Презентація на тему "Права дитини

Про матеріал
У презентації висвітлено поняття прав дитини та показано їх еволюцію. Розкрито основні положення міжнародних та національних нормативно-правових актів, що забезпечують права дитини, а також розкрито механізм захисту прав дитини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАВА ДИТИНИ Навчальна дисципліна: Громадянська освіта. Розділ ІІ Права і свободи людини

Номер слайду 2

ПЛАНПоняття прав дитини та їх еволюція 2. Конвенція ООН про права дитини3. Права дитини в Україні4. Механізми захисту прав дитини в Україні

Номер слайду 3

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ Саме в дитинстві закладаються основи характеру та світогляду майбутньої дорослої людини. У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України права дитини та механізми їх реалізації систематично порушуються Сотні дітей були відірвані від їх сімей та вивезені насильницьким шляхом на територію країни-агресорки у так звані «фільтраційні табори», що є грубим порушенням усіх можливих норми міжнародного права, зокрема і Конвенції ООН про права дитини. Повернення цих дітей у їх родини залишається приорітетним завданням української держави та всього цивілізованого світу.

Номер слайду 4

1. Поняття прав дитини та їх еволюція ПРАВА ДИТИНИсистема можливостей, які необхідні особі для її комплексного та цілісного розвитку в умовах та відповідно до вимог середовища,беручи до уваги незрілість дитини

Номер слайду 5

Шлях до усвідомлення людством того, що дітям необхідний особливий захист, був тривалим. До середини XVIII ст. дітей сприймали як «маленьких дорослих», які від власне дорослих, крім розмірів, нічим не відрізняються, але поряд із тим батько має майже необмежену владу над життям власних дітей

Номер слайду 6

Уперше про фізичні, а  головне, про психологічні відмінності дитини від дорослого широко заговорили у Франції та Англії у  XVIII ст. До цього питання звернулися відомі тогочасні філософи, які обговорювали концепцію прав людини: Жан-Жак Руссо, Джон Локк, Мері Волстонкрафт. До кінця ХІХ ст. права дітей не були забезпечені.

Номер слайду 7

Дитяча праця на фабриках (заводах), шахтах була звичайним явищем у багатьох промислово розвинених країнах Європи та Америки. Діти працювали нарівні з дорослими до 14—18 годин на добу (іноді з  5—6-річного віку), причому їм платили за це в  кілька разів менше, ніж дорослим. В 1924 р. у місті Женева було прийнято Декларацію прав дитини.

Номер слайду 8

Основні принципи 1. Діти мають право на забезечення нормального фізичного та духовного розвитку 2. Отримати першими допомогу у важкі часи3. Зростати та розвиватися в любові 4. Не зазнавати експлуатації5. Бути впевненими, що риси та якості які виховуються в них будуть корисними людству

Номер слайду 9

1946 рік. Генеральна асамблея ООН створила Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).20 листопада 1959 р. Генеральною Асамблеєю ООН було проголошено Декларацію прав дитини, що визначала принципи, за якими має функціонувати правовий захист дітей та дитинства.

Номер слайду 10

2. Конвенція ООН про права дитини1989 рік ООН прийняла Конвенцію про права дитиниміжнародний правовий документ, що визначає права дітей у державах, які її ратифікували. Конвенція про права дитини є першим та основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини

Номер слайду 11

Номер слайду 12

3. Права дитини в УкраїніКонвенція була ратифікована Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року. та набула чинності для України 27 вересня 1991 року. 

Номер слайду 13

В Україні дитина набуває прав поступово. Крім передбачених Конвенцією прав дитини, народившись, вона отримує право на громадянствоправо жити й виховуватися в сім’їзнати своїх батьківотримувати від них захист своїх прав і законних інтересів.

Номер слайду 14

На ім’я дитини може бути відкрито рахунок у банку. Дитина віком 1,5 року має право відвідувати ясла. У 3 роки дитина має право відвідувати дитячий садок.Із 6 років дитина має право:відвідувати школу;самостійно укладати дрібні побутові угоди.

Номер слайду 15

Із 10 років дитина може:давати згоду на зміну свого імені та прізвища;давати згоду на своє всиновлення або передачу в прийомну родину або відновлення батьківських прав своїх батьків;висловлювати свою думку про те, із ким із його батьків після розірвання шлюбу вона хотіла б жити;бути заслуханою в ході будь-якого судового або адміністративного розгляду;вступати до дитячих громадських об’єднань.

Номер слайду 16

Із 14 років дитина:може вибирати місце проживання (за згодою батьків);має право за згодою батьків укладати будь-які угоди;має право самостійно розпоряджатися своїм доходом, зарплатою, стипендією;може здійснювати свої авторські права як результат своєї інтелектуальної діяльності;може вступати на роботу з дозволу батьків (на легку працю не більше ніж 4 години на день);має право вимагати скасування усиновлення;несе кримінальну відповідальність за найтяжчі види злочину;несе матеріальну відповідальність за укладеними угодами, а також за завдану майнову шкоду;може бути виключена зі школи за порушення.

Номер слайду 17

Із 15 років дитина має право вступу на роботу (24-годинний робочий тиждень).Із 16 років дитина:може взяти шлюб за наявності поважних причин;має право керувати мопедом під час руху на дорогах;може навчатися водінню автомобіля на дорогах за присутності інструктора;має право укладати трудовий договір (контракт), робочий тиждень не може перевищувати 36 годин;підлягає адміністративній та кримінальній відповідальності за правопорушення. У 17 років громадянина мають початково поставити на військовий облік (видасться приписне свідоцтво). У 18 років настає повна дієздатність громадянина.

Номер слайду 18

4. Механізми захисту прав дитини в Україні

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ Щорічно 1 червня відзначають Міжнародний день захисту дітей. Він був запроваджений у листопаді 1949 року у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок.

Номер слайду 22

У 2010 році у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему «Законодавче закріплення та реальний стан дотримання прав дитини в Україні». На них було визначено, що в Україні створено основні засади законодавчого забезпечення у сфері захисту прав дітей й визначено проблеми,яким необхідно приділити першочергову увагу. 

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ВИСНОВКИ Таким чином, захист прав дитини є неодмінною частиною захисту прав людини. Невід'ємні права дитини перелічені в Конвенції про права дитини. Її принципи втілені в законодавстві країн, які ратифікували цю Конвенцію. Основними правами дитини є: право на життя, ім'я, громадянство, відсутність дискримінації, право на свободу совісті та релігійних переконань, життя з батьками, працю, відпочинок, захист життя та здоров’я, освіту, відсутність рабства, житло, свободу слова, отримання інформації, користування досягненнями культури.

Номер слайду 25

Список використаної літератури Гісем О. О. Громадянська освіта (інтегрований курс, рівень стандарту) : підруч. для 10 кл закл. Загал. Серед. Освіти. Харків: Вид-во «Ранок». 2018.192 с.

pptx
Додано
5 червня
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку