учнів 5 класу. При викладі уроку можливе поєднання як широкої роботи з класом, дошкою, картою та і використання атласу та презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Територіальні межі (кордони) Козацької республіки / Війська Запорозького / Гетьманщини та їх зміни. Грозинська гімназія. Максимчук В. Г.

Номер слайду 2

продовжити формування в учнів уявлення про історичні карти; визначати особливості історичних карт періоду Козацької республіки/Війська Запорозького/, Гетьманщини;розглянути українську геральдичну символіку даного періоду; охарактеризувати різні етапи розвитку української державності періоду козаччини за допомогою історичної карти; пояснити причини територіальних змін та розвивати вміння висловлювати власну думку щодо геральдичних зображень. Мета:

Номер слайду 3

Поняття та назви: Козацька республіка/Війська Запорозького/, Гетьманщина. Основні дати та події:1648-1657 рр. –національно-визвольна війна під проводом Б. Хмельницького.1775 р.- зруйнування та знищення Запорозької Січі.

Номер слайду 4

Структура і хід уроку:І. Оргмомомент.ІІ. Актуалізація знань учнів. Метод «Мікрофон»: Що таке державні кордони та як вони позначаються на карті?Що Вам відомо про:-давні держави на території сучасної України»;-Київську Русь;-Галицько-Волинську державу. Бліц-опитування(робота з картою). Показати на карті:-Скіфію, Сарматію, Кімерію;-територію Київської Русі, столицю, та місце розташування рідного краю;-територію Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 5

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Які люди з давньої історії України стали зразком, символом гордості, честі та звитяги українського народу? От ми сьогодні і здійснимо мандрівку історичними картами героїчної звитяги українського козацтва.

Номер слайду 6

ІУ. Виклад нового матеріалу.1. Українські землі й польсько –литовська держава. Розповідь вчителя: Із появою наприкінці XV ст. козацтва розпочався новий етап творення української держави. У середині XVI ст. козаки, що контролювали степові простори від Південного Бугу до Сіверського Дінця, заснували за порогами Дніпра свій центр — Січ. Запорозька Січ стала справжньою Козацькою республікою зі своїми законами, звичаями, територією, військом.

Номер слайду 7

Робота з картою атласу с.14 Показати:територію Великого князівства Литовського на поч. ХІУ ст..землі, що були приєднані впродовж ХІУ-ХУ ст..

Номер слайду 8

територія Королівства Польського на поч.. ХІУ ст.українські землі завойовані Польщею впродовж ХІУ- ХУ ст..межі Королівства Польського після об’єднання його з Великим князівством Литовським і приєднанням українських земель у 1569 р. (Речі Посполитої)територію Великого князівства Московського у ХУ ст..володіння татар і турків у ХУ ст..територію Запоріжжя та місце першої Запорозької Січі (1556-1557 рр.)

Номер слайду 9

геральдичні герби Великого князівства Литовського, Королівства Польського та Речі Посполитої.

Номер слайду 10

герб Війська Запорозького,портрети Дмитра Вишневецького, Петра Сагайдачного.

Номер слайду 11

портрети Ольгерда та Свидригайла

Номер слайду 12

2. Козацька республіка/Військо Запорозьке/, Гетьманщина. У 1648 р. козаки, очолювані Богданом Хмельницьким, підняли українців на боротьбу за відновлення й незалежність держави. На звільненій території було засновано козацьку державу — Військо Запорозьке (Гетьманщину). Проте могутні сусідні держави не були зацікавлені в її існуванні. У 1764 р. її поглинула Російська імперія. У 1775 р. була знищена й Запорозька Січ.

Номер слайду 13

Робота з картою атласу с.15 Показати:територію Війська Запорозького низового;Запорозьку Січ та о. Хортиця;морські походи запорожців;напрямки походів Петра Сагайдачного;

Номер слайду 14

походи військ Б. Хмельницького;місця і роки битв;територію української козацької держави - Гетьманщини, за часів Б. Хмельницького;столицю української козачої держави – Чигирин;

Номер слайду 15

портрет Б. Хмельницького;козацьке озброєння;печатку війська Запорозького за Б. Хмельницького.

Номер слайду 16

Закріплення: З класом пропонується провести гру «Юних полководців». Клас розбивається на групи і проводяться тактичні навчання по карті. Кожна група по черзі задає завдання по карті, або по навчальному матеріалу для свого противника. Переможцем стає той у кого більше вірних відповідей.

Номер слайду 17

У. Домашнє завдання:параграф 4 підручника, на контурній карті позначити:а) кордони та столицю Козацької республіки/Війська Запорозького/, Гетьманщини;б)територіальне розташування рідного міста/селища/села.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
15 березня 2020
Переглядів
2617
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку