Презентація на тему:Правове виховання

Про матеріал
Додатковий матеріал, презентація на тему:Правове виховання, для використання на уроках з предмета "Основи правових знань"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правовове виховання

Номер слайду 2

Форми правового виховання До форм правового виховання належать: Правове навчання - це цілеспрямований, систематичний процес формування і розвитку правових знань і компетенцій, який наразі триває в школі, середніх спеціальних і вищих навчальних закладах. Правова пропаганда - це поширення державою правових знань, переконань, ідей, вимог серед населення за допомогою засобів масової інформації (радіо, телебачення, газети), спеціальних державних і соціальних структур.

Номер слайду 3

Правова агітація - діяльність, метою якої є вплив на правосвідомість і настрій громадян, за допомогою ЗМІ, мітингів, співбесід. Профілактика правопорушень - це система заходів державних органів та установ, спрямованих на попередження неправомірних дій (бездіяльності) громадян, а також на формування правосвідомості, правової культури і правомірної поведінки всього суспільства. Юридична практика включає в себе видання літератури з юридичної проблематики, перш за все, тлумачення законів, коментарі до статей закону, поширені листівки, а також участь громадян у правозастосовчій діяльності в якості присяжних засідателів.

Номер слайду 4

Індивідуально-виховна робота дозволяє всебічно вивчити особистість вихованця, підібрати до нього індивідуальний підхід з метою розвитку правової свідомості та отримання правових знань. Правова освіта - діяльність, спрямована на надання знань з проблем права і законодавства, а так само тлумачення чинного законодавства. Ця форма пов'язана з правовим навчанням і правової пропагандою, проте не зводиться до них. Наочна правова інформація є створення стінгазет, рекламних стендів і щитів правової спрямованості для громадськості, з метою розвитку правосвідомості і правової пропаганди.

Номер слайду 5

Вплив на правосвідомість громадян за допомогою кінофільмів, романів, повістей, театральних постановок вітчизняних і зарубіжних письменників. Правове самовиховання - це планомірна, систематична діяльність людини, спрямована на оволодіння і засвоєння правових знань і компетенцій, формування позитивних правових поглядів і установок, дотримання правових норм, дотримання прав і обов'язків.

Номер слайду 6

Крім того, форми правового виховання поділяються на усні і друковані. До усних форм ставляться лекції, бесіди, консультації та зустрічі з юристами, дискусії, конференції тощо. Друковані форми - плакати, брошури, газети, буклети, книги та інші. У той же час правове виховання не можна оцінювати тільки як спосіб правової інформованості громадян. Це більш глибокий процес, що включає усвідомлення прав і свобод людини і громадянина, положень конституцій і основних чинних законів.

Номер слайду 7

Правове виховання вирішує такі завдання:- формування правових знань про права та обов'язки особистості, їх розуміння і засвоєння їх змісту;- виховання глибокої поваги до права, до закону, до Конституції і іншим нормативно-правовим актам, до принципу верховенства права, правових інститутів держави;- вміння реалізувати отримані правові знання на практиці;- виховання звички правового поводження, що відповідає правовим нормам;- вміння протистояти здійсненню будь-яких неправомірних дій (бездіяльності);- викорінення правового нігілізму, забезпечення правопорядку.

Номер слайду 8

Методи правового виховання - це різні прийоми педагогічного, психологічного та іншого впливу на вихованців. Серед основних методів виділяють:- метод заохочення - сукупність способів і прийомів матеріального і морального стимулювання найкращих результатів багатопланової діяльності людини, а так само його успіхів у вихованні;- метод прикладу - організований, системний, комплексний підхід, спрямований на правосвідомість і поведінку особистості за допомогою позитивного прикладу, в тому числі і особистого;- метод переконання - метод, що забезпечує гуманний вплив вихователя на свідомість, емоції і почуття вихованця для розвитку у них активної правової позиції і позитивних якостей за допомогою вербальних і невербальних засобів;- метод спостереження - комплексна, регулярна, планова, системна робота, спрямована на виявлення чинників, які становлять інтерес для вихователя з метою їх подальшої обробки, систематизації та використання в правовиховної роботи.

Номер слайду 9

- метод примусу - система засобів і методів, за допомогою яких вихователь впливає на вихованця, змушуючи удосконалювати і покращувати свої позитивні особливості і утримуватися від негативних звичок.- метод змагання - створення атмосфери здорового суперництва в правовиховної процесі, що забезпечує рівняння на лідерів, стимулюючий співпрацю між усіма учасниками групи, що веде до згуртування колективу, взаємодії і взаємоповаги її членів. Вибір і застосування в правовиховної процесі ефективних методів залежить від особливостей визначення мети освіти, навчання і виховання в освітній організації, індивідуальних особливостей, учасників правовиховного процесу, рівня правосвідомості та професійних якостей та правової культури педагогів, наявності теоретичних і методичних розробок, обладнання, навчальних посібників. Засоби правового виховання - комплексна, методична система, яка об'єднує все те, що використовується для здійснення і досягнення мети правового виховання.

Номер слайду 10

Засоби правового виховання поділяються на матеріальні (НПА, тлумачення законів і коментарі до них, газети, журнали) та усні (лекції, бесіди, дискусії, семінари). У правовиховної процесі застосовується безліч засобів правового виховання, ключовими з яких є:- правові акти;- засоби масової інформації (телебачення, газети, радіо);- культурно-освітні організації (будинки культури, кінотеатри, театри);- наукова і навчальна література.

pptx
Додано
23 грудня 2020
Переглядів
3152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку