Презентація на тему: "Кримське ханство", 5 клас, Гісем О.В. (видавництво "Ранок" 2018 р.)

Про матеріал

Презентація на тему: "Кримське ханство", 5 клас, Гісем О.В. (видавництво "Ранок" 2018 р.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кримське ханство

Номер слайду 2

ВИ ДІЗНАЄТЕСЬ: • про утворення Кримського ханства • про його устрій та господарське життя, релігію, відносини із сусідніми народами • які пам'ятки зберігають історію кримських татар

Номер слайду 3

Монгольська навала 1237—1241 рр

Номер слайду 4

Крим у XII—XV ст. Крим у XV—XVI ст.

Номер слайду 5

Етнос — історично сформована на певній території спільність людей (плем'я, народність, нація), що мають спільні риси, усталені особливості культури, а також усвідомлюють свою єдність і відмінність від інших подібних утворень (самосвідомість).

Номер слайду 6

Адміністративно-територіальний устрій Кримського ханства (1449-1783рр.) Територія Кримський півострів (окрім південно-західної частини), Північне Причорномор’я, Приазов’я, Прикубання. Столиця – Солхат, з 1532 р. – Бахчисарай Бейлик –адміністративно-територіальний округ. Бей – правитель округу.

Номер слайду 7

Державний устрій Кримського ханства Хан Диван (устар. Диван, дуван) Кучюк Диван (Малий Диван)

Номер слайду 8

Хан — голова держави, представник роду Гереїв

Номер слайду 9

Диван (устар. Диван, дуван) – державна рада Кримського ханства, вищий орган влади, який об'єднував функції виконавчої, законодавчої та судової гілок влади. До його складу входили: хан – голова держави, муфтій - очолював духовество мусульман, калга - І заступник, нуреддін - ІІ заступник, беї - князі - голова округу, візир - министр, кадіаскер- посада верховного суд’ї по військовим та релігійним справам сераскір - голавнокомандуючий турецким військом ор-бей – ІV за значеням посада (з роду Гереїв) і інші..

Номер слайду 10

Диван (устар. Диван, дуван) - оголошення війни і миру, - приймав рішення надання військової допомоги іноземним державам. - був судом вищої інстанції, - розглядав цивільні і кримінальні справи, - прийняти вирок про смертну кару. - відбувалася процедура вступу на посаду або зняття з неї кримського хана. - визначав розмір змісту, яке виділялося на ханський двір і палац.

Номер слайду 11

Кучюк Диван (Малий Диван) - рада з невеликим колом осіб (хан, калга, нуреддін, ор-бей, сераскером, візир, кадіаскера, п'ять беїв) приймали рішення щодо військових походів.

Номер слайду 12

У 1475 р. турецький султан Мехмед II розпочав загарбницькі походи на Кримський півострів. Він здобув головні торгові міста генуезців, а князівство Феодоро знищив. Хан Менглі-Герай у 1578 р. визнав зверхність Османської імперії.

Номер слайду 13

Султан Османської імперії Мав право усувати й призначати ханів за власним бажанням Кримський хан Зобов’язаний брати участь у воєнних кампаніях султана

Номер слайду 14

У 1783 р. Кримське ханство було підкорене Російською імперією.

Номер слайду 15

Господарське життя Кримського ханства - Скотарство. - Землеробство було добре розвинене лише в гірській частині Криму. Тут вирощували злакові та городні культури, були поширені садівництво та виноградарство. - Видобуток солі. - Розвивалися ремесла (ковальство, зброярство, ткацтво, гончарство, а також ювелірна справа)

Номер слайду 16

Торговельні зв’язки Кримського ханства Європа Крим Османська імперія Зерно, риба, луки, Раби (ясири) Тканини, Ремісничі вироби Тканини, зброя, фаянс, тютюн, кава, предмети розкоші Зерно, льон, мед, луки, ножі

Номер слайду 17

Релігія Іслам — одна в найпоширеніших світових релігій, що сформувалася в VII ст. в Аравії. Прибічників ісламу називають мусульманами. Засновником ісламу є пророк Мухаммед (Магомет) (570—632). Він стверджував, що його відвідав ангел Гавриїл, який нібито відкрив йому слова Бога (мусульмани називають свого Бога Аллах). Із цих одкровень склали Коран — священну книгу всіх мусульман. Слово «мусульманин» означає «той, хто підкоряється Аллаху».

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Життя мусульман засноване на п'яти основних принципах: 1. Свідчення віри: не існує іншого Бога, крім Аллаха, і Мухаммед — його пророк. 2. Молитва: щодня потрібно здійснювати п'ять молитов. 3. Подаяния: треба подавати нужденним, оскільки все приходить від Аллаха. 4. Піст: окрім звичайного посту, усі мусульмани мають поститися під час Рамадану (9-й місяць ісламського календаря). 5. Хадж: хоча б раз у житті слід здійснити паломництво в Мекку (протягом 12-го місяця ісламського календаря).

Номер слайду 20

Другим джерелом релігійної освіти мусульман вважають Сунну. Вона була написана послідовниками Мухаммеда. У ній зібрані відомості про те, що він говорив, робив і чого навчав. Проте не всі мусульмани визнають цю книгу.Тому їх поділяють на сунітів і шиїтів.

Номер слайду 21

ІСЛАМ Суніти Шиїти

Номер слайду 22

Місце для молитви й богослужіння, молитовний дім у мусульман називається мечеть. Поряд зазвичай зводять високі башти — мінарети, що закликають до молитви

Номер слайду 23

Номер слайду 24

До нашого часу в Криму збереглися пам’ятки часів існування Кримського ханства

Номер слайду 25

Бахчисарай — це швидким кроком воїна 8 тисяч кроків... Місто лежить по обидва боки долини, що простягнулася зі сходу на захід... Води річки, яка тече через середину міста, для різних цілей вживають... Вона приводить у рух численні млини... Великий палац налічує 4,5 тисячі приміщень, він вкритий черепицею, із кам'яними стінами, із мінаретами високими, мов кипариси, схожий на фортецю. Чудовий палац цей — мов рай... Із чотирьох його боків — райські сади... У цьому райському саду були посаджені привезені з Анатолії (Центральна Туреччина) цибулини спіканарда, саджанці гвоздик із Трапезунда (місто на чорноморському узбережжі Туреччини), нарциси зі Стамбула, кулясті тюльпани «Монд Челебі», нідерландські тюльпани «Челебі Ходжа», різноманітні види анемонів, гіацинти, а також сотні тисяч інших квітів, у дар надісланих. Той, хто заходить у цей сад, одразу зрозуміє, що опинився в одному з райських куточків. Навесні озпускаються тут квіти всіх дерев фруктових: сливи, яблуні, груші, черешні, вишні та інших. Від їх пахощів паморочиться в голові. Мандрівник, письменник і політичний діяч Османської імперії Евлія Челебі про відвідування Криму

Номер слайду 26

1) Що можна дізнатися про Бахчисарай з опису Е. Челебі? 2) Про які господарські заняття згадується в документі? 3) Спираючись на опис та ілюстрацію, складіть розповідь про Ханський палац.

Номер слайду 27

Найбільшою пам’яткою кримськотатарського народу, що збереглася, є Ханський палац у Бахчисараї. Він складається з комплексу споруд, які становлять єдиний архітектурний ансамбль.

Номер слайду 28

Усипальня Хаджи-Герея в селении Салачик в черте современного Бахчисарая.

Номер слайду 29

Ханський палац.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

У травні 1944 р. кримські татари пережили геноцид. За наказом радянського диктатора Й. Сталіна їх було виселено з Криму. До кінця існування СРСР тим, хто вижив, було заборонено повертатися на батьківщину. Лише за часів розпаду СРСР і незалежності України кримські татари отримали змогу знову жити на рідних землях. Геноцид — термін, який позначає цілеспрямовані дії з метою повного або часткового знищення окремих груп населення або цілих народів через національні, етнічні, расові або релігійні причини.

Номер слайду 35

1. Коли і як було утворене Кримське ханство? 2. Як виник кримськотатарський етнос? 3. Коли Кримське ханство потрапило під владу Османської імперії? 5. Яке місто було столицею ханства? 6. Які види господарювання були характерні для кримських татар? 7. Що таке ясир? 8. Коли кримськотатарський народ пережив геноцид? Запитання та завдання

ppt
Додано
13 березня 2020
Переглядів
8179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку