Презентація на тему: "Мандрівка Великим Постом"

Про матеріал
Презентація на тему: " Мандрівка Великим Постом". Великий піст - час перемін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великий піст – час переміни

Номер слайду 2

Піст заносить молитву до неба, стає для неї крилами до лету вгору. св. Василій Великий. Церква наголошує, що піст — це не лише дотримання обмежень в їжі. Також віряни повинні проводити ці дні в молитвах, роздумувати про своє життя та покаятися в гріхах. Великий піст потрібен для того, щоб підготувати тіло і душу до святкування Великодня, зустріти світле Воскресіння Христове без гріха. Піст сприяє духовному вихованню і наближає нас до Бога.27 лютого – Початок Великого посту

Номер слайду 3

Справжній піст – це віддалення від себе злого… стримання себе від гніву, лихих бажань, обмови, брехні. св. Василій Великий. Ти постиш? Доведи це своїми ділами. Якими, скажеш, ділами? Коли побачиш бідного, дай милостиню. Коли маєш ворога – примирися. Коли побачиш свого друга щасливим, не завидуй. св. Йоан Золотоустий

Номер слайду 4

Мандрівка Великим постом до Великодня

Номер слайду 5

Перша неділя – Неділя Православ’я. Пам’ятаймо: шана, яку ми віддаємо святим іконам, належить не самому матеріалу чи фарбам, а зображеним на них святим. У цю неділю свята церква вшановує ікони.

Номер слайду 6

Друга неділя – Неділя Розслабленого. У цю неділю згадуємо подію, що трапилася в місті Капернаум, коли до Ісуса, який навчав та оздоровлював людей четверо відданих друзів принесли свого товариша, який сам не міг іти, бо був хворий. Ісус навчає нас наполегливості у добрих справах та глибокої віри.

Номер слайду 7

Третя неділя – Неділя Хрестопоклонна. У цю неділю церква вшановує хрест, на якому страждав і помер за нас Ісус. Цього дня у кожному храмі священник виставляє на тетрапод заквітчаний хрест. Щоби всі хто вірить в Ісуса і любить його змогли прийти і поклонитися Хрестові. Тому урочисто співаємо: “ Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє воскресення Твоє славимо”.

Номер слайду 8

Хрест – символ із часів давно минулих,Прадавнє значення його ми не забули. Це знак вогню – двох паличок тертя. Це оберіг, знак вічності життя. Це також символ віри і терпіння, Знак благочестя, знак щирості й тепла,Знак захисту від будь-якого зла.

Номер слайду 9

Четверта неділя – Неділя Івана Ліствичника. Цієї неділі згадуємо святого Івана Ліствичника, який жив у монастирі в безлюдній пустелі майже 40 років. Щоб нікого не образити, дав собі обіцянку мовчати. Він багато молився і постив, написав книгу, яку назвав “Ліствиця” (тобто драбина). У ній він розповідає, як ми, крок за кроком маємо піднятися до неба і відчути велику радість Воскресіння.

Номер слайду 10

П’ята неділя – Неділя Марії ЄгипетськоїП’ята неділя Великого посту названа на честь жінки, яка 40 років у молитві та пості провела в єгипетській пустелі. Колись Марія Єгипетська вела грішне та нечесне життя, але змогла перемінитися і стала для всіх християн прикладом покаяння. В цю неділю у храмі читають Євангеліє про жінку – грішницю, яка прийшла до Ісуса, своїми сльозами обмила Йому ноги й намастила їх пахощами. Завдяки цьому покаянню, вона отримала прощення. Так і ми, через покаяння зможемо дійти до мети.

Номер слайду 11

Шоста неділя – Квітна неділя (Вербна)Це остання неділя перед Великоднем. У цей день Ісус на віслюкові в’їхав у Єрусалим, де його зустрічали як довгоочікуваного Царя. В церкві освячують вербові гілочки. “Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє”, співаємо під час літургії.

Номер слайду 12

Стасний тиждень – тиждень перед Великоднем

Номер слайду 13

У Великий Понеділок під час богослужіння ми згадуємо Йосифа Прекрасного, проданого баратами в Єгипет за 20 срібняків (Буття 37 розділ), прокляття неплідної смокви, притчу про злих вонаградарів, пророцтво про зруйнування Єрусалиму (Матвія 21:18–43; 24:3–35).

Номер слайду 14

У Великий Вівторок  під час богослужіння згадуємо притчу Христові про десять розумних дів і притчу про таланти, а також читаємо пророцтво про Страшний суд (Матвія 24:36-26:2).

Номер слайду 15

У Велику Середу молитовно згадуємо покаяння грішниці, яка вилила дорогоцінне миро на ноги Спасителю та Юдину зраду (Матвія 26:6-16).

Номер слайду 16

У Великий Четвер звершуємо спомин Таємної Вечері та заснування Спасителем святого Таїнства Євхаристії. В цей день Патріарх звершує освячення Святого Мира, а по великих кафедральних соборах, там де це заведено, архієреї звершують символічне омивання ніг дванадцятьом священикам, подібно до того, як Христос перед Вечерею вмив ноги Своїм Апостолам.

Номер слайду 17

У Велику П’ятницю згадуємо про взяття під варту Спасителя та неправедний суд над Ним, Святі та Спасительні страждання (Страсті), смерть та погребіння Господа в гробниці Йосифа Аримафейського. На практиці, читання дванадцяти Страсних Євангелій, що належить до цього дня, звершується напередодні – в четвер увечері.

Номер слайду 18

У Велику Суботу згадуємо про Перебування Господа тілом у гробі, сшестя душею до пекла й одночасне перебування Спасителя на Престолі з Отцем та Святим Духом.

Номер слайду 19

Великий піст закінчується Неділею Воскресіння. Великдень - це перемога: життя над смертю, добра над злом, правди над неправдою, світла над темрявою. Христос Воскрес!

Номер слайду 20

Твори добро. Ти усміхнися небу, усім, хто біля тебе:І братику й сестричці, і сонечку й травичці. Люби усіх довкола,Удома та у школі,і ця любов із Неба. Повернеться до тебе. Прощай дрібні образи і помирись одразу. Хто вміє всім прощати,сильнішим здатен стати. Твори добро, дитино,і у твоїй родинівоно знайде домівкувіднині і довіку.

pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку