Презентація на тему "Мислення"

Про матеріал
Презентація на тему "Мислення".У цій презентації Ви детально дізнаєтесь , що таке мислення-Мислення — процес перетворення фактів, інформації, емоцій тощо на цілісне й упорядковане знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИСЛЕННЯ

Номер слайду 2

Найрізноманітнішу інформацію про навколишній світ та нас самих дають нам відчуття і сприймання. Пам’ять фіксує дану інформацію. Але для того, щоб глибоко проникнути в таємниці природи, перетворити навколишнє, необхідно опрацювати, переробити, доповнити, отриману інформацію. Це здійснюється за допомогою мислення – вищого пізнавального процесу.

Номер слайду 3

«Я мислю – отже, я існую!»Р. Декарт. Мислення - це вищий психічний процес узагальненого і опосередкованого ( через слово) відображення у свідомості людини найбільш суттєвих властивостей предметів і явищ об'єктивної дійсності та їх взаємозв'язків.

Номер слайду 4

Мислення починається з проблемної ситуації, для виходу з якої індивід повинен знайти і застосувати нові для себе знання чи дії. Вона включає в себе невідоме (шукане, пізнавальну потребу індивіда, його здібності та досвід. Однак з багатьох причин індивід, оцінюючи ситуацію як проблемну, часто не шукає виходу з неї. Він вдається до мислення тоді, коли проблемна ситуація перетворюється на задачу. Тобто, задача - це проблемна ситуація, прийнята індивідом. Тепер вона набуває вигляду відомого і невідомого, зв’язки між якими слід віднайти. Пошук таких зв’язків, тобто розв‘язування задачі і становить процес мислення.

Номер слайду 5

Особливості протікання процесу мислення:

Номер слайду 6

“Мислення – це знаряддя вищого орієнтування людини в оточуючому світі і в самій собі”І.І. Павлов. Особливості процесу мислення1. Процес мислення становить складну єдність. Мислення не пов’язане з мовою, але виражене в мові . 2. Мислення дорослої людини має узагальнений характер. Про що б людина не думала, над розв’язанням якої б конкретної задачі не працювала, вона завжди думає за допомогою мови, отже, узагальнено. 3. Для мислення характерна проблемність, тобто пошук зв’язків у кожному конкретному випадку, у кожному явищі, яке є об’єктом пізнання. Цей пошук розпочинається звичайно у відповідь на словесний сигнал. Таким сигналом є запитання, з якого розпочинається процес мислення У запитанні формулюється завдання мислення. При цьому кожне запитання символізує цілком визначений тип зв’язку, розкриття якого в певному конкретному явищі і становить завдання, що постало перед людиною. Запитання: ” Чий м’яч покотився?”- потребує встановити зв’язок лише однієї категорїї відношень належності. Запитання: ” Куди м’яч покотився?”- сигналізує також лише один тип зв’язку - напрям, місце. Запитання:” Чому м’яч покотився? - зумовлює пошуки причинних зв’язків.

Номер слайду 7

4. Мислення - стрижень будь-якої розумової діяльності людини. Цим розумовий процес навіть дворічної дитини, яка засвоює мову, якісно відрізняється від примітивних форм аналізу і синтезу, доступних вищим тваринам. Пошук шляхів розв’язання тварини здійснюють методами безладних спроб і помилок, спрямованих на досягнення “приманки”, але не на націленість. Сформульована в запитанні потреба пізнати, зрозуміти має в людини усвідомлений характер. Мисляча людина знає, що вона не знає і що хоче взнати. Вона знає, що вона знайшла, розв’язавши поставлену задачу.

Номер слайду 8

В процесі мислення, людина використовує різного роду засоби - Практичні дії, Образи,Уявлення,Моделі,Схеми,Символи,Знаки ,Мову. Види мислення: За характером завдань : Теоретичне мислення , Практичне мислення За ступенем розгорнутості й усвідомленості: Дискурсивне мислення,Інтуїтивне мислення За ступенем новизни й оригінальності: Творче мислення,Репродуктивне мислення

Номер слайду 9

pptx
Додав(-ла)
Стеба Діана
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
2089
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку