Презентація на тему "Курс валют"

Про матеріал
Презентація на тему " Курс валют" для учнів, які вивчають предмет "Фінансова грамотність" або "Економіка". Матеріал містить відповіді на запитання: що таке "курс валют", як він визначається, хто на нього впливає і на що треба орієнтуватись?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Курс валют: як він визначається, хто на нього впливає і на що треба орієнтуватись

Номер слайду 2

Що таке курс валют і хто його визначає? Курс валют – це вартість однієї грошової одиниці в термінах іншої. Ця вартість визначається ринковими силами. Як і на будь-якому іншому ринку, на ринку валют є сила попиту і пропозиції.

Номер слайду 3

Як встановлюється ринковий курс валют?На міжбанківському валютному ринку в Україні є ті, хто купує долари і ті, хто їх продає.

Номер слайду 4

Хто продає? 1. Експортери. Вони продають товар за кордоном і завозять гроші в Україну – у них тут заводи, податки і т.д. Розрахуватися за все це в доларах неможливо – тому експортерам потрібно купувати гривні. Вони заводять долари з-за кордону, виходять на міжбанківський валютний ринок і там їх продають. Тобто експортери виступають з боку пропозиції.

Номер слайду 5

Хто продає?2. Іноземні інвестори, які мають на руках долари, котрі їм необхідно обміняти на гривні. Вони теж продають свої долари на міжбанківському ринку.

Номер слайду 6

Хто продає?3. Уряд, який отримує міжнародні позики. Якщо уряд залишає їх на рахунку Казначейства – нічого не відбувається. Але якщо він збирається використати їх на якісь цільові проекти – ці долари чи євро, які зайшли в Україну, обмінюються на ринку або через Нацбанк.

Номер слайду 7

Хто купує?

Номер слайду 8

1.Імпортери. Вони продають товари в Україні і отримують гривні. Для того, щоб закупити товари за кордоном, їм необхідно мати долари чи євро. Тому вони їх закуповують – вони є з боку попиту.

Номер слайду 9

2. Українці та іноземні інвестори, які хочуть вивести гроші за кордон.

Номер слайду 10

3. Національний Банк, який викуповує валюту. Нацбанк постійно робить інтервенції шляхом купівлі й продажу іноземної валюти. Таким чином він згладжує скачки. Або він може викуповувати валюту для того, щоб поповнити свої золотовалютні запаси.

Номер слайду 11

ВАЖЛИВО!НБУ погрознує, яким буде борг уряду. Хоч Нацбанк і не відповідає за борг уряду, але Кабмін в будь-який момент може звернутися до нього для того, щоб купити долари. Національний Банк, щоб це не відобразилося у вигляді скачків на ринку, продає долари зі своїх ресурсів за ринковим курсом.

Номер слайду 12

Як спрогнозувати курс валют?Варто звертати увагу на відтік приватного капіталу та надходження від донорів (Світовий банк, МВФ, ЄС).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Колійчук Світлана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
1804
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку