Презентація на тему: "Міський та сільський пейзаж"

Про матеріал
У міських і сільських пейзажах художники розкривають особливості забудови, зображають вулиці, площі, сквери. Картини, створені митцями багато століть тому, дають нам можливість побачити архітектуру старовинних міст і сіл, ознайомлюють з епізодами життя їхніх мешканців. Різновидом міського пейзажу е архітектурний пейзаж — картина, малюнок або гравюра із зображенням реальної або уявної архітектури в навколишньому середовищі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 7. Міста і села в пейзажі У міських і сільських пейзажах художники розкривають особливості забудови, зображають вулиці, площі, сквери. Сілівоненко К.О.вчитель образотворчого мистецтва

Номер слайду 2

Дмитро Даніш. Міський пейзаж Тарас Шевченко. Комора в Потоках Різновидом міського пейзажу е архітектурний пейзаж — картина, малюнок або гравюра із зображенням реальної або уявної архітектури в навколишньому середовищі. У міському індустріальному пейзажі голови им є зображення промислових споруд — заводів, фабрик тощо

Номер слайду 3

Поліна Рыбакова. Сербія. Петроварадін Микола Глущенко. Монмартр. Сакре-Кер Роздивіться міські й сільські пейзажі, порівняйте старовинну архітектуру із сучасною. Проаналізуйте, як у картинах застосовано лінійну та повітряну перспективу. Лінійна перспектива — зображення предметів на площині відповідно до зорового сприйняття їх у просторі; побудова такого зображення за допомогою ліній, що сходяться на горизонті в одній точці.

Номер слайду 4

Різновид архітектурного пейзажу — ведута — набув популярності в Італії у XVIII ст. Високим мистецтвом зробив ведуту відомий італійський художник Каналетто (Джованні Антон і о Каналь), який зображав панорами Венеції з численними каналами. Картини художника вирізняються документальною точністю рисунка, довершеністю перспективної побудови. Твори приваблюють світловими та повітряними ефектами, оригінальністю композиційних рішень. Побутові епізоди, події міського життя надають пейзажу правдивості. Художник застосовує в картинах стафож — невеликі зображення людей і тварин, що допомагають уявити реальні розміри споруд.

Номер слайду 5

Стафаж — другорядні елементи композиції; у пейзажному живописі — невеликі фігури людей і тварин, зображені для пожвавлення та прикрашання краєвиду. Ведута — різновид пейзажу із документально точним зображенням певної місцевості або міста з архітектурою в навколишньому середовищі, нерідко із водоймою та застосуванням стафажу.

Номер слайду 6

Точка сходження — уявна точка на лінії горизонту, у якій при побудові лінійної перспективи сходяться всі паралельні лінії, спрямовані вглиб простору.

Номер слайду 7

Опишіть зображений сільський пейзаж. Поміркуйте, до якого літературного або музичного твору він міг би стати ілюстрацією.

Номер слайду 8

Багатошаровий олійний живопис — різновид техніки живопису, що передбачає послідовне виконання картини в кілька етапів. Між цими етапами художники роблять перерви, поки фарби цілком не висохнуть. Таким чином створюється прозорість олійного живопису, що збагачує колорит картини і створює відчуття глибини простору. Секрети художніх матеріалів і технік. Олійний живопис Олійний живопис — живопис фарбами, у яких зв'язувальною речовиною є горіхова, лляна, соняшникова олії та лаки. Застосовується у станкових творах (живопис на полотні, дереві тощо), а також у монументальних (настінних) розписах.

Номер слайду 9

Практичне завдання Намалюйте міський або сільський пейзаж (гуаш). Поради Придумайте образ міста чи села, який хочете зобразити. Спочатку виконайте пошукові ескізи та визначте, що буде зображено в центрі, на передньому і дальньому планах. Для того щоб передати простір, застосуйте лінійну і повітряну перспективу. Доберіть відповідний колорит.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. I. S.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 жовтня 2019
Переглядів
7365
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку