Презентація на тему "Логічне мислення"

Про матеріал
Якщо ви цікавитеся, як розвинути логіку – значить, розумієте, що без неї буде набагато складніше рухатися життєвим шляхом.» Хаотичність потоку інформації, яку ми отримуємо з інтернету, позбавляє нас здатності глибокого логічного аналізу та концентрації. Тому питання розвитку логічного мислення варто тримати під постійним контролем, звертати на це увагу краще вже з дитячого віку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Логічне мислення

Номер слайду 2

Логічне мислення — здатність мислити точно й послідовно, не допускаючи протиріч в своїх міркуваннях, та вміння викривати логічні помилки.

Номер слайду 3

Побутує думка, що логіка властива тільки тим, в кого так званий «математичний склад розуму», а от «гуманітарії» з логікою не дружать. Проте це абсолютно не так. Логічне мислення може розвинути та вдосконалювати будь-хто.

Номер слайду 4

Людина, яка здатна мислити логічно, може на підставі наявної у неї інформації (нехай навіть розрізненої і неточною), зробити правильний висновок і таким чином докопатися до істини.

Номер слайду 5

Вміючи логічно мислити, ми можемо:

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Способи логічного мислення

Номер слайду 9

1. Тренуємо увагу та спостережливість

Номер слайду 10

2. Розв’язуємо логічні задачі та вправи

Номер слайду 11

3. Вивчаємо іноземні мови. Вивчення нових мов дає людині величезну кількість можливостей, зокрема, стабільний розвиток логіки.

Номер слайду 12

4. Граємо у настільні ігри

Номер слайду 13

Шахи, Монополія, "П'ятнашки". Шахи. Все просто: або ви навчитеся логічно мислити та прораховувати свої дії, або будете програвати у цій грі. Монополія. Справжній дух суперництва та розробка бізнес-стратегії. «П’ятнашки». Складаємо послідовно цифри, які розміщені хаотично. Пересувати цифри можна тільки вгору-вниз/вправо-вліво. Вдосконаливши техніку, можна виконувати це завдання на швидкість.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

5. Прості способи, які ми використовуємо у щоденному житті:

Номер слайду 16

Вправа Колись давним-давно Сонце й Кажан були справжніми друзями. Вони часто бродили собі вдвох у савані та в травах. Інколи вони проводили разом увесь день, доки Сонце не заходило за обрій, а Кажанові не треба було назад додому до лісу. Одного вечора, коли вже опустилися сутінки, обоє друзів попрощалися й обійнялися. Кажан полетів додому, а Сонце поволі перетворилося на червону кулю. Проте коли Кажан прилетів додому, то побачив, що його тато помер і лежить на землі. Він так затужив за татом, що не знав, що й робити. Треба поховати татка, доки ще видно. Мій друг Сонце посвітить мені! Кажан затріпотів крилами й кинувся до Сонця по допомогу.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

"Я ЗНАЮ"Ця словесна гра дає можливість розвивати здатність конкретизувати поняття. Ведучий задає кожній дитині загальну назву/поняття, до якого слід назвати слова більш часткові, що до нього відносяться. Наприклад, попросіть дитину назвати 5 назв рослин. «Я знаю п’ять назв рослин: ромашка — раз, кульбаба — два, троянда — три, гвоздика — чотири, тюльпан — п’ять.» Кількість слів можна не обмежувати, і тоді дитина повинна назвати їх якнайбільше. Для гри можна використовувати такі загальні поняття: фрукти, овочі, ягоди, напої, продукти, одяг, взуття, головні убори, меблі, транспорт, дерева, звірі, птахи і т.п. Коли дитина навчиться швидко і легко конкретизувати ці поняття, можна перейти до більш абстрактних понять.

Номер слайду 19

"ДЯТЕЛ-ВОРОНА"Перший гравець задумує трьохзначне число з різними цифрами. Другий повинен відгадати це число за найменшу кількість спроб. Відгадують таким чином: називають довільне двоцифрове число. Якщо якусь цифру відгадано, і вона стоїть на правильному місці, то це – «дятел», а якщо цифру відгадано, але вона стоїть не на своєму місці, то це – «ворона». Після кожного ходу гравець, що задумав число, називає кількість «дятлів» та «ворон».

Номер слайду 20

Висновокзнайти найбільш простий та безпечний вихід із проблемної ситуації;зменшити кількість як професійних, так і життєвих помилок;на підставі наявної інформації зробити правильний висновок чи поставити потрібні запитання для з`ясування суті явища;передбачити та знайти швидкий шлях до правильного рішення; чітко висловлювати свої думки – так, щоб їх розуміли оточуючі.

Номер слайду 21

Домашнє завдання.

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку