Презентація "Портрет у профіль"

Про матеріал
Роздивляючись різні портрети, можна помітити, що нерідко людина зображається збоку, тобто у профіль. Такі портрети лаконічні та водночас виразні. Адже в повороті голови виявляються особливості обличчя портретованого. Уявлення про образ людини можна скласти через її поставу, яку добре спостерігати у профіль, широко розплющені чи примружені очі, підняті чи опущені куточки губ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 10. Портрет у профіль Роздивляючись різні портрети, можна помітити, що нерідко людина зображається збоку, тобто у профіль. Такі портрети лаконічні та водночас виразні. Адже в повороті голови виявляються особливості обличчя портретованого. Уявлення про образ людини можна скласти через її поставу, яку добре спостерігати у профіль, широко розплющені чи примружені очі, підняті чи опущені куточки губ. Cілівоненко К.О.вчит.обр.мистецтва

Номер слайду 2

Зображення людей у профіль можна побачити у фресках, на розписах давньогрецьких ваз. Прикраси з профілями визначних осіб — медальйони — набули поширення в Давньому Римі. Вишукані диски круглої чи овальної форми, схожі на золоті монети, дарували полководцям-тріумфаторам після здобуття ними перемоги в битвах. Медальйони згодом стали популярними. їх прикрашали мініатюрами, коштовними каменями, гравіруванням, носили на шиї на кольоровій або чорній стрічці.

Номер слайду 3

Ансельм Лагрене. Жіночий портрет Андреа Вероккіо. Козімо де Медічі Порівняйте ілюстрації, знайдіть серед них контррельєф. Невідомий майстер. Фараон Ехнатон

Номер слайду 4

Шедеври жанру. Парний профільний портрет Особливість парних портретів виявляється в тому, що художник зображає двох людей на окремих картинах, які, однак, мають спільний задум. Надзвичайно цікавим є відомий парний профільний портрет, створений в епоху Відродження, де зображено урбінського герцога і його дружину. Персонажі розміщені обличчям одне до одного на тлі суцільного мальовничого краєвиду. На звороті картин зображено портретованих під час триумфальної ходи на колісницях і звернення до нащадків латинською мовою. Ці дві картини, розміщені поруч, сприймаються як єдина композиція.

Номер слайду 5

Ці дві картини, розміщені поруч, сприймаються як єдина композиція.

Номер слайду 6

Практичне завдання Виліпіть портрет однокласника у профіль — рельєф у вигляді камеї (пластилін). Поради Визначте найхарактерніші риси обличчя однокласника, щоб створити його образ. На пластиліновій основі намітьте обриси голови. Спробуйте передати портретну схожість. Визначте особливості лінії профілю. Висоту рельєфу накладайте поступово. Вигадайте оригінальне оформлення камеї.

Номер слайду 7

Схема пропорцій голови й обличчя людини у профіль

Номер слайду 8

ppt
Додано
4 листопада 2019
Переглядів
5034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку