Презентація на тему: "Організація інформаційної взаємодії в освітній мережі в допрофільній підготовці"

Про матеріал
Презентація на тему: "Організація інформаційної взаємодії в освітній мережі в допрофільній підготовці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Організація інформаційної взаємодії в освітніймережі в допрофільній підготовці»

Номер слайду 2

План. Освітня мережа. Можливості мережевої взаємодії. Використання відкритого освітнього простору при організації допрофільної підготовки.Інформаційна робота у рамках освітньої мережі. планування дій по інформуванню учнів та їх сімей про освітні можливості, територіально доступні їм у допрофільній і профільній підготовці.інформація щодо продовження навчання за обраним профілем, отримання професії, продовження освіти, відвідування курсів за вибором, проходження психологічного тестування і консультацій, професійних випробувань, тестові й рейтингові іспити та ін.Інтернет-технології у професійному консультуванні старшокласників. Висновок. Список літератури

Номер слайду 3

Освітня мережа. Можливості мережевої взаємодії. Використання відкритого освітнього простору при організації допрофільної підготовки. Характеризують процеси взаємодії суб’єктів освітньої діяльності як інноваційний, прогресивний та перспективний, зокрема: основою мережевої взаємодії є структурна побудова учасників (суб’єктів) мережі на основі спільних цілей, завдань, що представлено зв’язками суб’єктів як окремих одиниць, партнерів, діяльність яких спрямована на досягнення спільної мети; мережева взаємодія суб’єктів освітнього округу, орієнтована на організацію профільного навчання, впливає на розширення форм навчання, на вибір навчальних програм, курсів, ресурсного забезпечення, наявної і доступної інформації, важливої для кожного учасника. учасниками взаємодії мережі можуть бути як освітні заклади, так і заклади та установи іншого підпорядкування, колективні чи індивідуальні партнери, що дозволяє розглядати спільну діяльність структур як рівневу, що розвивається від ситуативного до персипативного.

Номер слайду 4

Ознакою розвитку мережевої взаємодії в організації профільного навчання є динаміка структури, її зовнішніх та внутрішніх компонентів, які беруть участь в цьому процесі, властивості мережевої взаємодії (щільність, конгруентність, доступність) розширення форм реалізації змісту, підвищення відповідальності за результати прийняття рішень та ін.). Отже, в умовах інтенсивного розвитку науки, мережева теорія як складна система поглядів на функціонування та розвиток соціальних активних систем є одним із інноваційних напрямів в сучасній педагогіці.

Номер слайду 5

Мережева взаємодія дає можливості розвивати зв’язки різних рівнів, починаючи від ситуативного до комплементарного, представляючи динаміку міжособистісних відносин і розвиваючи освітній простір. З іншого боку особливою відмінністю мережевої теорії є цільова спрямованість і концептуальна цілісність, що сприяють не лише поглибленню змісту взаємодії, а й підвищенню відповідальності за результати діяльності кожного із учасників, посиленню значущості їхніх ролей в архітектурі освітньої мережі.

Номер слайду 6

Інформаційна робота у рамках освітньої мережі. Сучасне суспільство вже характеризується не тільки як інформаційне, а як мережне, що безумовно впливає на розвиток та реформування систем освіти практично всіх країн світу. Мережне суспільство надає широкий спектр для саморозвитку учня, тому у стратегічному напрямку розвитку систем освіти зарубіжних країн за останнє десятирріччя визначається тенденція щодо особистісто-орієнтованого навчання, яке спрямоване на забезпечення інтелектуального та морального розвитку учня на основі залучення його до різноманітної, самостійної, цілеспрямованої діяльності в різних сферах знань. Якщо отримання освіти в індустріальному суспільстві спрямоване на отримання кваліфікації або конкретної професії за конкретний період часу, в інформаційному мережному суспільстві освіта має більше відношення до саморозвитку. Потреба в освіті впродовж життя приймається як факт.

Номер слайду 7

Користуючись послугами інформаційних мереж учень опиняється в ситуації, де він - частина багатьох соціальних мереж, які надають йому телематичні можливості, та дозволяють зробити велику кількість зв'язків, які необхідні для його подальшого самоудосконалення. Для діяльності безпосередньо освітньої мережі існування соціальної мережі стає важливим. Залучені до неї учні більш відчувають почуття співтовариства та співпраці, що вимагає від них діяти як задля власної користі, так і для користі один одного.Інформаційне мережне суспільство змінює відношення до сталого поняття школи, яка перестає існувати тільки як обмежений будівлею осередок, де учні отримують знання, а перетворюється на навчально-виховний центр, сполучений з навколишнім середовищем завдяки різних інструментів інформаційного мережного суспільства (наприклад, локальні, національні, глобальні інформаційні мережі, Інтернет радіо та телебачення, семінари, конференції, проекти тощо), які все частіше використовуються у формуванні навчального середовища школи вчителями зарубіжних країн.

Номер слайду 8

Поштовхом для прискорення втілення роботи мереж у навчально-виховний процес у школах слугувал швидкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій та розпад соціалістичного табору, наслідком якого було створення досить великої кількості незалежних держав, які обирали напрям європейської інтеграції. Підтримка інтеркультурної освіти стала нагальною потребою. Найпростішою ідеєю використання мереж безпосередньо у школах було здійснення обміну досвідом та спілкування між школярами різних країн розвиваючи в них інтеркультурні та комунікативні навички. Таким прикладом ,було створення у 1990 році Радою Європи Мережі із шкільних зв'язків та обміну (Network on School Links and Exchanges), яка отримала підтримку не тільки з боку урядових організацій, але й фінансування від неурядових організацій. Тематична, проектна діяльність орієнтована на підвищення комунікативності серед учнів та більшого розуміння один одного, співпраця учнів та вчителів в одній команді, обмін досвідом, матеріалами або інноваційними моделями навчальних планів та уроків, спільне обговорення проблем, що виникають в процесі роботи зробили мережу популярною серед освятінської спільноти європейських країн.

Номер слайду 9

 Залишається тільки ще раз констатувати, що застосування нових інформаційних технологій в галузі освіти стало загальною необхідністю. Завдяки їх втіленню у навчально-виховний процес школи можна говорити про поступовий перехід освіти на новий, якісний рівень, який забезпечується новими методами та засобами навчання. Немає сумніву, що нові інформаційні технології впливають на всі компоненти системи навчання: мету, зміст, методи та організаційні форми навчання, засоби навчання, що дозволяє вирішувати складні і актуальні задачі педагогіки, а саме задачі розвитку інтелектуального, творчого потенціалу, аналітичного мислення та самостійності людини.

Номер слайду 10

Інтернет-технології у професійному консультуванні старшокласників. Проте глобальна інформатизація суспільства ставить нові вимоги перед класичною системою організації профорієнтації в школі. Одним з ефективних інструментаріїв проведення профорієнтаційної роботи серед учнів старших класів є впровадження інтернет – технологій, адже сучасна молодь у пошуках будь-якою інформації, в основному, звертається за допомогою до пошукових систем мережі Інтернет та надає перевагу віртуальному спілкуванню.

Номер слайду 11

В українському сегменті мережі Інтернет існує значна кількість ресурсів, які забезпечують вирішення проблем професійної орієнтації молоді. Їх можна поділити на декілька основних типів:  сайти навчальних закладів, які інформують про умови вступу на навчання, напрями підготовки, висвітлюють події з їх життя та студентського середовища;  освітні портали – це інформаційно-аналітичні веб-ресурси, на яких можна знайти вичерпну інформацію про всі аспекти, що стосуються освіти в Україні загалом. На таких серверах представлені каталоги освітніх ресурсів, вищих навчальних закладів, докладна інформація про системи освіти найбільш розвинутих країн, гранти, виставки, конференції: Освітній портал (http://osvita.org.ua/), Educational Network Ukraine (http://www.ednu.kiev.ua/), Інформаційно-консультативний центр «Міжнародна Освіта-Академія» (http://www.dfc.ukma.kiev.ua), Unistudy (http://unistudy.org.ua), База даних освітніх можливостей Ploteus (http://ec.europa.eu/ploteus), Європейський освітній портал (http://www.eu-edu.org) та інші;  ресурси працевлаштування – це ресурси, які містять відомості про ярмарки вакансій, про їхні особливості та додаткові вимоги, пропозиції м. Рівне, 7-8 грудня 2018 р. │ 133 роботи з описом підприємства, поради з працевлаштування: інтернет-портали «Труд» (http://trud.gov.ua), ua.jooble.org (https://ua.jooble.org), NEUVOO (https://neuvoo.com.ua), hh.ua (https://.hh.ua), jobs.dou.ua (https://jobs.dou.ua), djinni.co (https://djinni.c), «Работа – карьера профессионала» (http://www.rabota.ua), «Работа 2000» (http://jobsearch.com.ua), «Work.ua» (http://www.work.ua) та інші;  тестувальні ресурси – це своєрідний банк даних діагностичних методик, спрямованих на виявлення професійних здібностей і нахилів для надання рекомендацій щодо вибору майбутнього фаху: «Моя кар’єра» (http://mycareer.org.ua), «Профорієнтація – зроби свідомий вибір» (http://prof.osvita.org.ua), «Тест онлайн: Профессия для тебя. Сделай правильный выбор!» (http://www.tests.org.ua/start), «Профорієнтація. Зроби правильний вибір» (http://proforientator.com.ua), на платформі якого розміщено діагностичний комплекс «ПРОФОРІЄНТАТОР-UA», що орієнтований на роботу з підлітками 13 – 18 років та поєднує аналіз мотиваційної сфери, особистісних якостей та інтелектуальних здібностей у межах діагностики професійних схильностей, надає рекомендації щодо вибору професій в межах кола спеціальностей, які відображають найбільш розповсюджені профілі підготовки сучасного фахівця, комплексна профорієнтаційна діагностика «Абітурієнт» (https://cleverdia.com/index.php?lang=uk#metodika), рекомендована Міністерством освіти і науки України.

Номер слайду 12

З огляду на вищезазначені факти, варто підкреслити необхідність використання соціальних мереж та відеоканалів на інтернет-платформі Youtube у профорієнтаційній роботі серед випускників загальних середніх. Основні напрями розвитку педагогічної науки освітніх закладів, оскільки цільовою аудиторією цих сайтів є саме молодь. Профорієнтаційне спілкування з учнями старших класів у соціальних мережах, поширення профорієнтаційної інформації через медійні канали сприяє формуванню ціннісних орієнтацій, світогляду, мотивації самопізнання, установки на власну активність у професійному самовизначенні та оволодінні професійною діяльністю. Для профорієнтаційного консультування молоді в соцмережах застосовують такі форми роботи: колективне обговорення проблемного питання за допомогою інтерактивних засобів спілкування; групові та індивідуальні он-лайн консультації та бесіди; он-лайн ігри та тренінги; Web-конференції, семінари та диспути. Ефективними методами профорієнтаційного консультування молоді засобами мережі Інтернет є он-лайн спостереження; Інтернет-анкетування та тестування; бесіди-інтерв’ю через інтерактивні системи спілкування; ознайомлення відвідувачів порталу професійного консультування молоді з інформацією, що розміщена на ньому.

Номер слайду 13

Впровадження інтернет – технологій в процес професійної орієнтації учнівської молоді сприяє отриманню максимально достовірної інформації під час профорієнтаційної діагностики учнівської молоді, адже за комп’ютером вони більш правдиво відповідають на питання, підвищенню ефективності занять із профорієнтації, активізації інтересу до самостійного ознайомлення учнів із сучасними професіями, здійсненню усвідомленого професійного вибору на основі більш повної інформованості про світ професій та розумінні школярами своїх професійних вподобань та схильностей.

Номер слайду 14

Висновок. Основною ознакою сучасного суспільства стало створення та робота інформаційних мереж: локальних, корпоративних, глобальних та інших, які охопили і стали невід'ємною складовою у всіх сферах нашого життя. Залишається тільки ще раз констатувати, що застосування нових інформаційних технологій в галузі освіти стало загальною необхідністю. Завдяки їх втіленню у навчально-виховний процес школи можна говорити про поступовий перехід освіти на новий, якісний рівень, який забезпечується новими методами та засобами навчання. Немає сумніву, що нові інформаційні технології впливають на всі компоненти системи навчання: мету, зміст, методи та організаційні форми навчання, засоби навчання, що дозволяє вирішувати складні і актуальні задачі педагогіки, а саме задачі розвитку інтелектуального, творчого потенціалу, аналітичного мислення та самостійності людини. Впровадження інтернет – технологій в процес професійної орієнтації учнівської молоді сприяє отриманню максимально достовірної інформації під час профорієнтаційної діагностики учнівської молоді, адже за комп’ютером вони більш правдиво відповідають на питання, підвищенню ефективності занять із профорієнтації, активізації інтересу до самостійного ознайомлення учнів із сучасними професіями, здійсненню усвідомленого професійного вибору на основі більш повної інформованості про світ професій та розумінні школярами своїх професійних вподобань та схильностей.

Номер слайду 15

Список літератури1. Берко А. Ю. Інформаційне забезпечення інтелектуальних систем професійної орієнтації / А. Ю. Берко, У. Я. Коляса // Інформаційні системи та мережі: [зб. наук. пр.] / відповідальний редактор В. В. Пасічник. — Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2010. — 396 с.2. Гуцан Л. А. Простір профільного самовизначення як складова формування готовності учнів основної школи до свідомого вбору профілю навчання / Л. А. Гуцан // Професійна орієнтація: теорія і практика : науково-методичний посібник / [за ред. О. В. Мельника]. – Івано-Франківськ : Тіповіт, 2011. – Вип 2. – С. 33-38.3. Кличановський А. І. Ресурсний центр побудови та розвитку професійної кар’єри як основа нової ідеології у системі відношень до трудових ресурсів в Україні / А.І. Кличановський // Актуальні проблеми професійної орієнтації та професійного навчання незайнятого населення в умовах фінансово-економічної кризи : зб. наук. праць за матеріалами IV Всеукр. наук.-практ. конф., 30 жовт. 2009 р. / уклад. Л. М. Капченко, С. О. Тарасюк, А. В. Алєксєєва, М. І. Десненко, Н. В. Коляденко, В. П. Логвиненко, Н. В. Ортікова, Н. В. Савченко. – К. : ІПК ДСЗУ, 2009. – 445 с.4. Мелешко В. Функціонування освітнього округу як механізм оновлення шкільної мережі у сільській місцевості / Віра Мелешко // Психолого- педагогічні проблеми сільської школи : зб. наук. праць Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини / [ред. кол.; гол. ред. – Н. С. Побірченко]. – Умань : ПП Жовтий О. О. – 2012. – Вип. 43. – С. 150–156.5. Морін О. Л. Забезпечення професійного самовизначення учнівської молоді в умовах освітнього округу / О. Л. Морін // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді : зб. наук. праць. – Кіровоград : Імекс- ЛТД. – 2014. – Вип. 18, кн. 2. – С. 15–23.6. Опорна школа: шляхи становлення. – Монографія / за ред. М.І. Степаненка. – Полтава: ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2017. – 250 с.7. Осадчий В. В. Використання Інтернет-технологій для професійного консультування молоді : [класифікація укр. та заруб. ресурсів] / В. В. Осадчий // Неперерв. проф. освіта : теорія і практика. — 2004. — Вип. 3/4. — С. 221-225.8. Осадчий В. В. Педагогічні засади професійного консультування молоді засобами Інтернет : дис. ... канд. пед. наук : спец. 13.00.04. «Теорія та методика професійної освіти» / В. В. Осадчий. — К., 2005. — 242 с.9. Попова Т. С. Реалізація профорієнтаційної діяльності шляхом застосування сучасних засобів інтернет-технологій / Т. С. Попова // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді : зб. наук, праць. – Кіровоград : Імекс-ЛТД. – 2013. – Вип. 17, кн. 2. – С. 181–191.10. Професійна орієнтація: підручник / [Єгорова Є. В. [та ін.] ; за ред. О. М. Ігнатович. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2014. – 240 с.11. Професійне самовизначення учнівської молоді в умовах освітнього округу : монографія /Л. А. Гуцан, О. Л. Морін, З. В. Охріменко, О. М. Пархоменко, Л. І. Гриценок ; І. І. Ткачук , за ред. О. Л. Моріна.  Харків: «Друкарня Мадрид», 220 с.12. Розвиток професійної орієнтації в Україні : наук.-допом. бібліогр. покажч. / АПН України, ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського [та ін.] ; [упоряд.: Пономаренко Л. О., Стельмах Н. А., Ніколюк Л. І. ; наук. ред.: Рогова П. І., Чепурна Н. М. ; наук. консультант Мельник О. В. ; бібліогр. ред. Пономаренко Л. О.]. – К. ; Черкаси : [б. в.], 2009. – 196 с.13. Технологія професійної орієнтації в умовах ринку праці : монографія / [Н. А. Побірченко, Н. І. Литвинова, В. В. Синявський, та ін.]. – К. : Педагогічна думка, 2011. – 256 с.

Номер слайду 16

ДЯКУЮЗАУВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
5 січня 2022
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку