Презентація на тему "Поширення речень прислівниками. Побудова речень з однорідними членами, вираженими прислівниками".

Про матеріал
Презентація підходить до будь-якого підручника, але більше опирається на підручник, авторами якого є М.Д.Захарійчук та А.І.Мовчун. Також може бути використана для самостійного опрацювання матеріалу учнями під час карантину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОШИРЕННЯ РЕЧЕНЬ ПРИСЛІВНИКАМИ. ПОБУДОВА РЕЧЕНЬ З ОДНОРІДНИМИ ЧЛЕНАМИ, ВИРАЖЕНИМИ ПРИСЛІВНИКАМИУрок з української мови 4 клас. Виконала вчитель Слов’янської гімназії м. Києва Зборовська Н. М.

Номер слайду 2

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ Зазирнуло сонечко у наше віконечко. Посміхнулось, привітало,Добра й щастя побажало.

Номер слайду 3

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ Замініть фразеологічні сполуки синонімічними прислівниками: Лягати разом з курми – Шукати по гарячих слідах –Надворі, хоч в око стріляй – Працює, як сонна муха – Дав, як кіт наплакав – Прийде, як рак свисне –Мчати, як стріла –Перевір себе: Лягати рано. Шукати відразу. Надворі темно. Працює повільно. Дав мало. Прийде нескоромчати швидко

Номер слайду 4

2. КАЛІГРАФІЧНА ХВИЛИНКАОл ом ал ам рп рм ря ел

Номер слайду 5

3. ЗАПИШІТЬ СЛОВА:веселий, веселка, розвеселив- Розберіть слова за будовою. Назвіть частини мови. Які спільнокореневі слова ще можна утворити? Запишіть та розберіть їх за будовою ( 1-2 слова)

Номер слайду 6

IІІ. СПРИЙМАННЯ Й УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ 1. Прочитайте казку, доповнюючи її прислівниками. Перекажіть. Жили (коли?) ... два брати. Після батька вони землі не ділили, а господарство мали (як?) ... . Хліб вони (як?) ... сіяли й ділили (як?) .... Так робили вони (коли?) ... . Та одного разу (коли?) ... прокинувся старший брат і думає: «Чи (як?) ... ми хліб поділили? Братові на дітей треба хліба (скільки?) ... . Віддам я йому частину зі свого хліба». Пішов (коли?)... і переніс (скільки?)... снопів. І менший брат прокинувся та й подумав, чи поділили вони хліб (як?) ... . Пішов (як?) ... і доклав частину свого хліба братові. Уранці дивляться вони й не розуміють, чому частини рівні. Так вони (як?) ... багато разів носили один одному хліб, аж поки не зустрілись. Дізналися (коли?) ... брати, чому хліба в них було (скільки?) .... Усе життя брати жили (як?) ....• Спишіть текст. Поширте речення прислівниками з довідки. Довідка: нарізно, колись, разом, завжди, багато, трохи, уночі, до ладу, таємно, уранці, знову, тоді, порівну, дружно, по-братерському, правильно, однаково.

Номер слайду 7

ВІДПОЧИНЬ! РУХАНКА!

Номер слайду 8

2. ПРОЧИТАЙ ТЕКСТ, ВИПИШИ ПРИСЛІВНИКИ РАЗОМ З ДІЄСЛОВАМИДо школи готуйся заздалегідь. Завчасно склади портфель та вичисти взуття. Щоб не запізнитись до школи, виходь раніше. На вулиці не розмовляй голосно.

Номер слайду 9

3. ПРОЧИТАЙТЕ ПРИСЛІВНИКИ. Тихо, зліва, учора, удень, посередині, непомітно, спокійно, знизу, високо, здалеку, зблизька, уночі, сумно, весело.• Спишіть прислівники, згрупувавши їх за питаннями як? де? коли? звідки?• Укажіть прислівники-антоніми.

Номер слайду 10

4. РОБОТА В ГРУПАХ. Прочитайте текст. Виконайте завдання. Рідна мова. Ми – українці. Мова – наша українська. Це мова, якою ми розмовляємо, думаємо повсякчас, щоденно, щохвилини. Без неї ми не мислимо свого існування. Вона бринить ніжно, дзвінко, мелодійно. Тому не дивно, що нашу мову називають солов’їною. Її потрібно не тільки любити, а берегти ніжно й трепетно, як зіницю ока. Чи правильно дібрав автор заголовок до тексту? Чому?Випишіть речення з однорідними членами речення, підкресліть їх.- Якими частинами речення вони виражені?

Номер слайду 11

5. ПРОЧИТАЙТЕ ТЕКСТ, РОЗКРИВАЮЧИ ДУЖКИ. Мої дні течуть (тепер, зараз, нині) серед степу, серед долини, налитої зеленим хлібом. На небі сонце — серед нив я. Іду. (Тихо, безгомінно, неголосно) пливе блакитними річками льон. Так тихо, (спокійно, безтурботно, мирно) в зелених берегах, що хочеться сісти на човен і поплисти. Стежки зміяться (глибоко, далеко) в житі, їх око не бачить, сама ловить нога. (Раптом, несподівано) все гасне. Що таке? Хмарка... Та сонечко знову (лагідно, пестливо, ласкаво) усміхнулось направо, усміхнулось наліво — і золоте поле махнуло крилами аж до країв синього неба (За Михайлом Коцюбинським).• Спишіть перший абзац тексту, доберіть з дужок прислівники за змістом.

Номер слайду 12

IV. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ— Що нового ви дізналися на уроці?— Що виражає прислівник?— Яка це частина мови?— З якою частиною мови зв’язуються в реченні прислівники? — На які питання відповідають прислівники? — Яку роль у реченні виконують прислівники?

Номер слайду 13

ВИ СЬОГОДНІ – МОЛОДЦІ!

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
6170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку