Вперше почали випікати хліб у Єгипті. Єгиптяни пекли його у вигляді коржів на гарячих від сонця каміннях. Хліб був прісний, не солоний. Але в жаркому кліматі тісто швидко закисало, його викидали. Як і в кожній країні, в Єгипті жили і бідні, і багаті люди. І ось бідні люди підбирали кисле тісто і пекли з нього хліб. Так народився новий вид хліба – кислий хліб. Потім хліб з’явився в Європі, де він був пшеничним і ячмінним. З 7 століття при виготовленні хліба стали використовувати жито.
А чи знаєте ви, скільки людей доклали зусиль, щоб рум’яний запашний хліб потрапив на стіл? Люди яких професій потрудилися над цим? Спочатку рано – вранці комбайнери косять колосся. Пшеницю, жито просіюють, повітряні потоки відділяють пил та полову від зерна. Очищену та зволожену пшеницю різних сортів перед приготуванням борошна змішують між собою. Потім пекарі своїми золотими руками вимощують кожну хлібину, випікають. І ось нарешті хліб на столі!
Хліб називають по – різному : паляниця, калач, батончик, рогалик… Але значення одне. Мати паляницю на столі – до багатства й добробуту. Не дарма ж кажуть : «Хліб – усьому голова». Так нас вчать ще з дитинства. І справді, він безцінний. Адже хліб супроводжує нас упродовж усього життя. Тому хліб оберігали в усі віки. Діти, шануйте і бережіть хліб!