Презентація на тему "Почуття та емоції"

Про матеріал
Презентація "Почуття та емоції" буде корисною в роботі з дітьми, батьками та вчителями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласний захід « Почуття та емоції»

Номер слайду 2

Все своє свідоме життя людина живе і керується почуттями та емоціями. Умови життя та різні види діяльності викликають почуття різного рівня активності – радість, любов,гордість, сум, розпач, гнів, сором тощо. Емоційні стани та форми їх виявлення зумовлюються переважно соціальними чинниками.

Номер слайду 3

Форми переживання емоцій та почуттів 1. Н а с т р і й

Номер слайду 4

Настрій – це загальний емоційний стан,який своєрідно забарвлює, на певний час, діяльність людини, характеризує її життєвий тонус. Це такий емоційний стан, який виразно не спрямований на щось конкретне. Причини настроїв – найрізноманітніші: непідготовленість до діяльності, страх перед очікуванням, хворобливі стани, приємні звістки. Особливе місце серед причин, що викликають настрої – посідає марновірство. Віра в прикмети(особливо негативні), інтернетні “фейки”,які викликають паніку, пасивність, страх.

Номер слайду 5

2. Афекти

Номер слайду 6

Афекти - це сильне, короткочасне збудження, що виникає раптово та оволодіває людиною такою мірою, що вона втрачає здатність контролювати свої дії та вчинки. Прикладом афектів може бути несподіване переживання - сильна радість, вибух гніву, страх. В афективному стані людина говорить і робить те,чого вона собі не дозволяє в спокійному стані і про що шкодує, коли мине афект.

Номер слайду 7

Частіш за все афекти виникають в стані алкогольного сп'яніння, також викликаються гострими життєвими ситуаціями. Афект, як і настрій, залежить від особливості людини – її темпераменту, характеру, вихованості. Афективні люди спалахують без будь-яких причин. Людина,виховавши в собі здатність контролювати себе в такому стані, володіти своїми рухами, може контролювати свої афективні реакції.

Номер слайду 8

3. Стрес

Номер слайду 9

Стрес – виникає за напружених умов життя та діяльності, у незвичних ситуаціях, які виникають несподівано й потребують швидкого реагування. У стресовому стані людина дезорганізується, спостерігається безладні рухи, порушення мовлення, неможливістю переключити увагу, несприйняття ситуації, провали у пам'яті неясність мислення. Але, як показує практика, що висока ідейність, дисциплінованість, організованість та самовладання, запобігають дезорганізаії поведінки за умов стресу.

Номер слайду 10

4. Фрустрація

Номер слайду 11

Фрустрація – це емоційний стан, ознакою якого є дезорганізація свідомості та діяльності в безнадійності, втрати перспективи.Є таки види фрустрацій – агресивність, діяльність за інерцією, депресивні стани, характерними для яких є сум, невпевненість, безсилля, відчай. Фрустрація виникає у результаті конфліктів особистості з іншими, особливо в колективі, в якому людина не має підтримки, співчутливого ставлення. Такий стан виникає у людей з підвищеною збудливістю, з недостатньо розвиненими гальмівними процесами, у невихованих, розбещених дітей.

Номер слайду 12

5. Пристрасті

Номер слайду 13

Пристрасті – це сильні, стійкі, довготривалі почуття, які захоплюють людину, володіють нею і виявляються в орієнтації всіх прагнень особистості в одному напрямі, в зосередженні їх на одній меті. Пристрасть – це суттєва сила людини, що енергійно прагне до свого предмета, породжує неослабну енергію в прагненні до мети. Пристрасті бувають різними і виявляються в різноманітних сферах життя людини – в праці, навчанні, науці, спорті, мистецтві. Також пристрасті бувають позитивними і негативними. Навіть позитивна пристрасть, якщо вона заважає діяльності, навчанню, стає негативною.

Номер слайду 14

В емоційній сфері людини особливе місце посідають вищі почуття. Їх поділяють на:- моральні - естетичні, - інтелектуальні, - праксичніВищі почуття є не лише особистим переживанням, а й засобом виховного впливу на інших.

Номер слайду 15

Моральні почуття. Моральні почуття

Номер слайду 16

Моральні почуття - це почуття, в яких виявляється стійке ставлення людини до суспільних подій, до інших людей, до самої себе. Їх джерелом є спільне життя людей, їх взаємини, боротьба та досягнення спільних цілей.

Номер слайду 17

Естетичні почуття

Номер слайду 18

Естетичні почуття – це почуття краси в явищах природи,в праці, в гармонії барв, звуків, рухів та форм. Ці почуття викликають твори мистецтва. Естетичні почуття тісно пов'язані з моральними почуттями. Вони вшляхетнюють особистіть, надихають її високими прагненнями, утримують від негативних вчинків.

Номер слайду 19

Праксичні почуття

Номер слайду 20

Праксичні почуття – це переживання людиною свого ставлення, до діяльності. Людина відгукується на різні види діяльності – трудову, навчальну, спортивну. Праксичні почуття виникають у діяльності. Успішно розвиваються коли діяльність імпонує інтересам, нахилам і здібностям людини.

Номер слайду 21

Інтелектуальні почуття

Номер слайду 22

Інтелектуальні почуття – ці почуття виявляються в допитливості, чутті нового, здивуванні, упевненості або сумнівів.Інтелектуальні почуття яскраво виявляються в пізнавальних інтересах, любові до знань, навчальних і наукових уподобаннях, допитливості, цілеспрямованості.

Номер слайду 23

Бажаю вам позитивних емоцій та почуттів. Дякую за увагу. Підготувала: Шпат Наталія Миколаївна

pptx
Додано
21 березня 2020
Переглядів
3991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку