Презентація на тему : "Лелека - символ України".

Про матеріал
Мета : розширити знання учнів про народні символи України; про життя лелек, їх види; виховувати бережливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Лелека – один із символів України. До лелек наш народ завжди шанобливо ставився. З давніх часів їх вважали священними птахами. Вони оберігали людей від негативного впливу та дарували благополуччя. Вважалося, що лелеки в’ють гнізда біля житла тих людей, яким потрібні обереги.

Номер слайду 3

Окрім науково прийнятої назви, у цього птаха безліч народних назв :чорногузбусол, бусел бузькобусьок, бузьокбоцюн, боцянгайстер

Номер слайду 4

Лелека – велика птиця. Висота її досягає 120 см. Білий лелека важить близько 4 кг, чорний лелека – близько 3 кг. Ноги, шия і дзьоб у лелеки довгі. Розмах крил 1,5-2 м. Лелека в польоті витягує шию і ноги, повільно і плавно махає крилами. Лелеки майже мовчазні. Володіє голосом чорний лелека. Білий лелека стукає однією половинкою дзьоба, створюючи при цьому певний звук, який стає зрозумілим всім оточуючим птахам.

Номер слайду 5

Дивно красиві птахи. Лелеки відрізняються від інших красою і граціозністю. Зовні пташка схожа на чаплю, тільки велика. Швидко бігає, особливо, коли побачить здобич. Чудово літає і здійснює щорічні великі перельоти. Швидкість розвиває до 45 км/год. Спить лелека, стоячи на одній нозі, почергово змінюючи її уві сні.

Номер слайду 6

Зазвичай гнізда лелеки влаштовують на деревах. Останнім часом, можна спостерігати гнізда на лініях електропередач. Лелеки не бояться людей і селяться на даху сільських будинків. Якщо лелеки звили гніздо на даху – на вас чекають приємні життєві моменти та сімейне щастя. Чорний лелека живе в лісі, в горах. Він воліє гніздитися подалі від людини.

Номер слайду 7

Якщо лелека постійно прилітає до того самого будинку, де живе сімейна пара – там може найближчим часом з’явитися дитина. Саме від цієї прикмети пішов міф про те, що діток приносить лелека.

Номер слайду 8

Лелеки дуже дбайливі батьки. Мати і батько ніжно по черзі висиджують яйця, зігріваючи своїм теплом. Висиджують до п’яти яєць. З появою пташенят батьки годують і поять їх з ранку до вечора. Пташенята харчуються комахами, батьки викидають їм їжу з дзьоба. Принесена вода плавно переливається в дзьоб пташенят. Перші 2 місяці лелеки добувають їжу і годують своє потомство.

Номер слайду 9

Лелеку завжди зображали добрим героєм у народних казках та легендах. Одна з них розповідає, чому в лелек чорні крила. Якось у хатині, де мешкала сім’я з двома немовлятами, сталася пожежа. Лелеки, які жили на даху цього будинку, заметушились, почали кликати на допомогу, але батьки працювали в полі і не могли побачити, що сталося. Тоді чорногузи кинулись рятувати дітей і винесли їх з полум’я. Відтоді у лелек червоні ноги та дзьоб, і чорні кінчики крил, обпечені в пожежі.

Номер слайду 10

Зображення лелеки прикрашало герби багатьох українських міст, зображували його і на античних витворах, а в Македонії – чеканили на монетах.

Номер слайду 11

Чорний лелека – птах Червоної книги України, отримав категорію – «вразливий вид». Бережіть птахів!

Номер слайду 12

pptx
Додав(-ла)
Сєбова Наталія
Додано
29 квітня 2023
Переглядів
2062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку