Презентація на тему "Пам'ятка батькам!"

Про матеріал

Практичні поради батькам,які допоможуть попередити емоційне вигорання та знайти більше часу для своєї сім'ї.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятка Батькам. Як стати хорошими батьками.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Нездатність батьків упоратися з емоційним вигоранням згодом може спричинити в них фізичні й емоційні проблеми. Діти при цьому також потерпають від нестачі емоційного спілкування й батьківської уваги, що негативно впливає на їх фізичний і психічний розвиток, а також поведінку. Головна складність, з якою стикаються сучасні батьки, – це те, що їм важко приділити час на спілкування із сім'єю. Емоційне вигорання ще більше посилює цю проблему. Подаємо декілька практичних порад, які полегшать життя молодих батьків та допоможуть їм попередити симптоми емоційного вигорання. Дотримуючись їх, батьки зможуть знайти більше часу для своєї родини.

Номер слайду 6

1. Менше часу виділяйте на закупи. Батькам варто заощадити час, який вони витрачають на купівлю тих чи інших речей, використовуючи із цією метою Інтернет. Купівля одягу або електроніки за допомогою Інтернету вже стали звичним явищем, але можна в такий самий спосіб купувати й підгузки, побутову хімію, дитяче харчування тощо. Інтернет-купівля допоможе вам заощадити не тільки час, а й гроші.2. Купуйте товари оптом. Оптова купівля позбавить вас потреби бігти в магазин в не досить зручний момент. Крім того, оптова купівля товарів дешевша, ніж у роздріб.3. Користуйтеся службами доставки. Служби доставки допоможуть вам отримати товари, замовлені в Інтернет-магазинах. За допомогою цього сервісу ви можете замовити їжу, якщо не встигаєте приготувати вечерю. Служби доставки допоможуть вам заощадити час і розвантажать ваш щільний графік.

Номер слайду 7

4. Готуйте їжу із запасом Якщо ви витрачаєте багато часу на приготування їжі, готуйте з запасом. Частину готових страв ви можете заморозити й використовувати тоді, коли вам бракуватиме часу. Це особливо доцільно тоді, коли ви, скажімо, пізно повертаєтеся з роботи додому і, крім того, вам ще потрібно відвести дитину на тренування.5. Скоротіть час на відвідування соціальних мереж. Якщо ви будете менше часу проводити в соціальних мережах, це не тільки заощадить вам багато часу, а й позитивно позначиться на вашому емоційному стані. Саме в соціальних мережах культивується міф про ідеальних батьків. Підпавши під його владу, ви можете відчути себе недосконалими й через це переживати почуття провини. Пам'ятайте, що ідеальних батьків не існує, і якщо ви дбаєте про свою дитину, то цілком успішні в цій ролі. Ніхто не ідеальний, усі батьки помиляються.

Номер слайду 8

Якісне проведення часу із сім'єю 1. Будьте собою. Деякі батьки відчувають провину, спостерігаючи в соціальних мережах, як інші сім'ї відпочивають за кордоном чи як інші батьки купують дітям дорогі гаджети та іграшки. Не варто порівнювати себе з іншими батьками, натомість зосередьтеся на діях, що відповідають вашому сімейному бюджету та способу життя. Діти люблять і цінують прості сімейні заняття, і вам не потрібно вигадувати щось особливе.2. Приділяйте увагу. Ваша дитина має знати, наскільки ви піклуєтеся про неї. Уважно слухайте, що вона вам говорить. Коли ви разом, намагайтеся ні на що не відволікатися – ані на розмови мобільним телефоном, ані на список справ. Повсякденні клопоти завжди будуть частиною вашого життя, але, вивищуючи їх на перше місце, ви ризикуєте не помітити, як росте ваша дитина.

Номер слайду 9

3. Показуйте свою вдячність. Хваліть дитину, використовуйте позитивне підкріплення в ставленні до неї. Наприклад, коли їй вдалося поліпшити свої оцінки з предмета, який давався їй важко, не забудьте похвалити її. Дякуйте їй за терпіння у відносинах із молодшими братами і сестрами або за те, що вона без нагадування помила посуд.4. Звертайте увагу на зацікавлення дитини. Дізнайтеся, що їй подобається, щоб ви теж могли долучитися до її улюблених занять. Наприклад, ви можете іноді грати з нею в комп'ютерні ігри або слухати її улюблену музику. Не відмовляйтеся від того, аби разом спробувати щось нове й цікаве.5. Вносьте зміни за необхідності. Пам'ятайте, що в дитини з часом змінюються потреби. Вступаючи в підлітковий вік, діти вимагають більшої незалежності. Але це не означає, що вони відмовлятимуться переглянути разом із вами фільм або футбольний матч.6. Будьте завжди доступними для дитини. Можливості якісно проводити час зі своєю дитиною з'являються тоді, коли ви доступні для неї.

Номер слайду 10

1. Влаштовуйте сімейні вечері. Якомога частіше збирайтеся всією сім'єю за вечерею. Якщо ви працюєте допізна, можна снідати вранці разом із дітьми.2. Розділіть із дітьми домашні обов'язки. Коли ви йдете в крамницю або плануєте прибирання у квартирі, попросіть дитину долучитися. У процесі виконання таких справ ви матимете змогу поспілкуватися й навчити дитину важливих життєвих навичок.3. Плануйте час, який ви проводите разом із дитиною. Проводьте деякий час із кожною дитиною індивідуально. Це допоможе вам більше дізнатися про внутрішній світ ваших дітей і насолодитися таким спілкуванням.

Номер слайду 11

4. Подорожуйте разом. Їдучи всією сім'єю у відпустку чи просто відводячи дитину на тренування в спортивну секцію – дорогою ви завжди маєте час на спілкування з дитиною. Спілкуйтеся за найменшої можливості – і нехай ваші розмови відбуваються природно.5. Обмінюйтеся фотографіями й картинками з Інтернету. Ніщо не замінить живого спілкування, але якщо ви не бачитеся з дитиною упродовж дня, такий спосіб допоможе вам підтримувати зв'язок. Надсилайте один одному смішні картинки впродовж дня. Це поліпшить настрій дитини.6. Щодня знаходьте час для спілкування. Навіть якщо ви працюєте допізна й не бачите дитину цілісінький день, вам допоможе те, що ви проводитиме час із нею якісно. Наприклад, ви можете щодня розмовляти з нею 15–20 хвилин перед сном.

Номер слайду 12

Якісно використовуйте час, щоб вибудувати позитивні взаємини з дитиною. Це допоможе їй у майбутньому стати щасливою й успішною. Насолоджуйтеся моментами, які ви проживаєте разом із дитиною, і ви обидва матимете прекрасні спогади про цей час!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
2 травня 2020
Переглядів
1621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку